Akciğerlerin iki görevi vardır; Hava içindeki oksijenin alveollerin etrafındaki kılcal kan damarlarına geçmesi. Organlardan gelen karbondioksitin alveollere alınıp dışarı atılması
Solunum sisteminde burun ve ağız yardımıyla dışarıdan alınan havanın içindeki oksijen sırayla yutak, gırtlak ve soluk borusundan geçtikten sonra akciğerlere gelir. Akciğerlerde bronş ve bronşcuklardan geçerek alveollere gelir. Alveollerin iç kısmının nemli tutulması solunumu kolaylaştırmaktadır.
Solunum sistemi, oksijenin (O2) vücuda alınıp karbon dioksitin (CO2) dışarı atılmasını sağlar.
Temiz kan vücuttaki hücreler tarafından kullanıldığında kana karbondioksit salınır. Karbondioksit içeren kan akciğerlere geri döner ve yine alveollerden geçerek nefes verilmesiyle vücut dışarısına atılır. Vücuda oksijen alınması ve vücuttan karbondioksit atılması için soluk alınıp verilmesi gerekir.
İnsanda solunum gazları, kandaki alyuvarda bulunan solunum pigmenti olan Hemoglobin (Hb) yardımıyla taşınır.
İlgili 27 soru bulundu
H, hemoglobin tarafından tutulurken bikarbonat kan plazmasına geçer ve alveol kılcallarına kadar bu şekilde taşınır.
Deri solunumu nemli vücut yüzeyinde gerçekleşir. Hücrelerde oluşan (O2) oksijen difüzyonla atılır. CO2'de difüzyonla atılır. Bu canlıların gelişmiş organları yoktur.
Akciğerler. Akciğerler soluk alarak vücuda oksijen dağıtır. Sonra kullanılmış kirli oksijen (karbondioksit) vücuttan dışarı atılır.
Soluk verirken; diyafram kası yukarı doğru kubbeleşir, göğüs kafesinin hacmi azalır, iç basınç artar ve karbondioksit dışarı verilir. Soluk alırken; diyafram kası düzleşir, göğüs boşluğunun hacmi artar, iç basınç düşer ve akciğere hava dolar.
Akciğer kendini temizleyebilmek için öksürük ile balgamı vücuttan uzaklaştırmaya çalışır.
Plazmada HC03 iyonu şeklinde taşınması,
✓ Kan akciğerlere gelince bikarbonat iyonlarının eritrositler içine girmesi ile reaksiyon tersine döner, sonuçta su ve karbondioksit oluşur ve solunum yolu ile dışarı atılır.
Karbondioksit birikmesiyle vücutta kan ve diğer sıvılar asidik hale gelir ve bunun sonucunda solunum yetmezliği solunumsal asidoz olarak adlandırılır. Solunum yetmezliği iki şekilde görülebilir. Tip 1 Solunum Yetmezliği: Kan dolaşımı sırasında oksijen yetersizliği olarak karşımıza çıkar.
Hava, %21'i Oksijen, %78'i Azot, %1'i Argon ve çok az miktarda diğer gazlardan oluşan bir gaz karışımıdır.
Ağız solunumu dil, dişler ve dişetlerini kurutur. Bunun sonucu ağız içindeki asit düzeyi diş çürüklerine ve diş eti hastalıklarına yol açar. Ağız solunumu, özellikle uykuda, dehidratasyona sebep olarak ağız kuruluğu ve boğaz ağrısı ile uyanmaya yol açar.
DOĞRU NEFES ALMA
Doğru nefes almanın ilkeleri: Nefes burundan alınır burundan verilir. Alınan nefeste ciğerlerin tamamen dolduğu hissedilir. Mutlaka sessiz nefes almayı öğrenmeliyiz.
Adrenalin ve tiroksin hormonu artışı da solunumu hızlandırır. Ortam sıcaklığının azalması solunumu hızlandırır. Ortamın basıncı arttıkça soluk alıp verme derinliği azalır. Yükseklere çıktıkça oksijenin kısmi basıncı azalır ve soluk alıp verme hızlanır.
Diyafram Hastalıklarının Belirtileri
Travmatik diyafram hernisi; hızlı ve güç nefes alışverişi, mavi renkli cilt ve hızlı kalp atışı gibi belirtiler gösterir. Mide fıtığı; midede ekşime, ağızda acı tat, yutkunma sırasında ağrı, göğüste ağrı ve regürjitasyon gibi şikayetlere sebep olur.
Dolayısıyla boşaltım sisteminizin son ürünlerinden başlıcası, değerini çoğu zaman çok sıkıştığınızda ve ancak dakikalar sonra rahatlayabildiğinizde anladığınız idrardır. Ayrıca ter ve kimi zaman soluk verme de boşaltım sistemi içerisinde sayılır.
Bazı kasların kasılması ile yapılmaktadır. eder. Tüm bu olayların sonucunda da dışarıdaki hava akciğerlere doğru çekilir. eden soluk verme tamamen pasif bir olaydır.
Solunum yetmezliği, vücuda yetersiz oksijen alınmasına (hipoksemi) ve kanda artan karbondioksit oranına (hiperkapni) yol açar. Hiperkapni, kandaki karbondioksitinin hacminin artmasıdır. Çeşitli solunum yolu hastalıklarının bir belirtisidir.
Böbrekler kandaki artık maddeleri süzerek idrarı oluştururlar. Oluşan idrar Üreter denen tüplerle Mesane'ye (idrar torbası) akar. Mesanede biriken idrar Üretra denilen kanal yoluyla vücut dışına atılır.
Aldığımız besinler sindirim sisteminden emildikten sonra kan yolu ile hücrelerimize taşınır. Hücrede mitokondri denilen enerji santralinde glukoz , oksijenle tepkimeye girer (yanar) ve bizim sonradan nefesle vererek dışarı attığımız karbondioksit ortaya çıkar.
Karbondioksitle temizleme, parçaların temizlenmesi için, CO2'nin tüm aşamalarından faydalanan birkaç farklı yöntemi ifade eder: temel yöntemler arasında katı kuru buz topakları, sıvı CO2, CO2 kar (melez bir yöntem) ve süperkritik CO2 bulunur.
Vücudumuz, idrar, dışkı, karbondioksit gazı, ter gibi atıklar üretir. Bu atıklar, vücuttan çeşitli yollarla atılır. Ter, cildimizdeki gözenekler yoluyla, su buharı ve karbondioksit gazı ise, akciğerlerin yardımıyla ile vücuttan atılır.
Atmosferde karbondioksit azalmasını etkileyen faktörler ise şunlardır: Yeşil bitkiler ve klorofile sahip mikroorganizmalar tarafından fotosentez için kullanılır. Kemosentetik bakteriler tarafından glikoz üretimi için kemosentezde kullanılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri