Solunum durduğu zaman kandaki oksijen oranı düşer ve 4-6 dakika içinde ölüm gerçekleşir, ilk önce beyini etkiler.
Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacı olan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalp durması meydana gelir.
Önce durumun acil olup almadığını değerlendirmemiz gerekir: kalp çalışıyor mu? solunum var mı? Çoğu durumda kalp önce durur ve oksijensizlikten dolayı etkileneceği için solunum da ardından durur.
Kan akımı durunca veya çok azalınca beyin hücreleri en çok 5 dakika dayanabilir. Daha sonra geri dönüşümsüz hasar ve hücre ölümü başlar. Kalp durması oluştuktan sonraki birkaç dakika içinde kalp masajı ve elektroşok uygulanabilirse kişi ölümden kurtulabilir. Müdahalesiz geçen her dakika yaşam şansını yüzde 10 azaltır.
Dr. Murat Gülbaran, konuyla ilgili olarak şu açıklamayı yaptı: ''Kalp durursa ilk 3-5 dakikadan sonra hastanın geri dönme ihtimali azalıyor. Aslında kalp için bu süre 10 dakikaya kadar uzayabilir, ama 3-5 dakikadan sonra beyinde araz kalıyor.
İlgili 31 soru bulundu
5 dakikadan daha fazla oksijensiz kalan beyin hücreleri ölmeye başlar ve daha ağır belirtiler oluşur. Bu durum koma, nöbet ve ölüme kadar gidebilir.
Buna göre cevap sadece 1 dakika durduğu için kalp ritminde rahatsızlıklar ve düzensizlikler ortaya çıkar diyebiliriz.
Beyindeki kan damarları beynimize ihtiyaç duyduğu oksijeni taşırlar. Beynimiz herhangi bir nedenden dolayı 4 dakika veya daha uzun süre oksijensiz kalırsa beyin hücreleri ölmeye başlar ve kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.
Zaten beynin oksijensizliğe dayanabildiği süre en fazla 6 saniyedir. 6 saniye boyunca beyine oksijen gitmezse beyin ölümü meydana gelir, kalp dokuları yani hızlı çalışan organlarımızdaki oksijen ihtiyacı çok fazladır.
Beyin hücreleri oksijensizliğe en fazla 5 dakika dayanabiliyor. Bundan sonra hasar görmeye başlıyor. Ağır ve geri dönüşü zor hasarlar meydana gelebiliyor.
Hemen yapay solunuma baş- lanmaz ise kandaki oksijen oranının düşmesi sonucu 4–6 dakika sonra kalp durması meydana gelir.
Kalp durmasına 5 dakika içinde müdahale edilmezse dokuların oksijenlenmesi bozulacağı için beyin hasarı oluşur ( beynin oksijensiz kalmaya en hassas organımız olduğu ve ilk hasar belirtilerinin buradan başlayacağı akıldan çıkarılmamalıdır ).
KALP DURDUKTAN SONRA BİLİNÇ 3 DAKİKA BOYUNCA...
Bilim dünyasında çığır açan bu araştırmayı gerçekleştiren ekibin başındaki Dr. Sam Parnia, “Düşünülenin aksine, ölüm belirli bir anda meydana gelmez. Ciddi bir hastalık ya da kaza neticesinde kalp, ciğerler ve beyin işlevini yitirmeye başlar.
Solunum durması: Solunum hareketlerinin durması nedeniyle vücudun yaşamak için ihtiyacıolan oksijenden yoksun kalmasıdır. Hemen yapay solunuma başlanmaz ise bir süre sonra kalpdurması meydana gelir. Kalp durması: Bilinci kapalı kişide kalp atımının olmaması durumudur.
Kazazedenin soluk alıp almadığını anlamak için başını geriye doğru iterek kulağımızı ağızına yaklaştırarak soluk sesi dinlenir. Ses duyulmuyor, nefes sıcaklığı hissedilmiyor, göz bebekleri büyümüş ve ayrıca göğüs hareketleri de görülmüyor ise solunum durmuş demektir.
Oksijen 10 saniyelik kısa süreliğine kaybolsaydı denizler, okyanuslar, göller, dereler de dahil bütün sular anında ortadan kaybolurdu. Hidrojen en hafif element olduğundan bir daha geri dönmemek üzere uçardı.
Sürekli olmadığı sürece biraz altındaki değerler de kabul edilebilir. Ancak yüzde 90'ın altına düşmesi düşük oksijen seviyesi olarak kabul edilirken yüzde 80'in altında düşmesi beyin ve kalp başta olmak üzere pek çok organın zarar göreceğinin işaretidir.
Oksijensiz üç dakika, susuz üç gün, yemeksiz üç hafta yaşayabilir.
SOĞUTMA SİSTEMİ İLE BEYİN HASARLARI ÖNLENİYOR
Vücut ısısı 37 dereceden 32-34 dereceye düşürülerek, yaşam destek ünitesine bağlı olan kişinin beyin hücrelerinin zarar görmesi engellenir. Tüm ihtiyacı bağlı olduğu makine tarafından karşılanan hasta, 24 saat sonra vücudu yeniden ısıtılarak uyandırılmaya başlanır.
Komadaki kişi birkaç gün veya hafta içinde ölmezse genelde uyanır yani gözlerini açar. Birkaç günlük komanın ardından kişinin görece az hasarla tam bilinçli halde uyanması mümkün olabilir.
Beyin ölümü geri dönüşsüzdür…
Ciddi kazaların, ağır felçlerin ya da beyin kanamasının neden olduğu beyin ölümünde hastanın bilinci kapalıdır ve acı hissetmez. Beyin ölümü; hayatın artık sona erdiğini, vücutta bulunan organların ise ancak makine desteği ile fonksiyonlarını devam ettirebildiği bir süreçtir.
Boks, dalış, futbol, dağcılık ve yüzme sporları ile uğraşan kişiler beynin oksijensiz kalmasına yol açan sorunlarla karşılaşmak açısından risk grubunu oluştururlar. ALS, astım, kalp hastalığı, hipotansiyon, akciğer hastalığı ve kas hastalıkları ise diğer risk faktörleridir.
2- Hyperpnea: Solunum sayısı (frekansı) ya da derinliğinin veya her ikisinin birden artmasına denir.
Solunum sayısı basit olarak, istirahat halinde olan bir kişinin 1 dakika süresince yaptığı solunum sayısı (göğüs kafesinin kaç kere kalktığı) sayılarak bulunur. Normal sayı 1 dakikada 15-20 kezdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri