Geleneksel çorbalar veya hazır çorbalar hem sahurda hem de iftarda tüketilebilir. Yemeğe bir kase çorba ile başlamak hem mideyi yemeklerin sindirimine hazırlar, hem vücudun su dengesini korur, hem de tokluk hissi verir” dedi. Prof.
Çorba içinde suyla beraber besin öğelerini içerdiği için midede daha uzun süre tutulur ve bizi daha uzun süre tok tutar. Çorbanız posa yönünden zenginse bu tokluk hissiniz daha uzun sürecektir. Sebze veya mercimek içeren çorbalar bu duruma uyan en iyi örneklerdir.
Sahurda yenen börek ve poğaça çabuk acıktırıp kilo aldırır
Çorba, ayran, süt veya komposto gibi sıvı içeriği yüksek besinler, hacim kaplayarak tok kalmayı sağlar ve sıvı gereksinmesini karşılar.
İlgili 38 soru bulundu
Sahurda süt, yoğurt, peynir, yumurta, tam tahıllı ekmekler gibi besinlerden oluşan hafif bir kahvaltı yapılabilir ya da çorba, zeytinyağlı yemekler, yoğurt ve salatadan oluşan bir öğün tercih edilebilir.
Sahurda yeterli sıvı alınmalı, aşırı yağ ve tuzlu besinler tüketilmemeli. Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya gece yiyip yatmanın son derece zararlı olduğu unutulmamalı. Bu nedenle sahurda protein içeren süt içilmeli, yoğurt, peynir gibi gıdalar yenmeli yanına mutlaka tam tahıllı ekmek eklenmeli.
Mercimek Çorbası
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler.
Yediklerimizin daha rahat sindirilmesi için yediğimiz yemeklerin sırasını da biraz değiştirmemiz gerekiyor. Bu değişimin en önemli kısmı da çorbanın yemekten önce değil sonra tüketilmesidir. Çünkü önce çorbayı içip sonra yemek tüketilirse sindirim sistemi zorlanır ve sindirim daha uzun zaman alır.
Bol proteinli tavuk suyuna çorbalar, paça çorbası, gribe nezleye birebir sarımsak çorbası, canlılık veren kemik iliğine domates çorbası, hasta hasta keyfinizi yerine getirecek mercimek çorbaları, vitamin deposu brokoli çorbası ve daha fazlası tek tıkla mutfağınızda!
Nohut, kuru fasulye, mercimek protein açısından zengin, yüksek posa içeren baklagillerdendir. Sahurda çok tercih edilmese de çorba ve zeytinyağlı yemeklere ek olarak, lif içeriği yüksek, protein açısından zengin kurubaklagiller de sahur için sağlıklı bir alternatif olabilir.
Yumurta: Vazgeçilmez bir sahur seçeneği. Onu omlet olarak ya da menemen gibi sebzelerle zenginleştirerek tüketmek en doğrusu.
ÇORBA MİDEYİ ANA YEMEĞE HAZIRLAR
Oruç mümkünse su ile açılmalıdır. Sadece yemeğin başında değil, yemek sırasında da su içmek gerekir. Su, midede doygunluk hissi yaratır ve birdenbire midenin yemekle doldurulmasını engeller. Su ile oruç açıldıktan sonra arkasından mutlaka sıvı bir besin olan çorbayla devam edilmelidir.
Muz, tok tutan meyveler arasında başı çekiyor. Potasyum kaynağı plan yapısı ile muz, sahurda yemekten sonra bir porsiyon tüketilebilir. Protein yönünden besleyici olan peynir, sahurda tok hissetmenizi sağlar.
İyi bir protein kaynağı olan tavuk eti, öğün sayısının ikiye indiği Ramazan ayında da sofralardan eksik edilmemeli. Tavuk eti hem sahurda hem de iftarda tüketilebilir" dedi.
Araştırmalar, düzenli olarak çorba yiyenlerin, çorba yemeyenlere kıyasla obez olma olasılığının daha düşük olduğunu ortaya koymuştur. Çorba düşük kalorilidir ve aynı zamanda inanılmaz derecede doyurur. Günlük menünüze çorba eklemek, günlük yediğiniz kalori miktarını azaltmanıza yardımcı olabilir.
Çorba bittiğinde kaşığı kasenin içinde değil sağ tarafına, altında bulunan tabağın üzerine yerleştirin.
Hazır çorbanın ilk örnekleri ise 17. ve 18. yüzyıllarda özellikle yolcular tarafından kullanılan cep çorbası şeklinde görülür. Et artıklarından konsantre olarak sert yapıştırıcı kıvamında yapılan cep çorbası, senelerce dayanırmış. Parça parça koparılarak kullanılan bu çorba, sıcak suyun içinde eritilirmiş.
Mide için iyi gelen çorbaların başında mercimek gelmektedir. Ayrıca sebze çorbalarının da iyi geldiği bilinmektedir. Mideye iyi gelen yemekler grubunda ise patates ve ıspanak yemekleri doğru tercih olmaktadır.
Örneğin pırasa, bal kabağı ve kemik suyu ile hazırlayacağınız bir çorba, içerisindeki yoğun prebiyotik lif yapısı nedeniyle bağırsakları temizleyecek ve doğru flora gelişimine yardımcı olacaktır.
Yüksek lif içeriğiyle pekliğe iyi gelir ve kalın bağırsakların çalışmasını düzene sokar. Hemoroit ve diğer kalın bağırsak sorunlarında iyileştirici etkiler yapar. Mercimek içerdiği yüksek orandaki demir ve folik asit nedeniyle kansızlığı önler. Zengin potasyum içermesi nedeniyle yüksek tansiyonu düşürücü etkiler yapar.
Hem susama ihtimalini azaltan hem de sahurda acıktırmayan yiyecekler arasında ceviz, badem ve fındık gibi kuruyemişler de vardır. Kuruyemiş yedikten sonra susadığınız zamanlar aklınıza gelmiş olabilir muhtemelen tuzlu kuruyemiş yediğiniz için böyle bir hatırlama olmuştur.
Sahurda susatmayacak yiyeceklerin başında çiğ olarak yenebilen sebzeler geliyor. Semizotu, roka gibi yeşillikler ilerleyen saatlerde, oruç esnasında sustmayacaktır. Tatlı, bal, reçel gibi yüksek glisemik indeksli karbonhidratlar yenmemelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri