Biriken karbondioksitin etkisiyle kan ve diğer vücut sıvıları fazla asitli bir hale gelir, bu nedenle solunum yetmezliği solunumsal asidoz (asitlenme) olarak adlandırılabilir.
Solunum yetmezliği, akciğerin kana yeterli oksijeni sağlayamaması durumunda ortaya çıkan durumdur. Solunum yetmezliği, vücuda yetersiz oksijen alınmasına (hipoksemi) ve kanda artan karbondioksit oranına (hiperkapni) yol açar.
Hipoksemi, halk arasındaki adı ile solunum yetmezliği, kandaki düşük oksijen seviyesi ile ilişkili olan bir sağlık problemidir. Atardamar ya da tıp literatüründeki adıyla arter adı verilen kan damarlarında başlayan bu durum çeşitli belirtilerle kendini belli eder.
Hipoksemi arteryel kanda O2 'nin yetersiz miktarda olmasıdır (Pa O2 <80 mmHg). Hipoksi, oksijen miktarının dokuda azalmasıdır ve hipoksemiye ikincil olabileceği gibi hipoksemi olmadan da gelişebilir. Solunum merkezinin en önemli uyaranı CO2 dir.
Hipoksi, oksijen tüketen organizmanın dokularını yeterince oksijenle besleyemesi sonucunda ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Basitçe oksijen yetmezliği de denilebilir. Yüksek rakımlı uçuşlarda, düşük seviyelerdeki dalışlarda hipoksi görülebildiği gibi belli başlı rahatsızlıkların sonucunda da hipoksi oluşabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Beyne oksijenin az gitmesine hipoksi denirken, oksijenin hiç gitmemesi durumuna ise anoksi denmektedir. Suda boğulma, gaz zehirlenmeleri, kalp durması, felç gibi olan durumlar beynin oksijensiz kalmasına örnek verilebilir.
Hipoksi, dokuların işlevini sürdürebilecek düzeyde oksijene sahip olmaması ile zihinde bulanıklık, huzursuzluk, nefes güçlüğü gibi semptomlara neden olan rahatsızlıktır. İnsan vücudunun temel öğelerinden biri olan oksijenin vücutta yeterli düzeyde olması gerekir.
Prof. Dr. Akkoyunlu, kanın rengini ve parlaklığını oksijen seviyesinin belirlediğine işaret ederek, “Mesela kalp krizi geçirirken kalpteki bir damara pıhtı atar, ona bağlı olarak göğsünüzde baskı, ezilme hissedersiniz. Bu belli bir dokuda veya organda var olan oksijen yetersizliğini ifade eder.
Düşük Satürasyon Nedir? Kandaki oksijen seviyesinin %90'ın altına düşmesi dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Düşük satürasyon olarak adlandırılan bu durumda nefes darlığı, aşırı yorgunluk hissi ve baş ağrısı gibi belirtiler gözlemlenmeye başlar.
Hiperkapni, aynı zamanda hiperkarbi ve CO2 tutulması olarak da bilinen, kandaki karbon dioksit (CO2) seviyesinin anormal yükselmesidir. Hiperkapni Yunanca hiper = "üzerinde" veya "çok fazla" ve kapnos = "duman" kelimelerinin terkibinden oluşan bir kelimedir.
Solunum yetmezliği kandaki oksijen ve karbondioksit seviyelerine bağlı olarak farklılaşan belirtilerle ortaya çıkabilir. Kandaki oksijen miktarının az olması solunum güçlüğü ve nefes darlığı gibi belirtilere yol açar. Ayrıca ciltte kurumaya, dudak ve tırnaklarda renk değişimine neden olur.
Bazı hastalarda tüm bu belirtilere ek olarak kalp atışlarında düzensizlik ve uyku hali gözlenebilir. Bu belirtiler kalbe ve beyne yeterince oksijen ulaşmadığına işaret eder. Solunum yetmezliği şiddetli baş ağrısı, kas seğirmeleri, bayılma, panik atak, öksürük, hırıltılı konuşma gibi belirtilere de yol açabilir.
Yüzde 90'ın altındaki oksijen düzeyi düşük olarak kabul edilir ve bu, hipoksemiye neden olabilir. Yüzde 80'in altındaki oksijen düzeyleri, bu düzeylerde beyin ve kalp gibi organların çalışması bozulabileceğinden, gecikmeksizin müdahale gerektirir.
Bununla birlikte, şiddetli solunum yetmezliğinde kalp, beyin ve böbrekler dahil olmak üzere birden fazla organ etkilenebilir. Genel olarak, akciğerler solunum yetmezliğinden etkilenen birincil organlardır.
Düzensiz solunum, ciddi bir sorun olduğunu düşündürür. Wheezing, stridor, kussmaul, biot solunum vb. anormal solunum sesleri ve tipleri değerlendirilir.
Solunum yetmezliği tedavisinde, genel olarak altta yatan neden ortaya çıkarıldığında tedavi mümkündür.
KOAH hastalarında oksijen satürasyonunun %90'ın üzerinde olması istenmektedir. Oksijen tedavisi alırken, oksijen çok açılmamalı 1-2 lt/dakika olarak uygulanmalıdır. Yüksek oksijen düzeyi kanda karbondioksit birikimine sebep olmaktadır.
Birçok insanın kanındaki oksijen düzeyi %95-100 aralığındadır. Ancak, kanındaki oksijen düzeyi %95'in altında olup hayatına normal bir şekilde devam eden insanlar da vardır. Uyurken yapılan ölçümlerde daha düşük değerler elde edilmesi normaldir ve bazı kullanıcıların değerleri %95'in altında olabilir.
Temiz hava solumak için pencereleri açın veya dışarı çıkın.
Pencerelerinizi açmak veya kısa bir yürüyüşe çıkmak gibi basit bir şey, vücudunuzun getirdiği oksijen miktarını artırır, bu da genel kan oksijen seviyesini artırır. Ayrıca gelişmiş sindirim ve daha fazla enerji gibi faydaları vardır.
Dakikada 12-15 litreye kadar (%99 yoğunlukta) oksijen verilebilir. ▪ Bu maske özellikle hipoksi veya şokta olan hastalarda kullanılır.
Oksijen tedavisi: Hedeflenen oksijen satürasyonu yetişkinlerde %93-95; çocuklarda %94-98 Hamilelikte astım ilaçları kontrendike değildir.
Hipoksi, oksijenin hücrelere verilmesindeki herhangi bir aşamadaki başarısızlıktan kaynaklanabilir. Bu, azalmış kısmi oksijen basınçlarını, akciğerlerde oksijen difüzyonu ile ilgili sorunları, yetersiz mevcut hemoglobini, son dokuya kan akışıyla ilgili sorunları ve solunum ritmiyle ilgili sorunları içerebilir.
Yabancı cisim, tümöral oluşumlar ve mukus plakları gibi durumlarda lokalize vizing duyulabilir. Ciddi obstrüksiyon durumlarında (örneğin ciddi astım atağında) vizing hiç duyulamayadabilir ki bu durum 'sessiz akciğer' olarak adlandırılır (1).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri