WD 40 veya pas sökücü sıkıp biraz bekledikten sonra somunu ters istikamette biraz sıkmaya çalışın, sonra sökme işlemine başlayın. Büyük ihtimalle çözülecektir. L demir kaynaklıyorsunuz, soğuyunca çevirerek çıkıyor. Nasıl olsa bu somunu bir daha kullanmayacaksınız.
Birkaç damla pas sökücü kimyasalın civata yüzeyine damlatılması, işinizin görülmesinde istediğiniz etkinin elde edilmesini sağlayacaktır. Pas sökücü kimyasal uygulaması ile sıkışmış somun çıkmadı ise ısıtma işlemini uygulayabilirsiniz. Isıtma işlemi, yüzeydeki pası yok olmasını sağlar.
Somun hangi yöne açılır? Sökülüp takılan alet ya da parçalar sağ el kuralına göre imal edilmektedir. Bu nedenle somunda sağa döndürülerek takılır, sola döndürülerek açılır.
Matkap ucu, somunu kavrayarak dışarı çıkarmaya yardımcı olur. Sertleştirilmiş bir sökme demiri veya levye, kafası bozulmuş somunu açmak için güçlü bir araçtır.
Tek yapmanız gereken paslanan somunların ve cıvataların üzerine WD-40'ı uygulamak ve ardından çekiçle hafifçe vurmaktır. Bu işlem, ürünün somun ve cıvataların bağlantılarına girmesine ve böylece bağlantı elemanlarının gevşemesine yardımcı olacaktır.
İlgili 41 soru bulundu
Pas çıkarmak için kullanılan en temel ürün karbonattır. Paslı alanlara bol miktarda karbonat serpmek ve bir süre bekletmek paslı alanların temizlenmesi için yapılabilir. Bunun dışında metalden pası temizlemek için limon suyu ve tuz kullanılabilir.
Cıvata ya da vida gibi daha küçük malzemelerden pası çıkaracaksanız tümü beyaz sirke dolu bir bardak ya da kaseye batırabilirsiniz. Bulaşık teliyle hemen ovabilir ya da pas çözünene kadar kadar bekleyebilirsiniz. Pası çıkardıktan sonra malzemeleri ılık suyla durulayın.
- Paslanmış ve sıkışmış vidanın üstüne sıcak su dökmek. - Çakmak ya da saç kurutma makinesi kullanarak vidayı ısıtmak. - Vida üzerine biraz oksijenli su damlatıp biraz beklettikten sonra çıkarmayı deneyebiliriz.
Malzeme: Somunlar genellikle metalden veya plastikten yapılır. Metaller arasında çelik, paslanmaz çelik, pirinç ve alüminyum yaygın olarak kullanılan malzemelerdir.
Ağırlıklı olarak çelikten yapılırlar. Dayanımlarına göre, örneğin 4, 6 veya 8 gibi sayılarla sınıflandırılırlar.
Kaynamış Civata Nasıl Sökülür: Adım Adım
Eğer civata hareket etmiyorsa, bir çekiç kullanarak anahtara hafifçe vurun. Eğer fiziksel güçle civata sökülemiyorsa, son çare olarak ısı uygulaması yapabilirsiniz. Bunun için bir gaz meşalesi kullanabilirsiniz. Civatayı ısıttıktan sonra tekrar anahtar ile deneyin.
Bu durumda yapılması gereken taş motoru ile cıvatanın başını kesmektir. sonrasında ise delici matkapla delip; kılavuz çekerek yeni cıvata takabilirsiniz. Bu işlemi sıyırmış cıvatalarda da uygulayabilirsiniz.
Somunlarda kendiliğinden gevşeme çoğunlukla şok veya titreşimden kaynaklanır. Bir süre sonra, bu hafif hareketler daha önce sıkılmış olan cıvatalarda daha fazla dönüşe neden olabilir.
Somun kaliteleri ise 4 6 8 gibi tek rakamlar ile belirtilir ve bu sayılar uygulanabilecek maksimum gerilimin 1/10 nu gösterir. Örnek: 6 kalite somunda uygulanabilecek maksimum gerilim 60 Kg/mm² dir.
Altı köşe kontra somunu, herhangi bir somunun bağlandığı yerden çözülmemesi için ters yöne döndürülerek takılan altı köşeli ikinci somunlara denir. Normal sonumun açıldığı yöne çevrilerek sıkıştırma işlemini sağlar. Böylelikle birinci cıvatanın gevşemesini ve açılmasını önler.
Vida ise direkt alt tabakaya girer ve somuna ihtiyaç duymaz. Bu sebeple genellikle bir vida seti incelenirken, bu sette somunların bulunması beklenmez. Vida somun olmadan da kullanılır. Fakat civatalar sıklıkla kendileri ile eşleşen somunlarla beraber satılır.
Somun dayanım sınıfları tek sayıdan oluşur ve cıvata malzemesinin N/mm² cinsinden çekme dayanımının 1/100'ünü ifade eder. Örneğin dayanım sınıfı 8 olan bir somunun çekme dayanımı: 8 x 100 = 800 N/mm² olur.
Vidalı Mil Nedir? Vidalı mil, tertibatları dairesel hareketi doğrusal harekete çeviren makine elemanlarıdır. Vidalı millerin üzerinde bulunan somun yardımıyla talep edilen yükü taşımaya yardımcı olur. Vidalı miller bilyalı ve bilyasız olmak üzere iki çeşittir.
4. Paslı vidaları çıkarmak için sirke kullanmayı da deneyebiliriz. Paslı bir vidaya sirke serpmek pasın bir kısmını çözecek ve paslı vidayı döndürmeden önce bir süre beklemek daha kolay olacaktır.
Vidanın üzerinde bir darbeli matkap uçlu vida ve tornavida yardımı ile arkadan destek uygulayarak bir delik açarsanız daha sonra bu delikten güç uygulayarak yalama yapmış olan vidayı rahatlıkla çıkartabilirsiniz.
Oksitlenmiş batarya nasıl temizlenir sorusuna yanıt arayan kişiler genellikle karbonat ile temizleme yöntemini tercih eder. Bu yöntemde musluğun paslanmış kısmına bir miktar karbonat serpip bir süre bekledikten sonra soğuk suyla durulayıp ardından bez yardımıyla kurulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
Bu nedenle, en iyi pas sökücü markası olarak Soltek Kimya'nın ürünleri öne çıkar. Soltek Kimya'nın pas sökücüleri, pası etkili bir şekilde çözerken aynı zamanda metal yüzeyleri korumaya yönelik inhibitörler içerir. Bu sayede, pası temizledikten sonra tekrar hızlı bir şekilde paslanmanın önüne geçilir.
Sıcak suya biraz karbonat veya sirke eklemek pası çözmek ve reaksiyon hızını artırmak için kullanılabilir. 2. Limon Suyu veya Sirke: Limon suyu veya sirke asidik özellikleri nedeniyle pası çözmek için etkilidir.
Pas lekeleri için en etkili çözüm limondur. Bu açıdan giysilerdeki pas lekesini çıkarmanın en kolay yolu lekelerin içine limon sıkmaktır. Ardından limon kuruyunca soğuk suyla bu alanı yıkayabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri