Meme tamamen boşalınca süt yapımı da artar. Bebeğin son sütü alma süresi ilk haftalarda 10-40 dakika arasında iken, bebek büyüdükçe bu süre 5 dakikaya kadar kısalır. Bebek aylarca her seferde tek memeyi sonuna kadar emmelidir.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Annenin doğumdan sonraki ilk 3-4 gün boyunca ürettiği süt, kolostrumdur, kıvamı koyu rengi sarı gibidir. 4'üncü günden sonra gelen süt, olgun süttür.
Emziren annelerin en çok merak ettiği konulardan biri sütün yetip yetmediğini anlayabilmektir. Bir bebek günde 6 ya da 8 kez renksiz bir şekilde idrarını yapıyorsa eğer bu anne sütünün yettiği anlamına gelir. Aynı zamanda günde 3 ya da 4 kez soluk sarı kaka yapıyorsa yine anne sütünün yettiği anlamına gelir.
İlgili 29 soru bulundu
Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
Sütünüz bu dönemde başlangıçta karbonhidrattan zengin, sonunda ise yağdan zengindir. Rengi giderek mavimsi beyaz bir renge dönüşür ve emzirmenin sonunda yağlı süt geleceği için kremsi beyaz olur. Bu iki sütü de alması açısından, bebeğinizi doyana kadar ve kendisi bırakana kadar tek memeden emzirin.
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur.
Bebeğiniz emmeye başladığında memeden gelen süt ilk başlarda biraz daha sulu olur. Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır.
Süt Miktarını Etkileyen 5 Faktör
Bu durum zamanla vücudunuzun süt üretimini azaltabilir. 2. Tek bir memeden emzirme eninde sonunda diğer memenin süt üretiminde azalmaya yol açacaktır. 3. Emzirme ya da pompalama seanslarının sıklığının azalması vücudunuzun ürettiği toplam süt miktarını azaltacaktır.
Bebeğin emmesi annenin süt kanallarını uyararak geciken sütün gelmesini sağlayabiliyor. Buna karşın, yapılan tüm müdahalelere rağmen anneden süt hiçbir şekilde gelmezse, yenidoğan bebek bazı özel mamalarla geçici olarak beslenebilir.
Bebeğin emmesi ile meme ucunda bulunan 10-15 delikten süt dışarıya akar. Her iki meme aynı anda çalışır.
Prolaktin salgısı doğumdan sonra bazı annelerde hemen, bazılarında 4 gün içinde artmaya başlar. Kan damarları, memede süt yapımı için gereken maddeleri süt hücrelerine taşır. Prolaktin etkisiyle memeler sütle dolar. Bu sürede memede kan damarları daha çok kan taşır ve memeler sıcak ve sert olur.
Yorgun Süt Ne Demek? Annenin iyi beslenemediği, stresli olduğu ya da dinlenemediği durumda süt laktik asitten zengin olacak şekilde üretilir ve bu yorgun süttür.
Çünkü süt depolama kapasitesi farklı olan memeler bile gün içinde aynı miktarda süt üretebilir. Kısacası bebeğinizin bir meme mi yoksa iki memeyi mi emeceği süt depolama ve süt salgılama kapasitesine göre değişir. Ayrıca bebeğinizin emme isteği ve mide kapasitesi de bunu etkiler.
Vücudumuzda sütü yapan prolaktin maddesi, emzirdikçe salınır. Ama sütün kanallardan bebeğe ulaşması için oksitosin denilen hormon devreye girer. Bu hormon çok çekingen, stresten etkilenen bir hormon. Anne gerildikçe, stres düzeyi arttıkça salınımı yavaşlar ve süt bir türlü bebeğe ulaşmaz.
Süt sağma sıklığı için genellikle önerilen 3 saat arayla 15-20 dakika süreyle sağılması şeklindedir. Doğumdan sonraki süreçte eğer bebeğiniz sağlıklı ve yanınızda ise emmesi iyi ise sütün sağılmasına gerek yoktur.
Bebeğin emmediği zamanlarda düzenli aralıklarla süt sağma işleminin yapılması da anne sütünü artıran metotlar arasında yer alır. Bebek yeterli düzeyde emmiyorsa göğüsleri boşaltmak ve tekrar süt üretimini sağlamak için sağım yapılması oldukça önemlidir.
Bebeğin memeden alacağı ilk besine kolostrum denir. Görüntüsü anneden anneye değişebilen genellikle sarı renkte ve kıvamlıdır. Özel olarak çok besleyicidir ve bebeği pek çok hastalıktan korur. Anne sütü içeriği kolostrumdan olgun süte doğru değişimi hayatın ilk 1-2 haftası sırasında olur.
Memeden sütün tazyikli gelmesi her zaman annede süt üretiminin fazla olduğunu göstermez. Oksitosin hormonu fazla salgılandığında süt fışkırabilir. Bebeğimize içimiz kaynadığında, ağlayan bir bebek sesi duyduğumuzda, bazen de bir memeden emzirirken diğer memeden süt fışkırabilir.
Anne sütünün kalitesi için proteince zengin beslenmek, bolca yeşil yapraklı sebze tüketmek de tavsiye edilenler arasında. Anne sütünün kalitesi için kuru incir, hurma, badem, ceviz, fındık gibi besin değeri yüksek gıdaların alınması ve bol sıvı tüketimi de çok değerli.
Açlık belirtileri; Göz kapakları kapalıyken göz hareketleri artar veya gözlerini açar. Ağzını açar, dilini çıkarır, başını sağa-sola çevirerek memeyi arar. Huysuzlanmaya, mırıldanmaya başlar. Yumruğunu, parmaklarını ya da ağzına dokunan örtü, battaniye gibi cisimleri emer.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri