Ertem Eğilmez'in kendi eseri de olan bütün bir Yeşilçam kültürünü ve bütün abartı, yapay, sorunlu taraflarını hicvettiği 1988 tarihli Arabesk filmi de bir Yeşilçam'ın sonu filmi olarak değerlendirilir.
Kabaca 1950-1980 yılları arası süren Yeşilçam dönemi; film üretimi bakımından Türk sinemasının en parlak dönemi olmuş, 1970'lere kadar yılda 250 ila 350 film çekilmiş, ayrıca 1953'ten itibaren renkli filmler yapılmaya başlanmış ve renkli filmlerin sayısı 1970'li yıllarda artışa geçmiştir.
Yeni Türk Sineması, 1980'li yılların toplumsal dinamikleri içinde yetişmiş bir grup yönetmenin 1990'lı yıllarda Yeşilçam Sinemasının reddi ve eleştirisi üzerinden kurdukları filmlerle oluşmaya başlamıştır.
Evren; Fuat Uzkınay'ın “Ayastefanos Abidesinin Yıkılışı” (1914) adlı filmini Türkiye'de sinemanın başlangıcı saymakta ve çevrilen ilk Türk filmi demektedir.
Yeşilçam'ın en güzel kadın oyuncuları
Yeşilçam'ın en güzel kadınları listesinde Gülşen Bubikoğlu'nun yanı sıra çok önemli isimler de var. Türkan Şoray, Hülya Koçyiğit, Filiz Akın, Belgin Doruk, Fatma Girik, Müjde Ar, Bahar Öztan, Meral Zeren, Itır Esen ve Suna Yıldızoğlu gibi isimler de var.
İlgili 26 soru bulundu
1970 yılında Sinema Yüz Güzeli seçilen Arzu Okay, sinemaya ilk olarak Ayhan Işık ile başrolünü paylaştığı “Ölünceye kadar” adlı film ile adım attı. 70'lerin seks furyası döneminde vamp kadın olarak adını duyurdu.
Yeşilçam'ın usta aktörü Göksel Arsoy 65 yıllık sinema hayatını ve anılarını anlattı
1960-1970 yılları arasında Türk Sineması
"Yeşilçam" olarak da adlandırılan bu dönemde, 1966'da Türk Sineması 241 filmle, dünya uzun metraj film üretimi sıralamasında 4. sırayı aldı.
Kuşkusuz, her ülkenin bir sinema tarihi vardır. Fuat Uzkınay'ın Ayestefanos anıtının 14 Kasım 1914'te yıkılmasına ilişkin filmi, “çekilen ilk Türk filmi”, Fuat Uzkınay da “İlk Türk Sinemacısı” olarak nitelenmektedir.
Türkiye'de çekilen ilk sinema filmleri sırasıyla Leblebici, Pençe ve Himmet Ağa'nın İzdivacı'dır.
Yeşilçam Sokağı, İstanbul'un Beyoğlu semtinin Taksim'e yakın kısmında yer alan bir sokak. 1980 öncesi dönemde film şirketlerinin çoğunluğunun yazıhaneleri bu sokakta bulunduğu için, Türk sineması kısaca Yeşilçam diye anılmaya başlamıştır.
Ankara Postası (1928) Page 17 Ertuğrul, Türk Sineması'nın ilk sesli filmi olan 'İstanbul Sokaklarında'yı 1931 yılında çekmiştir. Şarkılı bir melodram olan film, Türkiye, Mısır ve Yunanistan'da yapılan çekimlerle bu ülke oyuncuları kullanılarak yapılmıştır.
Sanatseverleri İstiklal Caddesi'nde ağırlarken yaşadığı ekonomik sıkıntılar nedeniyle geçtiğimiz günlerde perdelerini kapatan salon gösterimlerini artık “AKM Yeşilçam Sineması” olarak sürdürecek.
Cahide Sonku ya da doğumdaki adıyla Cahide Serap (27 Aralık 1919, Yemen - 18 Mart 1981, İstanbul), Türk sinema ve tiyatro oyuncusu. Türk sinemasının ilk kadın film yönetmeni ve sinema oyuncusu.
Halıcı Kız, yönetmenliğini Muhsin Ertuğrul'un üstlendiği, 1953 yapımı Türk filmidir. 87 dk. Türk sinema tarihinin ilk uzun metrajlı renkli ilk filmidir ve sponsor desteğiyle çekilmiş ilk filmidir.
Auguste ve Louis Lumière kardeşler 28 Aralık 1895'te gerçekleştirdiği toplu film gösterimi ile tarihte ilk defa birden fazla bireyin bir arada film izleme deneyimini yaşamasını sağladılar. Gösterilen ilk film ise “Bir Trenin La Ciotat Garına Varışı” isimli yapıt oldu.
27 Aralık 1916: Türkiye sinemasının ilk yıldız oyuncusu, kadın yönetmeni ve yapımcısı Cahide Sonku doğdu.
Türkan Şoray (d. 28 Haziran 1945, İstanbul), Türk oyuncu, devlet sanatçısı, senarist, yönetmen ve yazardır. Türk sinemasında "Sultan" lakabıyla anılan Şoray, oynadığı 222 film ile, dünyanın 'en çok film çeviren' kadın oyuncusu unvanına sahiptir.
1. Sadri Alışık. 1964'ten başlayarak canlandırdığı Turist Ömer ve Ofsayt Osman tipleriyle ile dikkat çeken Sadri Alışık, yaşamı boyunca 209 filmde rol aldı.
Toplam 82 filmde rol almış olan sanatçının son filmi, 1999'da vizyona giren Propaganda'dır. Bu film aynı zamanda Kemal Sunal'ın, oğlu Ali Sunal ile birlikte rol aldığı ilk ve tek filmidir.
Fuat Uzkınay tam adı ile Ali Fuat Uzkınay (1888, Üsküdar - 29 Mart 1956 - İstanbul), Türk yönetmen ve yapımcı. Ayastefanos'taki Rus Abidesinin Yıkılışını filme alarak Türk sinema tarihinde film çeken ilk kişi oldu.
Yeşilçam, Türkiye sinemasının efsanevi bir dönemini, Yeşilçam yıllarının hikâyesini anlatmaya girişen bir dizi. Dönemin meşhur prodüktörlerinin kurmaca bir versiyonu olan Semih Ateş'in hikâyesine odaklanırken bu dönemin toplumsal yapısının ve film üretme biçimlerinin panoramasını çıkarıyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri