Günümüzde 170-180 milyon ton seviyesine ulaşan Dünya Soya Üretimindeki en büyük payı % 50 oranındaki üretimiyle A.B.D almakta, onu Brezilya, Arjantin ve Çin izlemektedir. Soya bitkisi, ülkemize de ilk kez 1930'lu yıllarda girmiş ve uzun yıllar boyunca sadece Karadeniz bölgesinde tarımı yapılmıştır.
Anavatanının Doğu Asya, muhtemelen Çin olduğuna inanılan soya, insanoğlu tarafından kültüre alınan ve yetiştirilen en eski bitkilerden bir tanesidir. Çin kaynaklarında, M.Ö.
Türkiye'deki soya üretimi farklı bölgelere yayılmış durumdadır. Ancak üretimin %85 gibi büyük bir kısmı Adana ve Osmaniye tarafından karşılanmaktadır. Soya Fasulyesi En Çok ve En İyi Nerede Yetişir ve Yetiştirilir?
Son derece dayanıklı bir bitki olan soya genellikle Karadeniz ve Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir.
Soya bitkisinin yetişme döneminde 500-600 mm'lik su alması gerekir. Bu sebeple Karadeniz bölgesi gibi sık yağış alan bölgelerde yetiştirilmesi tercih edilse de diğer bölgelerde de sık ve bol sulama ile yetişmesi sağlanabilir.
İlgili 42 soru bulundu
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Ana üründe verim dekara 350-390 kg, ikinci üründe 300-380 kg arasında değişmektedir.
Ekimde mibzerin sıra arası 60-65 cm olmalı ve tohumların 4-5 cm sıra üzeri mesafesini sağlayacak şekilde dekara ortalama 7-8 kg tohum atılmalıdır. Toprak tava 4-5 cm ekim derinliği soya için yeterlidir. Soya tohumlarının ekimden önce soya bakterisi ile aşılanması verimi arttırır.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Küresel soya ihracatında başlıca dört ülke ise ABD, Brezilya, Arjantin ve Paraguay'dır. Brezilya dünya soya ihracatında lider ülke konumundadır. bin ton, 2015 yılında 365 bin ton soya küspesi ithalatı yapmıştır.
%8 indirimle Soya Fasulyesi 5 KG 165 TL'ye, %8 indirimle Sağlık Tarım Ürünleri Soya Fasulyesi 5 KG 215 TL'ye, %6 indirimle Aktarmarka Karamelize 25 kg Soya Kıyması 1.490 TL'ye, %10 indirimle Soya Fasulyesi 250gr 75 TL'ye sahip olabilirsiniz.
Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Maş fasulyesi, ülkemizde özellikle İran' a yakın olan coğrafyalarda yetiştirilmekte olan bir fasulye cinsidir. Günümüzde daha da popüler hale gelen bu özel fasulye türü, Akdeniz ikliminde yetişmektedir.
Soya üretimi;
2019/20 sezonunda Türkiye'nin soya ithalatı FAO öngörülerine göre 2,6 milyon tondur. IGC tarafından yapılan tahminlere göre bu rakam 3,0 milyon ton; USDA rakamlarına göre 2,8 milyon tondur. TÜİK 2020 yılı 5 aylık verilerine göre Türkiye'nin gerçekleştirdiği soya ithalatı 2,1 milyon tondur.
Toprak tahlili yapılmamışsa saf madde olarak dekara 3-5 kg azot, 6-8 kg fosfor verilebilir. Soya yetişme süresi boyunca en az 2 defa sulanmalıdır.
Kuru baklagil ailesinin en bilinen ve en eski üyesi mercimektir. Fasulye türleri (bakla, barbunya, soya fasulyesi, kuru fasulye vb.) mercimek, nohut, bezelye gibi türler bu aileye aittir.
Soyanın dünya genelinde en yaygın kullanımlarından biri de küspedir. Soya fasulyesi küspesi, soyanın yağı çıkarıldıktan sonra kalan kısmından üretilir ve hayvansal yemler arasında protein değeri en yüksek yem olan soya fasulyesi küspesi fiyat açısından her yıl değişiklik göstererek çiftçiyi şaşırtır.
Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Soya, %18-24 oranında yağ ve %35-45 oranında protein içerir. %30 karbonhidrat ve %5 oranında mineral ve çok sayıda vitamin içerir. Soya, omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, anti-oksidanlar, fotokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Uzmanlar, soya sütünün faydalarının yanında erkekler için zararlı bir yönünün olduğunu da belirtiyor. Günde 25 gr soya proteini almak bile erkeklerdeki hormon dengesini bozarak “cinsiyet” sorunlarına yol açabiliyor. Connecticut Üniversitesi'nin yaptığı araştırmaya göre; soya testesteron üretimini düşürüyor.
Öncelikle soya ürünlerini sık olarak tüketen Uzakdoğu toplumlarında yürütülen saha çalışmalarında soya ürünlerinin kanser gelişimi ile herhangi bir ilişkisi bulunmadığı, hatta aksine kanser gelişimini engellediği sonucuna varılmış.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri