Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Soyanın ekstrüzyon ile sıkılması sırasında sıcaklığın yeterli seviyeye yükselmesi sayesinde soya keki bu koşulu yerine getirmektedir ve yumurtacı tavuklarda diğer yağlı tohumların ve soya küspesinin yerine kullanılabilir.
Bunu karşılayacak rasyonda 2.8kg İBP ve 1.8kg bypass proteini içermelidir. Rasyona katılan kaba ve kesif yem miktar ve kalitesine bağlı olarak bu hayvanın günlük protein ihtiyacını karşılamak için 3 ila 5kg soya küspesi gerekecektir.
Bir dekara (1000 m2) atılacak tohumluk miktarı, 100 tane ağırlığına göre değişir. Eğer tohumlar iri ise (yüz tane ağırlığı 18 g) 7-7,5 kg, küçük ise (yüz tane ağırlığı 15 g) 6-6,5 kg'dır. Tohumların çimlenme yeteneğinin en az % 90 olması istenir. Soya yetişme süresi boyunca bir dekara 500-600 ton su ister.
Soya Kabuğu Besi Hayvanına Yarar mı? Soya kabuğu, çiftlik hayvanlarının beslenmesinde yararlı maddelere sahip değerli bir besin kaynağıdır. Soya kabuğu yalnızca hayvan rasyonlarına katkı sağlamaz, yem üretiminde ek kaynak olarak da tercih edilir.
İlgili 43 soru bulundu
Dünyada, soya küspesi büyükbaş ve küçük hayvanların beslenmesi, kanatlı endüstrisiyle pet hayvanlarının beslenmesinde için önemli protein kaynağıdır. Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Yetişme dönemi boyunca soyanın 550-600 mm. suya ihtiyacı vardır.
Soya yetişme süresi boyunca en az 2 defa sulanmalıdır. Bunlardan birincisi bitkiler 20-25 cm boylandığında, diğeri de çiçeklenme öncesinde sulanmalıdır. Eğer bir su verilecekse mutlaka çiçeklenme öncesinde verilmelidir. Sulama zamanlarında, toprak nemi önceden kontrol edilmelidir.
Soya bitkileri 25-30 cm olduğunda kaz ayağı gibi ara çapa makinaları ile işlenmesi, hem yabancı ot mücadelesi yapılması açısından hem de toprakta bulunan kapilerite denilen buharlaşma borucuklarının kırılması açısından çok önemlidir. Sulama: İlk sulama, bitki boyu 8-10 cm'e ulaştığı zaman yapılmalıdır.
Bazı küspe çeşitlerinin detaylı incelemesini aşağıda bulabilirsiniz. Protein değerine en çok sahip olan küspe, soya küspesidir. Soya küspesi genellikle genç hayvanlarda ve kanatlılarda kullanılır. Kanatlı hayvan grubunda karma yem yaparken %40'a kadar oranlayarak soya küspesi dahil edebilirsiniz.
Soyanın Hayvan Beslenmesindeki Yeri | Hatice OLGUN | www.haticeolgun.com. Özet: Soya bitkisi ( % 18-20 oranında) yağ içeriğiyle yağ bitkisi olarak biliniyor olsa da, aslında yüksek (% 40- 45) protein oranı ile insan ve hayvan beslenmesinde kullanımı yönüyle de gündeme gelmesi gereken önemli ve güncel bir bitkidir.
Kullanılacak miktar hayvanların ırkına ve cinsine göre değişmektedir. Bununla birlikte süt ve besi ineklerinde günde yirmi kilogram ile otuz kilogram, düvelerde on ile on iki kilogram, danalarda beş ile altı kilogram küspe verilebilmektedir.
Pamuk çekirdeği dışındaki kozanın çekirdekten ayıklanmasından sonra ayrıca preslenmesi sonucu oluşan küspe çeşididir. Yüksek ısıda imal edilmesinden dolayı zararlı mikroorganizmalar ve toksik maddeler ortadan kaldırılmış olur.
Ayçiçeği tohumu küspesi, süt ve besi sığırı rasyonlarında oldukça iyi bir protein, enerji ve selüloz kaynağı olarak kullanılmaktadır. Bu nedenle, süt ve besi sığırı besleme programlarında yüksek selüloz düzeyi selülozun dengelenmesinde değerlendirilmektedir.
Pamuk küspesi nedir nasıl kullanılır ? (vitamin ve besin değeri kaybolmadan) bünyesinde zararlı virüs, bakteri, mikrop, mantar ve zehirli toksik maddeler barındırmaz. Hazmı son derece kolaydır. Pamuk Küspesi, inek ve çiftlik hayvanları beslenmesinde kullanılmak üzere yem hammaddesi olarak Kullanılmaktadır.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Bir tür baklagil bitkisi olan soyanın köklerinde bulunan nodüller (tomurcuklar) ortalama 12 ile 15 gün arasında oluşmaya başlar. Çiçeklenme döneminden 2 hafta kadar sonra ise baklalar yavaş yavaş görülür fakat yine de baklalar içindeki taneler tam oluşmamıştır.
Bölgemizde yapılan soya araştırmalarında, bölgeye uygun çeşitlerin yetiştirme süreleri 95-120 gündür. Sıcak ve yaz mevsimi nisbeten uygun geçen yöremizde bu çeşitler arasında yetişme süreleri 110-120 gün olanlar, bölgemizin diğer yörelerinde ise olgunlaşma süreleri kısa olan çeşitler tercih edilmelidir.
Miras maş fasulyesi, Hatay gibi Türkiye'nin güneydoğusundaki Arapça konuşulan bölgelerde popülerdir. Yeşil soya fasulyesi veya fasulye filizi olarak da bilinirler. Çin mutfağında, fasulye filizi olarak çimlendirmek için kullanılır.
Son derece dayanıklı bir bitki olan soya genellikle Karadeniz ve Karasal iklimin hakim olduğu bölgelerde yetiştirilir.
Silajlık soya fasulyesi dekara 10 kg ekilir. Ekimi Nisan ayının 20'sinden sonra yapılmalıdır. Ekimi tavlı toprağa yapılmalıdır.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
Ayrıca içerdiği fitatlar kalsiyum, demir ve çinko gibi hayati minerallerin bağırsaktan kana geçmesini azaltıyor. Soyanın diğer zararları arasında D vitamini eksikliği, osteoporoz, hazımsızlık, alerji, bağışıklık yetersizliği, tiroit hastalıkları, bunama, kısırlık, kanser ve kalp kası hastalığı da var.
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri