TDK kurallarına göre önsezi yazımı bitişik olmalıdır, ayrı yazılması yazım hatası olarak kabul edilir. Buna göre önsezi doğru yazılışı aşağıdaki gibidir: Önsezi (Doğru kullanım) Ön sezi (Yanlış kullanım)
YK'de ön sözcüğü ile oluşturulan ön + yargı bileşiği ayrı yazılırken (ön yargı) ön + görü ve ön + sezi bileşikleri bitişik yazılmıştır (öngörü, önsezi).
Önsezi, TDK sözlük anlamı hiçbir belirti yokken gelecekte olacak bir durumu ya da olayı hissetme, duyumsama olacakları hissetme anlamlarında kullanılan bir kelimedir.
Türkçe dil bilgisi kurallarına göre birleşik isimlerin tamamı bitişik yazılır. Önayak kelimesi de birleşim bir isim olduğu için ayrı değil bitişik yazılması gerekir.
TDK imla kılavuzunda yer almamakla birlikte TDK sözlüklerinde "önsöz" birleşik yazılmaktadır. Hatta TDK sözlüğünün kendi önsözü "önsöz" başlığını taşımaktadır. Dil Derneği yazım kılavuzu da önsöz birleşik yazımını önermektedir.
İlgili 18 soru bulundu
Öngörü kelimesinin doğru yazılışı "öngörü" şeklinde olmalıdır. Kelimenin ayrı olarak ön görü şeklinde yazılması durumunda ise bir yazım yanlışının oluştuğunu söylemek mümkün olmaktadır. Öngörü kelimesinin doğru bir şekilde yazılması için birleşik olarak yazılması gerektiği söylenebilir.
Ayrı ya da birleşik yazılıp yazılmadığı en merak edilen kelimeler içerisinde önyargı sözcüğü geliyor. Türk Dil Kurumu üzerinden alınan bilgiler doğrultusunda bu Kelimenin doğru yazılışı, 'Ön yargı' biçiminde ayrı olmasıdır.
Birçok sınavda da dilbilgisi konuları içinde olağanüstü kelimesinin yazımı ile ilgili sorular karşınıza çıkar. Kelimenin doğru yazımı birleşik şekildedir. Yani "olağanüstü" şeklinde yazım doğrudur.
TDK'ya göre illüzyon kelimesinin doğru yazılışı "illüzyon"dur. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Birdenbire kelimesi birçok kişi tarafından ayrı yazılmaktadır. Bu durumda yazım hatası kabul edilir. Çünkü TDK'ya göre bu kelime birdenbire şeklinde yazılmalıdır.
Önsezi gerçekten bizlerin altıncı hissidir, ve hakkında birçok bilimsel kaynak da bulunur. Örneğin, Robin M. Hogarth'ın Önseziyi Eğitmek veya Malcolm Gladwell'in Blink: Düşünmeden Düşünebilmenin Gücü kitapları, bu konuda yazılmış etkileyici örneklerdir.
kimi insanların kendilerindekinin çok güçlü pek kuvvetli olduğuna inandıkları olacakları önceden tahmin etme, hissetme yetisi.
Temellendirilmeyen duygu, verilmemiş olanın, bilinmeyenin, özellikle gelecekle ilgili olanın önceden duyulması, doğru sayılması.
ÖNYARGI KELİMESİNİN ANLAMI
Bu kelime genellikle ön yargı şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı önyargı şeklinde olmalıdır.
Bitişik ya da ayrı yazılıp yazılmayacağı açısından merak edilen kelime grupları içerisinde saçma sapan gelmektedir. Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı vakit bu kelime grubu, 'Saçma sapan' biçiminde yazılmaktadır.
Yazılışı sıklıkla karıştırılan kelimelerden biri de öz güven kelimesidir. Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'ya göre bilinçaltı kelimesinin doğru yazılışı "bilinçaltı"dır. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
İşbirliği nasıl yazılır sorusu çoğu kişi tarafından yanlış bilinmektedir. Birleşik yazılacağına dair bir bilgi olsa da iş birliği sözcüğü Türk Dil Kurumu'nun yapmış olduğu açıklamaya göre ayrı yazılmalıdır.
Türk Dil Kurumu'na göre kelimenin doğru yazımı"bilfiil"dir. BİLFİİLNE DEMEK? TDK sözlüğüne göre bilfiil;"İş olarak, iş edinerek, gerçekten, eylemli olarak"anlamlarında kullanılmaktadır.
Konu ile ilgili başvurmanız gereken en önemli kaynak TDK sözlüğüdür. Bu sözlükte kelimenin yazımı "birebir" şeklindedir. Yani söz konusu kelime birleşik yazılmalıdır. Kelimenin ayrı şekilde yazımı yanlış kullanımdır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
Yazım yanlışlarının başlarında gelen bu kelimenin yazılışı TDK'ye göre bitişik yazılır. Altüst kelimesinin doğru ve yanlış kullanımı şu şekildedir: Alt üst (Yanlış kullanım) Altüst (Doğru kullanım)
Ana dil kelimesi birleşik kelime gibi görünse de aslında ayrı yazılan birleşik kelimelerdendir. Türk Dil Kurumu ana dil kelimesinin doğru yazılışı "ana dil" şeklinde göstermektir. Bu konudaki açıklamayı da internet sitelerinde ayrı yazılan birleşik kelimeler başlığı altında açıklamıştır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Bu durumda TDK sözlükten kelimenin doğru yazımını öğrenebilirsiniz. Olağan dışı ayrı yazılan bir kelimedir. TDK'ye göre olağan dışı kelimesinin olağandışı gibi yazılması yanlıştır ve bu yazım yanlışı olarak görülür. Doğru yazmak için kelimeyi olağan dışı şekli ile yazmalısınız.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri