Soya fasulyesinin kavrulup öğütülmesiyle elde edilen soya unu, yüksek nitelikli protein açısından zengin olmakla birlikte; mükemmel bir demir, kalsiyum ve B vitaminleri kaynağı.
Soya temelde, soya fasulyesi ile yapılan birçok besinde bulunur. Soya sütü ve soya sosu bunlar arasında ilk sırlarda yer almaktadır. Soya fasulyesinden, soya eti ve soya küspesi gibi ürünler de elde edilmektedir. Soya protein değeri oldukça yüksek bir gıdadır.
Soya fasulyesi besleyicidir ve insan yaşamı için çok önemli olan proteinin başlıca bütün amino asitlerini içeren nadir bitkilerden biridir. Omega-3 yağları, çoklu doymamış yağ, B vitamini, demir, çinko, antioksidanlar, fitokimyasallar ve lif bakımından zengindir.
Soya sosu. Dünya çapında en çok kullanılan soslardan biri olan soya sosu Rusya, Lüksemburg, Macaristan, Avusturya gibi bazı Avrupa ülkeleri ve Basra Körfezi ülkelerinde yasaklanmış durumda. Bu yasağın sebebi ise soya fasulyelerinin %80'inin genetiğinin değiştirilmiş olması!
Soya fasulyesi iyi hazırlanmış bir tohum yatağına 2-3 cm derinlikte ekilmelidir. 1 dekarda yaklaşık 40-45 bin bitki bulunmalıdır. Bu duruma göre sıra arası ve üzeri mesafeleri 70x3, 60x4 veya 50x5 cm olur. Eğer makine ile sıra arası işleme güçlük yaratmazsa sıra arası 40-45 cm de olabilir.
İlgili 16 soru bulundu
Ürün Projesi ile, Ege ve Akdeniz bölgelerinin sulanır alanlarında yetiştirilmeye başlanılan soyanın tarımı bugün için ağırlıklı olarak Çukurova Bölgesinde yapılmaktadır. Adana ve Osmaniye illeri, Türkiye soya üretiminin % 80-85'ini karşılamaktadır.
BİR KİLODAN 170 GRAM YAĞ
Bir kilo soya fasulyesinden 170 gram yağ çıkarıldığını belirten Sarı, 75 bin ton soya yağı elde etmek için yaklaşık 450 bin ton soya fasulyesi işlendiğini bu arada Türkiye'de üretilen 50 bin ton soya fasulyesinin tümünün yağ fabrikalarına gönderildiğini vurguladı.
Ürünlerinizde Soya Kullanıyor Musunuz ? Ürünlerimizin tamamı Avrupa standartlarındaki Türkiye'nin ilk ve tek köfte fabrikası olan Bursa Yenişehir fabrikamızda Türk Gıda Kodeksine uygun olarak gıda mühendisleri kontrolünde üretilmektedir. Ayrıca ürettiğimiz ve sattığımız her üründen aylık olarak numuneler alınmaktadır.
''Soya GDOludur!''
GDO genetiği değiştirilmiş organizmalardır ve insanların tüketimi açısından büyük tehlike oluşturmaktadır ancak GDO çoğu Avrupa ülkesinde yasaklanmıştır(1).
Soya ürünleri (soya izolatı, soya konsantresi, soya unu), özellikle soya lesitini pek çok işlenmiş gıda içerisine katkı maddesi olarak eklenmektedir. Soya lesitini bir emülgatör olduğu için ikinci bir yoldan bağırsak cidarına hasar verip, artmış bağırsak geçirgenliğine neden olabilir.
Soya fasulyesi protein içeren önemli bir kaynak olduğu için hücrelerin sağlıklı gelişmesini sağlar ve metabolik tepkimeleri düzenler. Metabolizmayı düzenleyerek uyku sorunlarına iyi geldiği bilinen soya fasulyesi, yüksek oranda magnezyum içererek uyku kalitesini arttırır ve verimli bir şekilde dinlemeyi sağlar.
* Lif kaynağı olarak sindirimi hızlandıran soya fasülyesi, kabızlık gibi durumlara karşı doğal bir ilaçtır. Sindirim sistemini rahatlatarak huzursuz bağırsaklara iyi gelir ve vücut dengesini korumayı sağlar.
Ayrıca çok gaz yaptığı bilinen kuru fasulye, soya fasulyesi gibi baklagiller, turp ve kabak gibi sebzeler ve fındık, fıstık gibi kuruyemişler de bu listede yer alıyor.
Soya proteini, tane yapısına göre kıyma veya kuşbaşı şeklinde olabilir. Soya fasulyesi çekirdeğinin yağı alındıktan sonra yüksek oranda protein içeren unsu kısmına bir dizi özel işlemler uygulanarak, basınç ve sıcaklık altında sıkıştırılıp et dokusu kazandırılması ile elde edilen doğal ve katkısız bir üründür.
Soya, besin alerjilerinin yaygın nedenlerinden biridir. Soya, baklagil ailesinden (fasulye, mercimek, bezelye ve yer fıstığı ile birlikte) soya fasulyesinden gelir.
Proteince zengin olup oldukça besleyici olan soya, dünyayı besleyen 5-6 bitkisel üründen birisidir.
(3) Köftede hayvansal olmayan proteinler, nişasta, soya ve soya ürünleri kullanılamaz.
Soya kıyması basınç işlemlerinden ve ısıl işlemlerden geçer. Bu toksik etkilerini arttırır ve kanserojen etki gösterebilir. Bu kıymanın fazla tüketilmesi kanseri tetikleyebilir. Bu nedenle soya kıyması yine de çok fazla tüketilmemesi önerilir.
1.Soya Sütü Östrojeni Arttırır
Soya, insan vücudundaki östrojene benzeyen bitki bileşenleri olan fitoöstrojenler bakımından son derece zengindir.
Gurme isimli markanın Macar Salam Hamur Harcı'ndan ve Kangal fermente sucuktan domuz eti çıktı, aynı zamanda Carrefour marka Naturel Sızma Zeytinyağı'nda uygunsuzluk belirlendi. Bursa'da çok sayıda markanın değişik ürünlerde taklit, tağşiş (bir şeyin içine başka bir madde karıştırma) yaptığı tespit edildi.
migros mağazalarında kolaylıkla bulunan ürün. kesin vegan mağazalarında da vardır ama gitmediğimden tam da emin değil.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından açıklan taklit ve tağşiş ürünlerinden sonra Köfteci Yusuf'un domuz eti kullandığı ortaya çıkmış ancak şirketten yapılan açıklamaya göre firmanın yağ tahsil ettiği yerden bu durumun oluştuğu ifade edilmişti.
Soya küspesi, taneden yağın çeşitli işlemlerle çıkarılması sonrasında kalan kısmın öğütülmesiyle elde edilir. Kolay ulaşılabilen, lezzetliliği fazla; lisin, metionin ve trionin açısından zengin olan içeriği zenginleştirilmiş soya küspesi, kıymetli bir protein hammaddesidir.
Soya bitkisinin yetişme döneminde 500-600 mm'lik su alması gerekir. Bu sebeple Karadeniz bölgesi gibi sık yağış alan bölgelerde yetiştirilmesi tercih edilse de diğer bölgelerde de sık ve bol sulama ile yetişmesi sağlanabilir.
Soya fasulyesinden doğal olarak yararlanıldığı gibi soya filizi, soya sütü, soya eti, soya yağı, soya unu ve tofu olarak da tüketiliyor. Bunların dışında tempeh, miso, soya kepeği ve soya sosu dünya mutfaklarında kullanılan diğer soya ürünleri.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri