Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir. Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Doğranmış patatesleri, kapaklı bir kabın içerisine alın. Üzerine tuz ve yarım limonun suyunu sıkın. Tuz, patateslerin daha dayanıklı olmasını, limon suyu ise kararmamasını sağlayacaktır. Kabın kapağını kapatarak buzdolabında 2-3 gün muhafaza edebilirsiniz.
Kestiğiniz patateslerinizi bir kabın içine koyarak içerisine tuz ve yarım limonun suyunu sırakarak dolabınızda rahatlıkla bekletebilirsiniz. Tuz ile birlikte koyduğumuz limon suyu ise patateslerinizin kararmasına engel olacaktır.
1- Patatesin raf ömrü
Çiğ patates oda sıcaklığında 1 haftadan 1 aya kadar çürümeden kalabilir. Daha soğuk, kiler gibi ortamlarda biraz daha uzun süre dayanabilir. Pişirildikten sonra patatesin buzdolabında dayanma süresi ortalama 4 gündür. Buzlukta saklandığında ise bu süre 1 yıla kadar uzayabilir.
Patateslerini her zaman karanlık bir yerde, 20 derecenin altında, güneş ışığı almayan ve kuru bir yerde saklamalısın. Patatesler başka sebze ya da meyvelere temas etmemeli, mümkünse çuval, sepet ya da da kutu içinde saklanmalıdır.
İlgili 22 soru bulundu
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
Çünkü patatesler soyulduğu andan itibaren mikroorganizmalar üreterek kararmaya başlar. Bu kararmayı engellemek için soyulmuş patatesi bol yağ ve tuz ile kaplamak gerekir. Bu şekilde hem buzlukta hem dolapta saklanabilir. Buzlukta hava almayacak şekilde uzun süre dolapta ise 3 ila 4 güne kadar saklanabilir.
Patatesleri çuval, sepet ya da kutu içine yerleştirerek saklayın. Patatesleri saklarken plastik poşetlerin içinde tutmamalı. Mümkünse onları hava alabilen çuvalların, sepetlerin ya da kutuların içine koyarak saklamalısınız.
İhtiyacınız kadarını alıp kızartmak için patatesleri dondurucuya attıktan birkaç saat sonra çıkarıp poşeti açmadan eğip bükerek birbirinden ayrılmalarını sağlamanız yeterli. Böylece birbirine yapışmadan donan patateslerin istediğiniz kadarını poşetten alıp kalanını yine ağzını kapatarak yerine koyabilirsiniz.
Patatesi kolay bir şekilde haşlamak istiyorsanız eğer kabuklarını soymanız çok yararlı olacaktır. Kabukları soyulan patatesin haşlama süreside azalacaktır. Bu şekilde kolaylıkla patates haşlayabilirsiniz.
Bütün halinde soyulmuş patates buzdolabında soğuk suda üzeri kapalı bir şekilde en fazla 24 saat bekletilebilir. Bir iki damla limon suyu veya sirke ile kararmaları önlenebilir.
Suyu süzülen ve yeterince soğuyan patateslerimizi fermuarlı poşetimize alalım. Bu aşamada patatesleriniz sıcak ve ıslak olursa donunca buzlanma yapabilir. Eğer vaktiniz varsa patateslerinizi buharı çıkana kadar bekletmeniz daha iyi olacaktır. Poşetlerimizin fermuarlarını kapatalım ve dondurucuya kaldıralım.
Soyulmuş patatesin buzluğa atılmasını da düşünebilirsiniz. Soyulmuş patatesleri istediğiniz zaman buzluktan çıkararak yemeklerinizde kullanabilirsiniz. Patateslerin sorunsuz şekilde buzlukta kalması için hava almayacak şekilde buzluğa konulması gerekir.
Dolayısıyla soyulmuş patates mümkün olan en kısa süre içerisinde pişirmek veya haşlamak gerekir. Uzun süre su içerisinde bekleyen patateslerde mikrobiyolojik bozulmanın dışında yapıda yumuşama ve tat kaybolması görülebilir.
Patateslerin daha sert ve kıtır olmasının bir diğer yolu da patatesleri içine birkaç damla sirke damlatılmış soğuk suda biraz bekletmek. Bir süre bu karışımda bekleyen patateslerin daha sert ve diri hale geldiğini görebilirsiniz. Patateslerinizi dondurarak da kıtır kıtır olmalarını sağlayabilirsiniz.
Patatesler doğrama sırasında yumuşayabilir, bu durum patateslerin istenilen çıtırlıkta olmasını engeller. Bunun için patatesleri, dilimledikten sonra 1-2 damla sirke damlattığınız buz gibi soğuk suyun içine atın. Patatesleri bir süre bu suda bekleterek sertleşmesini sağlayacak, daha iyi kızarmasını sağlayacaksınız.
Dondurulmuş patates neden zararlı? Çünkü buzdolabında saklandığında, patatesin içindeki nişasta şekere dönüşüyor. Pişirildiğinde ya da kızartıldığında şeker, aminoasit asparajin ile birleşerek, çok zararlı olduğu düşünülen akrilamid kimyasalı üretiyor. Akrilamid, kâğıt, boya ve plastik üretiminde kullanılıyor.
Derin dondurucuda dondurulmuş besinlerde mikroorganizma üremesi durur, çözdürmeden sonra ise üreme hızla yeniden başlar. Bu yüzden çözdürme işlemi çok önemlidir. Dondurulmuş besinler sadece bir kerede çözdürülüp kullanılmalıdır.
Patates ve soğan uzun süre bozulmadan durabiliyor. Genelde patates soğan için özel satılan saklama kutularında muhafaza ediyor olsak da uygun ortam koşullarında saklamak patates ve soğanın taze kalmasını ve uzun süre dayanmasını sağlamak mümkün. Patates ve soğanları kullanacağınız zaman yıkamak hemen bozulmasını önler.
Soyulmuş patatesleri bu şekilde, buzdolabında 3-4 gün, buzlukta ise uzun süre muhafaza edebilirsiniz. Ancak patatesleri kullanmadan önce suyla durulayıp tuzundan arındırmayı unutmayın.
Patates ve soğanlar birbirinden farklı yerlerde saklanmalıdır. Aynı poşet veya kutuda saklanmamalı. Birlikte muhafaza edildiklerinde etkileşime girerler ve soğanların erken bozulmasına sebep olur. Aynı şekilde buzdolabı da soğan saklamak için uygun değildir.
Normal patatese oranla filizlenmiş patates, pek de o kadar sağlıklı değildir. Patates filizlendiğinde, içindeki nişasta şekere dönüşür. Eğer patatesin sadece belli bir bölümü filizlenmişse, o bölüm atılarak geri kalanı yenilebilir. Ancak patates küçülmüş ve kırışmışsa yenmemesi tavsiye edilir.
Patatesin içi kararmış yenir mi? Patatesin kesildikten sonra kararması veya pembeleşmesi zararlı bir durum değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri