Kanun düzenlemesine göre 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel, memur statüsünde değildir. İşçi statüsünde de olmadıklarından, İş Kanunu'ndaki iş güvencesi hükümlerinden faydalanamazlar. Bu nedenle, 4/B sözleşmesinin sona ermesi halinde ihbar ve kıdem tazminatı hakları bulunmaz.
Sözleşmeli personelin sözleşmesi bitince ne olacak? İhtiyaç varsa ve personelle çalışılmak isteniyorsa sözleşme yenilenir. Eğer ihtiyaç yoksa sözleşme yenilenmez.
Bu statüde çalışanların sözleşme koşullarına uymaması nedeniyle kurum tarafından, sözleşme esasları dışında herhangi bir nedenle çalışanlar tarafından, sözleşmesinin feshedilmesi veya yenilenmemesi hallerinde, iş sonu tazminatı ödenmez.
Madde 2- Sözleşmeli personele bu görevine karşılık her ay puan karşılığı brüt TL. ücret ödenir. Ödemeler, her ay peşin olarak yapılır. Mali yıl içinde dört aylık ücret; Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında ödenmek üzere, ikramiye olarak ödenir.
Sözleşmeli personelin haklı bir gerekçeye dayanmadan sözleşmesinin yenilenmemesi mümkün değildir. Sözleşmenin feshi veya yenilenmemesi ancak hizmet gerekleriyle sınırlıdır. 4 b sözleşmeli personel işten çıkarma ancak sözleşme fesih veya yenilememe ile mümkündür.
İlgili 43 soru bulundu
Kanun düzenlemesine göre 4/B kapsamındaki sözleşmeli personel, memur statüsünde değildir. İşçi statüsünde de olmadıklarından, İş Kanunu'ndaki iş güvencesi hükümlerinden faydalanamazlar. Bu nedenle, 4/B sözleşmesinin sona ermesi halinde ihbar ve kıdem tazminatı hakları bulunmaz.
Aynı madde, personelin kendi isteği ile bir ay önceden haber vermek koşuluyla sözleşmeyi tek taraflı feshedebileceğini düzenlemektedir. Ayrıca Ek 1. Maddenin dördüncü fıkrasının (b) ve (c) bendi uyarınca sözleşmeyi tek taraflı feshedebilir.
4A, 4B ve 4C bayram ikramiyeleri yeni yılda 3.000 TL olarak belirlendi.
Sözleşmeli personel iş sonu tazminatı kanunlar tarafından düzenlenmiş olup sözleşmeli personelin sözleşmesini feshetmesi durumunda kendisie ödenmesi gereken tazminatı ifade etmektedir.
4B'lilere (Bağ-Kur) ise tamamı 5 Nisan'da ödenecek. 4C emeklilerine (Emekli Sandığı) ise her ayın 1 ile 5'i arasında aylık alanlara ödeme günü 1 ve 2 olanlara 2 Nisan, 3, 4, 56 olanlara aylıkları ile birlikte aynı günde olmak üzere 3-5 Nisan tarihleri arasında bayram ikramiyeleri ödenecek.
İşçinin kıdem tazminatına hak kazabilmesi için; 4857 sayılı kanuna tabi işçilerden olması, mevcut işyerinde en az 1 yıl çalışmış olması, sözleşmenin kıdem tazminatına imkan verir şekilde feshedilmesi gerekir. Belirli süreli iş sözleşmelerinde en az 1 yıl çalışma gibi bir kural olamaz.
Belirli süreli sözleşmeyle çalışan personeller açısından sözleşme sona erme tarihi belirlenmiş olduğu için, bir diğer ifade ile bu tarz sözleşmelerde ihbar öneline gerek olmadığı için belirli süreli sözleşme dahilinde çalışan kişiye ihbar tazminatı ödenmemektedir.
Kural olarak istifa eden bir 4/B'li 1 yıl geçmeden hiçbir kurumda yeniden 4/B'li olarak istihdam edilemez.
Ancak bu yolla ödenecek iş sonu tazminatı tutarı aralıksız olarak çalışılan her tam yıl için son aylık sözleşme ücretinin %50'sini geçemez. Bir yıldan artan süreler için de, tam yıl için hesaplanan miktardan o süreye isabet eden tutar kadar ödeme yapılır.
Personel sözleşmelerinde 3 yıldan sonra kadroya geçme imkanı olmayan belediyelerde diğer kamu personellerinde olduğu gibi yapılan sözleşmeler de 3+1 sistemine dahil edilecek. Sözleşmeli çalışan kamu personelinin atamaları, 1 ay içinde müracaat ettikleri takdirde gerçekleştirilebilecek.
Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar'ın 1'nci maddesine göre, bir kurumda çalışmakta olan sözleşmeli personelin sözleşme esaslarına uygun tavırlar sergilememesi durumunda kurum tarafından sözleşme fesih edilebilir veya tek taraflı fesih gerçekleşebilir.
2-) Bir Yıl Çalışma Şartı: Bir işçinin kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için aynı işverenin işyeri veya işyerlerinde en az 1 yıl sürekli çalışması gerekir. İşçi, işverenin işyerinde 1 yıldan daha az süre ile çalışmış ise kıdem tazminatı alması mümkün değildir.
1-10 yıl çalışma süresinde tazminat hesaplama
İşçinin çalışması 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı aylık brüt maaşı tutarı ve kıdem süresi çarpımı kadardır. 10 yıldan fazla çalışma süresi bulunan işçilerin ise her sene için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Memurlara bayram ikramiyesi verilmiyor.
Bayram ikramiyeleri, 2024 yılında 3.000 lira olarak hesaplara yatırıldı. 4A, 4B ve 4C emekli bayram ikramiyesi sorgulama işlemleri telefon ve internet aracılığıyla yapılabiliyor. Bayram ikramiyesi ödemeleri 3 gün içerisinde tamamlanacak. Peki 2024 Emekli bayram ikramiyesi ne zaman yatacak?
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan Resmi Gazete kararına göre, kamuda çalışan işçilere 2024 yılı ilave tediye ödemelerinin birinci yarısı bugün, ikinci yarısı ise 5 Nisan'da yapılacak.
Kamuya giren sözleşmeli personel, 3 yıl görev yaptıktan sonra memur kadrolarına atanacak.
Kadro karşılığı sözleşmeli personel, 657 sayılı DMK ve 190 sayılı Genel Kadro ve Usulü Hakkında KHK çerçevesinde ihdas edilmiş bir “memur” kadrosuna sahip konumdadır.
Buradan da anlaşılacağı gibi tüm 657 sayılı devlet memurları kanununun tamamı sözleşmeli (4B'li) personel için uygulanmaz. SÖZLEŞMELİ PERSONEL ÇALIŞTIRILMASINA İLİŞKİN ESASLAR Madde 5 de Personelin; Sözleşme süreleri mali yıl ile sınırlıdır. denilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri