İnsanlarda beyinde yer alan hipofiz bezinden üretilen FSH ve LH hormonları, erkeklerde testislerden testosteron üretimi, kadınlarda yumurtalıklardan östrojen üretimi sağlayarak sağlıklı üreme sisteminin gelişimi ve devamını sağlar. Testosteron erkeklerde testislerden salgılanır ve sperm üretiminde rol oynar.
Böbrek üstü bezi de hormonal dengenin önemli bir bölümünü oluşturur. Erkeklerde hipogonadizm infertilitenin önemli bir bölümünü oluşturur. Sperm sayısı normal, oligospermik veya nonobstrüktif azospermi olan erkeklere bakıldığında ortalama üçte birinde testosteron seviyesinin normalin altında olduğu görülmektedir.
Beyin tabanına yakın hipofiz bezinin uyarısı ile testisler tarafından üretilen testosteron, cinsel dürtü ve sperm üretiminin yanında, erkeklerin penis ve testislerin büyüyerek gelişmesini, sesin kalınlaşmasını, kas ve kemiklerin güçlenmesini de sağlıyor.
Testosteron, % 95'i testislerden, % 5'i böbreküstü bezlerinden salgılanan bir hormondur. Testosteronun vücutta pek çok organ ve sisteme etkisi vardır. Genel olarak bu etkileri; psikolojik, fiziksel ve seksüel olmak üzere 3 gruba ayırmak mümkündür.
Erkek Üreme Sistemi
Ergenlik çağının başlaması ile erkeklerde sperm üretimi başlar. Beyindeki hipofiz bezinden folikül stimüle edici hormon (FSH) ve luteinizan hormon (LH) salgılanır. FSH sperm üretimini aktifler, LH testosteron hormonunun salgılanmasına yol açar, bu durum sperm olgunlaşmasını sağlar.
İlgili 22 soru bulundu
Her bir sağlık erkek günlük olarak 75- 160 milyon arası sperm üretmektedir. Ancak boşalma gerçekleşmesi ile kaybedilen sperm sayısı üretilen sayıların üç katını geçebilmektedir. Bir erkek birey, her gün sperm üretimi yapar. Ancak, ortalama olarak tam bir sperm yenilenme döngüsü 64 gün sürmektedir.
Kadınlarda 35 yaşından sonra düşen üreme kapasitesi, erkeklerde 40 yaşından itibaren azalır. 40 yaş, baba olmanın yaş sınırı olmasa da bu yaştan sonra erkeklerin doğal yollarla çocuk sahibi olma ihtimali her geçen gün düşer.
Testosteron üretimi ergenlik çağında artmaya başlar ve otuzlu yaşlardan itibaren yavaşlar. Yaşlı erkeklerde testosteron üretimi yaşla birlikte belirgin azalmıştır.
Testosteron Fazlalığı da Erkekleri Etkileyebilir
Testosteron fazlalığı akne oluşumu, sinirlilik hali, ergenliğe erken girme, vücut kıllarında artış, yüksek tansiyon, cinsel dürtülerde artış ve yine erkek kaynaklı infertilite gibi semptomlara yol açabilir. Testosteron azlığı gibi fazlalığı nedenleri de çeşitlidir.
İkinci araştırmada ise ejakülasyon yani boşalma, testosteron herhangi bir değişim oluşturmamıştır. Üçüncü araştırmada 28 erkek boşalma sonrası incelenmiş, 2-5 gün arasında testosteronda bir değişim görülmüyor.
Erkekler boşaldıktan sonra vücudun sperm seviyesinitamamlaması 24 ila 36 saat sürer. Bu süre içinde kalan spermleri tekrar üretimesokar ve bu sayede bir daha ilişkiye girdiğinizde daha fazla sperme sahipolmanızı sağlar.
Meni, içeriğinde yaklaşık 200 ila 500 milyon adet sperm barındırır. Ayrıca içeriğinde amino asit, sitrat, enzimler, flavin grubu, fruktoz, proteinler ve C vitamini de bulunur. Meninin kendine has yapışkan bir yapısı, rengi ve yoğunluğu vardır. Çoğu insan menisi beyaz renklidir.
Semen içeriğinde; Vitamin C, Kalsiyum, Klorin, Kolesterol, Sitrik asit, Kreatin, Fruktoz, Laktik asit, Magnezyum, Fosfor, Potasyum, Sodyum, Vitamin B12 ve Çinko mevcuttur.
Ergenliğe ulaşmış bir erkek her gün yaklaşık 0.002 inç (0.05 milimetre) uzunluğunda milyonlarca sperm hücresi üretir.
Testosteron eksikliğine karşı yeterli ve kaliteli uyuyarak, düzenli bir şekilde spor ve egzersiz yaparak, sağlıklı beslenerek testosteron düzeyleri artırılabilir. Özellikle diyabet hastalığı, obezite ve metabolik sendromlu hastalarda yaşam tarzı değişikliği ve kilo kaybı testosteron düzeylerini artırır.
Sporcular ve adrenalin bağımlıları için kafein, yeri doldurulamaz bir performans artırıcıdır. Kafein tükettiğiniz gecelerin uykusuz geçme nedeni de sağladığı bu enerjidir. Kafein enerji vermenin yanı sıra egzersizle birlikte tüketildiğinde testosteron seviyesini arttırır.
Diyetisyen Gizem Şeber, libidoyu artırmanın yolunun testesteron seviyesini artıran besinlere yer vermek olduğunu belirterek, günde 2 bardak sütün libidoyu yükselttiğini söyledi.
Fizyolojik bir bozukluk olmadıkça mastürbasyon yapmanın testosteron seviyelerine, ejakülasyondan hemen sonra olan artış haricinde herhangi bir önemli etkisi yoktur.
Testosteron plazmada sabah erken pik yapar ve akşam üzeri de en düşük düzeye iner. Normalde Testosteronun %2 si serbest, %44 ü testosteron-estrogen bağlayıcı globülin TeBG ye bağlı, %54 ü albümin ve diğer proteinlere bağlıdır. Spermatogenezin başlaması için FSH ve LH gerekli, sürdürülmesi içinse testosteron yeterlidir.
“Doğru sürede ve tempoda yapılan antrenman vücudun normal olarak salgıladığı hormonların daha iyi çalışmasını sağlar. Fazla kardiyo nasıl testosteron seviyesini düşürürse, bunun tam tersi olarak bacak çalışmak, testosteron seviyesini en iyi yükselten egzersizdir.
Cinsel anlamda aktif bir erkeğin sperm üretim döngüsünün devamlılığı için haftada en az 3 kere boşalması gerekir. Düzenli bir cinsel hayatı olmayan erkekler; mastürbasyon yaparak sperm üretim döngülerinin devamlılığını sağlayabilirler. Erkeklerde mastürbasyon yapmayla ilgili bir sınır bulunmamaktadır.
Alınan meni miktarının 2 ila 6 ml arasında olması gerekir. Eğer meni miktarı 2 ml'den daha az ise bu durum sperm azlığı anlamına gelir. Alınan örnek 6 ml'den fazla ise bu defada meninin içinde fazla sıvı olduğu anlamına gelir. Bu durum ise meni içindeki spermin sıvıya oranla yine az olması demektir.
Kaliteli Sperm Kaç Günde Üretilir? Spermatogenez olarak da adlandırılan spermatozoa üretimi 72 gün veya 2 buçuk ayda gerçekleşir. Bu nedenle, spermatogenezi değiştiren herhangi bir olay, yeni sperm üretiminin gerçekleşmesi için önümüzdeki 72 gün boyunca etkili olacaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri