Terleme, vücudun soğumasına ve sıcaklık dengesini sağlamasına yardımcı olmaktadır. Ter vücuttan sıvı olarak atılır. İçerisinde tuz ile atık maddeler bulunmaktadır. Terlemek insanlar tarafından istenmeyen bir durum olsa da aslında vücut için son derece faydalıdır.
Terde amonyak, protein, şeker, potasyum ve bikarbonatın yanı sıra çinko, bakır, demir, nikel, kadmiyum, kurşun ve manganez gibi eser metaller de vardır. Terleme bu maddelerin vücuttan atılmasını sağlayan önemli bir mekanizmadır.
Terleme, ağır ve kronik hastalıklardan kurtulmada elbette bir çözüm değildir ancak hafif bir soğuk algınlığı gibi, kişiyi çok fazla etkilemeyecek hastalıklarla mücadelede önemli bir yardımcıdır. Kişilerin metabolizmasına göre değişmekle birlikte gün içerisinde terleme yoluyla zararlı maddelerin %30'u vücuttan atılır.
Kış aylarında terleme daha az olur, terleme ile daha az sıvı atılır. Bu durumda vücut terleme ile atamadığı sıvıyı idrarla atar, daha sık ve miktarı daha fazla idrar atılır, idrarın rengi de daha daha açık renktedir.
Proteinin vücutta sindirilmesi sonucu ortaya çıkan atık madde olan amonyak, karaciğer tarafından parçalanarak üreye dönüştürülür. Oluşan toplam üre miktarının yaklaşık %10'a kadar olan kısmı ter yoluyla atılsa da büyük bir bölümü böbrekler tarafından süzülerek, idrar yoluyla vücut dışına atılır.
İlgili 38 soru bulundu
Terlemey- le birlikte vücuttan önemli miktarda su ve tuz kaybedilir. Özellikle sıcak havalarda bu miktar telafi edilmediği takdirde ciddi rahatsızlıkla- ra hatta hayati tehlikeye yol açar. Terle birlik- te sadece su ve tuz atılmaz. Üre, ürik asit ve bazı zehirli maddeler de terle birlikte atılır.
Terleme vücudun savunma mekanizmasıdır. Kişi terlediği zaman ısı kaybettiği için vücut dengesini sağlıyor. Onun için aslında terlemek değil, terlememek tehlikelidir. Kişi güneşte yürüyüp terlemiyorsa, abuk sabuk konuşuyorsa; bu kişi ısı çarpmasına maruz kalmış demektir.
Terleme, vücudunuz için bir dezenfektan görevi görür. Ter içerisinde yer alan bazı maddeler, vücudunuza tutunmuş olan mikropları ve bakterileri temizler. Böylece vücudunuzun içinde bulunan zararlı maddelerin yanı sıra derinizde yer alan maddeler de terle birlikte vücuttan atılır.
Terleme bizim dışımızda gelişen, metabolizmamızın doğal bir fonksiyonudur. Üstelik vücudumuz için iki önemli fonksiyonu vardır; cildi nemlendirip, vücut ısısını sabitler ve vücudun boşaltım sistemine katkı sağlar. Ne kadar terlediğimiz ise daha çok sahip olduğumuz ter bezi sayısıyla ilgilidir.
Aşırı terleme fizyolojik, patolojik ve psikolojik sorunlara yol açar. Aşırı terleme ile birlikte su, sodyum, klor, potasyum kayıpları ciddi halsizliklere ve yorgunluklara neden olur. Birlikte şeker hastalığı ya da böbrek yetmezliği varsa yorgunluk daha ağır seyreder.
Genel olarak, gece terlemeleri zararlı değildir ve problemli bir durum değildir; fakat, bazı durumlarda altta yatan nedenler daha önemli bir durumun habercisi olabilir. Gece terleme sebebe bağlı olarak, ilaçlar da dahil olmak üzere farklı tedavi yöntemleri mevcuttur.
Terlemek yağ yakmaz, yalnızca vücut ısısının düzenlenmesine yardım eder.
3. Vücuttan Toksin Atıldığını Nasıl Anlarız? Kişi sık tuvalete gitme ihtiyacı duyuyorsa, sindirim faaliyetleri günlük düzenli bir şekilde işliyorsa, güne daha dinç başlıyorsa ve ağrı problemlerini daha az yaşıyorsa tüm bunlar vücudun toksinleri atabildiğini gösteriyor.
Terin içeriği; su, sodyum, klor, potasyum, üre gibi maddelerden oluşur; içindeki organik madde miktarının artması terin kötü kokmasına neden olur. Terleme ile vücuttan çeşitli toksinlerin atılması da sağlanır. Ter daha çok koltuk altlarında, ayaklarda ve avuç içlerinde görülür.
Terlemek kilo verdirmez. Terledikten sonra azalan kilo, vücudun su ve bazı mineralleri atmasından kaynaklanır. Geçici olarak verilen bu kilo, kısa sürede geri alınacaktır. Kısa süreli gerçekleşen kilo değişimlerinin büyük bir çoğunluğu su ve minerallerden kaynaklanır.
Terlemenin aşırı ve gereksiz olduğu durumlara, patolojik terleme denir. Altta yatan odak bir rahatsızlık olabilir. Terleme, kilo kaybı, ateş, çarpıntı, nefes darlığı veya göğüs ağrısı ile birlikte ise ciddi bir hastalığın habercisi olabilir. Bu gibi durumlarda hekime başvurulması önerilir.
Koltuk altı terlemesi vücutta biriken toksinlerin dışarı atılması için gereklidir ve her insanda görülmektedir. Bazı insanlar hava durumuna bağlı, stres kaygı ve endişe gibi duygu değişimlerinde daha fazla terleyebilir.
Aşırı stres terlemesi
Baharatlı yiyecek, nikotin ve alkol gibi teri tetikleyen maddelerden kaçının. Kafein de adrenalin seviyenizi arttırır, bu nedenle terlemeye daha yatkın olursunuz. Cildinizin nefes almasına izin veren giysiler giyin. Pamuk gibi doğal kumaşlar en iyisidir.
Vücudun spor esnasında terlemesinden pek çok kişi memnun değildir ancak ısısı birden yükselen bedenin, kendini soğutma mekanizması olduğunu düşünürsek aslında terlemek oldukça yararlıdır. Terlemek, vücudunuzun sağlıklı olduğunun da bir göstergesidir.
Spor yaparken yoğun terlemek vücuttan büyük miktarda toksin atmak, böbrek sağlığını desteklemek için çok yararlıdır.
Terleme; fizyolojik bir olaydır. Vücudun su, tuz ve ısı dengesini sağlamaktadır. Popüler inancın aksine vücuttan sızan ter kokuya sebep olmaz, kokusuz bir sıvıdır. Ter kokusuna sebep olan cilt yüzeyindeki bakterilerin, vücut sızısı yani ter ile etkileşim kurması sonucu oluşur.
D Vitamini Eksikliğinin Etkileri Nelerdir? Baş ve boyun bölgesinde aşırı terleme; D vitamini eksikliği sonucu vücut ısısında artış meydana gelmektedir. Vücut aktivitesinin normal olması halinde bile vücut ısısının yükselmesi ile terleme oluşmaktadır.
Duş almak, vücuttaki gözeneklerin açılmasını sağladığı için daha çok terin vücuttan atılmasına yardımcı olur. Bu nedenle duş aldıktan sonra antiperspirant özellikli deodorantlar kullanarak terlemeyi kontrol altına alabilir ve kuru kalmasını tercih ettiğiniz bölgelerinizde ter oluşumunu önleyebilirsiniz.
Şentürk, "Özellikle yiyecekler ve içeceklerde lezzet arttırmak amacıyla kullanılan bir katkı maddesi olan monosodyum glutamat, kafein, sıcak ve acı soslar, köri ve kimyon gibi baharatlar ile alkol terlemeyi tetikler" diye konuştu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri