Disosiyatif kimlik bozukluğunun işlendiği bir film: Split(Parçalanmış) Disosiyatif kimlik bozukluğunun birçok farklı formu vardır. Bu rahatsızlığa sahip olan insanlar zihinlerinde konuşan sesler duyarlar. Bu konuşmalar dışarıdan gelen sesler gibi değil iç diyalog şeklinde gerçekleşir.
Gerçek veya hayali terk edilmeden kurtulmak için aşırıya kaçan çaba. İkili ilişkilerde dengesiz ve kaotiklik. Bu çoğu zaman idolize etme veya gözünde değersizleştirmenin iki uç noktası tarafında gidip gelmelerle kendini gösterir. Splitting (ayrışma) olarak da bilinir.
Bölme mekanizması, aynı obje tarafından bireye ulaştırılan, pozitif ve negatif davranış ve duygu yükünün, bebekte birbirinden ayrı tutularak, bunun tek bir birey tarafından değil, iki farklı birey tarafından yapıldığı kanaatinin oluşmasıdır.
Bu durumda bir SAVUNMA MEKANİZMASI olarak ayrışık ego (splitting of the ego) oluşturulur. Ayrışık egoda biri gerçeği göz önüne alan diğeri gerçeği yadsıyan iki tutum birlikte ama birbirini etkilemeksizin yer alır. Ayrışık ego fetişizm ve bazı psikotik bozukluklarda görülür.
Ayırma (ya da İfraz) talep üzerine yapılan bir tapu işlemidir. Zıddı birleştirme işlemidir. Tapu kütüğünde tek tapu altında bulunan büyük boyutlardaki parsellerin bölünmesi işlemidir.
İlgili 27 soru bulundu
Yön (Yer) Değiştirme: Bir engellenmeye sebep olan kişiye gösterilemeyen tepkinin, başka kişilere veya nesnelere yöneltmesidir. Dedikodu yapmak.
Psikolojide yansıtma (projeksiyon) insanların taşınması zor duygularla baş edebilmek için bilinçaltında kullandıkları bir tür savunma mekanizmasıdır. İstenmeyen duyguları ve arzuları kabullenmek veya bunlarla uğraşmak yerine başkasına yansıtmak olarak tanımlanabilir.
Egoist bireyler, olabildiğince gururlu, öfkeli, kindar ve kibirlidirler. Benzersiz olduklarına inanırlar. Kurmuş olduğu ben merkezli dünyasında kimseyi sevmez, başka insanları görmez, başkaları hakkında konuşmaya gelemez, kendi dışındaki bütün insanları iyi olarak anlatmazlar.
Özellikle benlikte yaşatılan ilk ve en önemli nesne olan annenin iyi ve kötü olarak iki parça halinde tutulması benliğin de bölünmeye uğramasına neden olmakta ve hasta dağılmaktadır. Benlikteki bu bölünmeye "ego splitting" denir.
Mantığa Bürüme (Rationalization):
Kişinin yaşadığı suçluluk, başarısızlık gibi olumsuz duygulara farklı bahaneler bulmasıdır. Diğer bir değişle kişinin olumsuz durumlar karşısında kendini rahatlatacak nedenler bulmasıdır.
Regresyon, psikolojik açıdan gerileme yani daha önceki az gelişmiş bir aşamaya dönme anlamında kullanılır. Gerileme, benliğin bir işlevidir. Benlik güçlü olduğunda gerilemeyi kendi hizmetinde kullanarak; düşünmenin, ifade etmenin, savunmaların ve ilişkilerin biçimini belirler.
Ters psikoloji, asıl istenilen şekilde ikna edeceği beklentisiyle, ikna edilmesi arzu edilenin aksine bir düşünce veya davranışı savunarak uygulanan bir tekniktir.
Dissosiyatif kişilik bozukluğu olarak da bilinen çoklu kişilik bozukluğu, bir mental sağlık problemidir. Çoklu kişilik bozukluğu olan kişinin iki veya daha fazla birbirinden bağımsız kişiliği vardır. Bu kişilikler farklı zamanlarda hastanın davranışını kontrol eder.
Split filminin baş karakterinde gözlemlenen dissosiyatif kimlik bozukluğu hastalığı, literatürde karşılığı olmayan nüanslar ve davranış biçimleri içermektedir.
Çoklu kişilik bozukluğu olarak da ifade edilebilen bu önemli sorunda bireyin öz kimliği (benliği) bölünür ve ortaya ne yazık ki birden çok kişilik çıkar. Ortaya çıkan bu durumda her bir kişiliğin kendine has davranış örüntüleri, hafızaları ve nitelikleri vardır ve bunlar ciddi bir karmaşa yaratabilmektedir.
Nevrotik kişiler ise yaşanmış olan herhangi bir olaydan bağımsız olarak günlerini güvensiz, tetikte, kaygılı ve huzursuz hissederek geçirirler. Kişinin hissettiği bu karmaşık duygular gün içerisinde sıklıkla değişir ve kişide terleme, titreme, kalp çarpıntısı gibi fiziksel tepkiler görülebilir.
Üst benlik (süperego) kural ve değerler bütünlüğü içinde insana yön veren bölümdür. Bu bölüme vicdan da denilebilir.
Nefsin, bedenin yetkinliği olması gibi; ego, insanın yetkinliğidir ve fakat bu yetkinlik gerçekleştirilmek için bedene/akla muhtaçtır, kendini beden/akıl vasıtasıyla gerçekleştirir.
Büyük egoya sahip olan insan karşısındakilere güvenmez ve onlardan her zaman en kötüsünü bekler. Devamlı savunma pozisyonundadır ve yalnızca kendisine odaklı bir yaşam sürdüğü için çoğu zaman büyük resmi göremez. Herkesin devamlı ona saldırmakta olduğuna inanır ve bundan farklı bir gerçeklik algılayamaz.
Narsist biri, kendisinden başka hiçbir bireye ihtiyaç duymadığını düşünür. Egoist biri ise başkalarıyla işbirliği yapabilir fakat kendini kayırır.
Egoist kişiler kendini beğenmiş yani ukala, öfkeli, kibirli ve kindar olan kişilerdir. Cümlelerine genellikle "ben" kelimesi ile başlarlar. Kendilerini benzersiz bir insan olarak tanımlarlar.
Olgun Olmayan Savunmalar (Immature)
Benlik hissi Narsistik savunmalardan daha güçlü ancak Ego hala çok hassastır.
Yansıtma kavramı, diğer bir adıyla projeksiyon, Sigmund Freud tarafından ortaya çıkan savunma mekanizmalarından biridir. Kişilerin istemedikleri, kendilerine yakıştıramadığı duygu ve düşünceleri bir başkasında varmış gibi göstermesi, çevresindeki insanlara yansıtma olarak tanımlanmaktadır.
Duygusal Yansıtma
Kişinin içinde bulunduğu duygu durumunu etrafındaki insanlara yansıtmasıdır. Örneğin; kişinin kendi içinde şiddetli öfke duymasına sebep olan temel neden, bir başkasına dair öfkesidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri