Çikolatalı süt, insülinde ani bir artış yaratarak şekeri kas dokusuna taşır. Dokuyu onarır ve kas gelişimini spor içeceklerinden daha iyi destekler. Yağ kaybetmemize ve yağsız kas yapmamıza yardımcı olur.
Laktoz içermeyen süt ürünleri laktoz intoleransı olan sporcular için de iyi bir seçenektir. Aromalı süt ve tatlılar süt sevmeyen sporcular için bir alternatif olabilir. Süt ürünlerinin taşınabilir ve uzun bir raf ömrüne sahip olması yolculuk yapmak zorunda olan sporcular için iyi bir gıda tercihidir.
Antrenman sonrası: Bitter çikolata, yorulan kaslarınızı yenilemek için daha fazla oksijen getiren kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilecek flavonol bileşiklerini içerir.
Çikolatalı süt içerdiği karbonhidrat protein oranı 4:1 olduğundan dolayı, egzersiz sonrası önerilen karbonhidrat protein oranlarına uyması sebebiyle iyi bir toparlanma içeceği olarak görülmektedir.
Süt, kuvvet ve dayanıklılık egzersizlerinden sonra toparlanmayı artırması nedeniyle, egzersiz sonrası için etkin bir içecektir. Yapılan egzersizin çeşidine, süresine ve egzersiz yapanın cinsiyetine göre önerilen süt tüketiminin değişiklik göstermesi gerekse de, egzersiz sonrası en az 500 ml süt önerilmektedir.
İlgili 20 soru bulundu
Tüm bunların yanı sıra çocuklara sütü sevdirmesi de kakaolu sütün tercih edilme nedenlerinden bir tanesidir. Kemik sağlığına oldukça yararlı bir içecektir. Yapılan ağır egzersizlerden sonra kaslarınıza ve kas sistemlerinize yardımcı olur. Kalsiyum açısından oldukça zengin bir içecektir.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
Çikolatalı süt, insülinde ani bir artış yaratarak şekeri kas dokusuna taşır. Dokuyu onarır ve kas gelişimini spor içeceklerinden daha iyi destekler. Yağ kaybetmemize ve yağsız kas yapmamıza yardımcı olur.
Şeker ya da çikolata
Şeker ve sütlü çikolatalardan her zaman uzak durmak gerekir. Uzmanlar, özellikle sütlü çikolataların çok yüksek şeker içerdiklerini, bu yüzden içinde antioksidan bulunan bitter çikolataların tüketilmesini öneriyorlar.
Karbonhidrat ve protein bakımından zengin içecekleri tüketerek kas gelişimini destekleyebilirsiniz. Bununla birlikte kalori yakımını hızlandırabilir, spor sonrası yorgunluğu azaltabilirsiniz. Meyve suyu, protein tozu, su ya da süt; antrenmandan hemen sonra tüketmeniz gereken içeceklerdir.
Çikolatanın pek bilinen bir özelliği olarak endorfin seviyesindeki artışı gösteren çalışmalar, çikolatanın iyi hissettirdiğini ortaya çıkartıyor. Çikolata yemek sporcuya ihtiyacı olan morali depolama konusunda da yardımcı oluyor.
Bitter Çikolata Kilo Aldırır mı? Bitter çikolata kararında yendiğinde kilo aldırmaz, aksine yağ yaktıran bir özelliği bulunmaktadır. Tokluk hissini arttırması, kan şekerini dengelemesi gibi özellikleriyle de diyete katkı sağlar.
Spor sonrası ilk 30 dakika içerisinde protein alımı kasların beslenmesine yardımcı olacaktır. Tavuk göğsü veya hindi eti, balık, süzme peynir, barbunya, yumurta, yoğurt, yemişler (fındık, fıstık, badem, kabak çekirdeği) bu ihtiyacınızı karşılayacak besinlerdir.
Ama burada düşünebileceğimiz konu şu olabilir protein ihtiyacınızı karşılama konusunda beslenmenizi çeşitlendirmeden günde litrelerce yağlı süt içerseniz yada süt ürünleri tüketirseniz bu doğrultuda alacağınız yağdan dolayı bir yağlanma da beraberinde gelecektir. Ve yağlanma sonucu olarak deri kalınlaşabilir.
Sağlık açısından en faydalı çikolatanın bitter çikolatadır. Bitter çikolatanın kakao oranı yüksek. Kakaonun içerisindeki fenolik bileşenler sağlık açısından destekleyici. Bunlar vücuda destek sağlayan bileşenler.
Egzersizin hemen sonrası ve 2 saatlik toparlanma sırasında, çikolatalı süt ve karbonhidrat içeren sıvı tüketen katılımcıların, dayanıklılık egzersizlerinde tükenme zamanı ve toplam iş miktarının, çikolatalı süt tüketenlerde ciddi artış gösterdiği belirlenmiştir.
Çikolata, yüksek kaliteli bitkisel yağlar açısından zengin bir besindir. Ek olarak, doğal formunda, protein ve mineral sağlar ve şeker içermez. Bu özellikler sağlık için gereklidir ve spor performansı için çok önemlidir.
Kalsiyum ve çinko bakımından zengin olan kakao boyun uzamasını sağlıyor. Yani küçükken içtiğimiz kakaolu sütler, aslında kemik gelişimimizin sağlanması ve akabinde boyumuzun uzamasında etkili bir besin kaynağı.
Spor performansına olumlu katkı sağladığından, düzenli olarak egzersiz yapan bireylerin süt içmeleri tavsiye ediliyor. Yetişkin bir bireyin günlük kalsiyum ihtiyacı ortalama olarak 1200 gram kadardır. Spor yapan ve beslenme düzenine özen gösteren bireylerin süte mutlaka beslenme programlarında yer verilmesi gerekiyor.
Süt, kalsiyum açısından zengindir ve besleyicidir. Bu sebeple kilo alımına sebep olabilmektedir. Fakat kilo vermeye de yardımcı olmaktadır. Aslında süt içen bir kişi vücutta yakılan kaloriden fazlasını almışsa kilo alır.
2- Yoğurt: Spordan hemen sonra bir kase dolusu yoğurt yenebilir. Özellikle hızlı ve sağlıklı bir şekilde yağ yakmak isteyenler yarım yağlı ya da tamamen yağsız olan yoğurtları tercih edebilir. Kilo vermek değil kilo almak için spor salonuna gidenler ise kesinlikle yoğurt ve benzeri süt ürünleri tüketmemelidir.
Proteinli süt, ara öğünlerde dilediğiniz zaman tüketebileceğiniz bir besindir. Spor yapanlar spordan önce veya sonra bu besini yüksek protein sağlaması açısından tüketebilirler. Özellikle spordan sonra tüketilmesi kas geliştirmek için spor hocaları tarafından önerilmektedir.
Bitkisel sütlerin laktoz ve kolesterol içermediğini vurgulayan Öten, "Bitkisel sütler, inek sütü veya diğer hayvansal sütler gibi laktoz içermediği için gaz, şişkinlik ve hazımsızlık yapmıyor. Kolesterol içermediği için ve yüksek miktarda doymamış yağ içeriği ile kalp damar sağlığını koruyucu etkisi var.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri