Hem beyaz et hem de kırmızı et iyi birer protein kaynağıdır. Hatta en sağlıklı ve yüksek oranda protein sağlayan besinlerdir. İkisi arasındaki en önemli fark B12 içeriğidir. Beyaz etler, kırmızı etlere kıyasla daha fazla B12 içeriğine sahiptir.
Tavukgöğsü veya hindi eti
100 gram beyaz ette yaklaşık 30 gram protein bulunmaktadır. Spor sonrası beyaz etleri ızgara veya haşlanmış olarak tüketmek oldukça faydalı olacaktır.
EN YÜKSEK PROTEİN DANA ETİNDE
Koyun ve dana etinin 100 gramında bulunan protein oranlarına bakıldığında en yüksek değerin dana etinde olduğu karşımıza çıkıyor. Zira dana etinde 28 gram protein varken koyun etindeki protein 17 gram.
Tavuk, sporcular ve vücut geliştiriciler için önemli bir protein kaynağıdır. Ancak kırmızı et ayrıca yağsız kas üretmeye çok daha hızlı bir şekilde yardımcı olan yüksek miktarda protein ve önemli miktarda kreatin içerir (1).
İlgili 39 soru bulundu
Yağ içermeyen tavuk göğsü protein açısından harika bir kaynaktır. Yeterli miktarda protein tüketen kişilerin kas kütlesini ve sağlıklı bir metabolizmayı koruma olasılıkları daha yüksektir.
Kırmızı et, kemik ve kas oluşumuna yardımcı olan protein sağlar. Ancak kırmızı et tüketirken porsiyona dikkat etmeli ve yağsız kısımlarını tüketmeliyiz.
4) Yeni Kas Oluşumunu Sağlar
Yumurta sporcuların en gözde besinlerinden biridir. Sebebi ise içerdiği protein ve amino asitler sayesinde kasları onarması ve yeni kas oluşumunu desteklemesidir. Protein, kasların gelişiminde etkilidir ve vücutta bulunan kas kütlesinin artmasına yardımcı olur.
Protein: Hem kırmızı hem de beyaz et iyi bir protein kaynağıdır. Vitamin Profili: Beyaz ve kırmızı, tüm etler vitamin kaynağı olarak iyidir. En büyük fark B12 vitamini içeriğindedir. Kırmızı et beyaz ete göre daha iyi bir B12 kaynağıdır.
Gram başına en yüksek proteine sahip olan TAVUK, içindeki amino asitlerle zayıflatan ve kas yapan bir etkiye sahip. Tavuk tüketirken serbest dolaşan tavukları tercih etmeniz daha kaliteli besin almanızı sağlar.
Dozunda tüketilen kırmızı etin kas gelişimi ve korunmasındaki payı oldukça fazladır. Özet olarak sağlıklı beslenme ve kas gelişimine destek olmak için her iki et türünü de tüketmek gerekiyor. Ama kabul etmek gerekiyor ki sporu ve kas gelişimini desteklemek için kırmızı et tüketimine yatkınlık daha fazla.
Uludüz nedeni ise şöyle açıkladı: “Salam, sucuk gibi işlenmiş kırmızı etler kalp ve şeker hastalıkları riskini artırırken, doğada otlayan hayvanlardan elde edilen işlenmemiş kırmızı et ise sağlıklı ve besleyicidir.
Kırımız et üzerinde birçok çalışma halen devam etmektedir. Gelişme çağındaki çocukların ihtiyacı olan proteinleri tek seferde karşılayan kırmızı et, vücudun enerji oranını da yükseltir. Kırmızı etler arasında yağ oranı en az olan dana eti uzmanların tüketimi tavsiye edilen çeşididir.
Tavukta kırmızı ete oranla daha fazla protein var
Özellikle tavuk ve hindinin beyaz eti, en yağsız et olarak görülebilir. Genel olarak kümes hayvanlarının etleri, koyun ve sığır gibi büyükbaş hayvanlarının etlerinden daha fazla protein içerirler.
Kuzu eti, kas işlevi için gerekli bir madde olan karnosinin üretilmesi için gerekli aminoasit olan beta-alanini içerir. İnsan kaslarındaki yüksek karnosin seviyeleri, yorgunluğun azalması ve egzersiz performansının artmasıyla ilişkilendirilmiştir. Kuzu eti, özellikle B12 vitamini bakımından zengindir.
Dünya Sağlık Örgütü'nün önerisiyle sağlıklı bireylerde günlük protein ihtiyacı kabaca kilo başına 0,8–1 gram olarak hesaplanıyor. Yani 70 kg bir kişi için günlük protein ihtiyacı ortalama 56–70 gram olması gerekiyor.
Muz: Diğer meyvelere oranla şeker oranı biraz fazla olsa da muz, kas gelişimi için tüketilmesi gereken besinler arasında yer alıyor.
Günde 3 yumurta tüketerek vücudun ihtiyaç duyduğu D vitaminin büyük bir kısmını karşılayabilirsiniz. A vitamini ile dolu olan yumurta göz ve cilt sağlığını korur. İçerdiği Demir sayesinde kansızlığa ilaç olur. Kalp sağlığını destekler, içerdiği omega-3 yağ asitleri sayesinde kalbi korur.
Beyin hücrelerinin normal iletişimini sağlayan fosfolipitler, kolinden oluşur. Bu belirli vitaminin beyindeki en önemli yapı malzemesi olduğu klinik olarak kanıtlanmıştır. Eğer günde 2 yumurta yerseniz, vücudunuz bu besleyiciden yeterince faydalanır. Kolin eksikliği bellek azalmasına neden olur.
Et yemeyi bırakırsanız çinko eksikliği yaşayabilirsiniz. Bu da uzun vadede saç dökülmelerine neden olabilir. Et yemeyi bırakmaya karar verdiyseniz, günlük önerilen miktardan %50 daha fazla çinko tüketmelisiniz.
Yüksek kaliteli ve yumuşak etler arasında bonfile, kontrfile, antrikot, T-Bone steak ve Porterhouse bulunuyor. Yağsız etleri tercih eden misafirlerin için bonfile, yağlı et sevenler içinse antrikot daha uygun bir seçim olabilir.
Beyaz et, tavuk eti, ördek eti, kaz eti, horoz eti ve hindi eti gibi kümes hayvanlarıyla birlikte birçok deniz ürününü (örn. balık eti, yengeç eti, ahtapot eti ve kalamar eti) de içerisine alan bir sınıflandırmadır. Kırmızı etten farklı, miyoglobin yoktur.
Tam yağlı süt ürünleri içerdiği hayvansal yağ ve beraberinde getirdiği yüksek kaloriden dolayı spor yapan bireylerin tercih ettikleri ürünler değildir. Günlük almamız gereken kaloriyi makrolara böldüğümüzde ortalama %25-30'luk bir kısmı yağdan gelmektedir.
TAVUK & PİLAV
Çünkü bunlar, spor esnasında size güç, dayanıklılık ve ekstra performans sağlar. Spor yaparken kesilmenizi önler. Ayrıca kas büyümesini büyük ölçüde destekler. Tavuk pilav kombinasyonunu spordan en az 1-2 saat öncesinde almalısınız.
Karbonhidrat açısından oldukça zengin olan pirincin tüketilmesi ise, özellikle enerji ihtiyacını ortaya çıkaran spor dallarında, kaybedilen enerjinin geri kazanılması ve kas gelişimi için oldukça önemlidir. Proteinler insan vücudunun gereksinimi olan besin maddelerinin önemli bir bölümünü oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri