(صَ) [ ع . ] (ص .) خالص .
Dilimize Farsçadan geçmiş olan cahıraş sözcüğü, can ve hıraş kelimelerinin birleşmesiyle oluşturulmuştur. Can, hem hayat hem de ruh anlamına gelirken hıraş, parçalayan ve yırtan demektir. Canhıraş kelimesi, derine işleyen, şok edici ve tüyler ürpertici anlamlarına gelir.
Sarîh - صریح
(منتهی الارب). خالص. (دستورالاخوان). محض.
Şarih, şerh yapan, youmlayan, açıklayan kimse demektir. Daha önceki bir fikir, metin ya da eser üzerine düşünce belirten kişilere Şarih denilir. Şarih yorumcu anlamına gelir, İlahiyat biliminde bu terimin karşılığı tefsircidir.
Hukukî hükümlerin koyucusu ve kaynağı anlamında fıkıh usulü terimi.
İlgili 25 soru bulundu
1. Cilveli, nazlı, hoş. 2. Nazlı büyütülmüş, şımarık. 3. Yapısı ince, narin.
(ﺟﺎﻧﺨﺮﺍﺵ) sıf. (Fars. cān “ruh” ve ḫirāş “tırmalayan” ile cān-ḫirāş) İnsanın içini parça parça eden, tüyler ürpertici: Bu canhıraş gafletin en ziyâde ibrete şâyan bir nümûnesini şu son günlerde gördük (Yahyâ Kemal).
cân-hırâş yürek paralayan, iç tırmalayan, (dil-hirâş). cânî azîz, candan sevilen [kimse]. cân-nisâr canını feda eden, canını harcayan. cân-perver ruh besleyen, iç açan; gönül açan.
Ad. [1] (halk ağzı) (Düziçi, Diyarbakır, Manisa, Giresun, Kayseri, Şanlıurfa ağzı) Eski, lime lime, yamalı ve gereksiz özelliklerinden herhangi birine eşya.
*Urfa'da hırtlek, gırtlak'a verilen isimdir. Tatlının gırtlağın boğumlu şekline benzemesinden dolayı bu isim verilmiş olabilir.
Dilimize Arapçadan geçen tahayyül etmek kelimesi hayal sözcüğünden türetilmiştir. Hayal kelimesi hem zihinde canlandırılan görüntü hem de zan demektir. Tahayyül etmek ise daha önce tanıklık edilen bir şeyi ya da yaşanan bir olayı zihinde tekrar canlandırmak anlamına gelir.
"Canhıraş" kelimesinin anlamı: Üzücü, can sıkıcı, moral bozucu, iç karartıcı, insanın canını sıkan veya moralini bozan bir durumu veya olayı ifade eder. Bu kelime, olumsuz duygusal etkileri olan bir şeyi anlatmak için kullanılır. Örnek cümle: Bugün yaşadığımız bu kötü haber, herkesin canını sıkmış durumda.
Canla başla deyimi, her türlü zorluğa göğüs gererek bir işi seve seve yapmak anlamında kullanılan bir deyimdir. Yapılacak bir iş eğer hevesli bir şekilde yapılır ise canla başla deyimi kullanılır. Canla başla deyimi, hiç bir fedakarlıktan kaçınmadan yapılan işi tarif etmek için kullanılmaktadır.
Sirayet, Türk Dil Kurumu (TDK) sözlüğüne göre kullanılan bir isimdir. Bu kelime Arapça kökenli olup "yayılma, etkisini genişletme, sürüp gitme" gibi anlamlara gelir. Sirayet, bir şeyin bir yerden başka bir yere doğru yayılması veya etkisinin genişlemesi anlamına gelir.
Kelime Anlamı: Meymenet, Türkçe'de kullanılan bir kelimedir ve "uğur, uğurlu kimse" anlamına gelir.
Toprakta ya da toprağın altında yetişen, yapraklı ve çiçekli bitkilere nebat denir. Bu kelimeye getirilen nispek eki (-i) ile oluşturulan nebati ise bitkisel manasına gelir. Bu sözcük doğal ve el değmemiş anlamında da kullanılır. Nebati ne demek, ne anlama gelir?
Kibar şekilde davranan bir kişiye ne kadar naif denir. Naif kelimesi; tecrübesi olmayan, toy, deneyimsiz anlamlarına gelmektedir. Nahif ise; hassas, ince, kibar manalarını taşır. Yani bir kişiye sıfat şeklinde kibar demek amaçlı nahif kelimesini kullanmak daha doğru olur.
Halk arasında yaygın olarak ve ayrıca Türk Dil Kurumu üzerinden bakıldığı vakit, cani kelimesinin anlamı, 'Gaddar veya acımasız kimse' şeklinde ifade edilmektedir.
Çançuri (Gürcüce: ჭანჭური; Lat. Prunus domestica L.), Gürcistan'da ve tarihsel Gürcistan'ın bir parçası olan Tao-Klarceti bölgesinde yaygın bir meyve ağacı ve bu ağacın meyvesidir. Bir tür erik sayılan Çançuri, Tao-Klarceti bölgesinde Çançur, Cancur gibi biçimler almıştır.
Türk Dil Kurumu'na göre Cansın isminin anlamı şöyle; Sevgi dolusun, sevilmeye değersin, dostsun, sevgilisin" anlamında kullanılan bir ad.
Konvansiyonel malzeme aslına bakılırsa ortaya çıkan belli binaları anlatır. Türk Dil Kurumu üzerinden ele alındığı vakit beton ve çeliğin bir arada kullanılması üzerinden hazırlanmış betonarme binalar olarak ifade etmek mümkün.
Konvansiyonel kelimesi, geniş kitleler tarafından kabul görmüş, geleneksel ve alışılmış anlamına gelir. Bu kelime mecazen, eski tip, klişe ve kalıp manasında da kullanılır.
Bu kelime genellikle can hıraş şeklinde yanlış yazılmaktadır. Doğru kullanımı canhıraş şeklinde olmalıdır.
Mülahaza Etmek Ne Demektir? Bir konu hakkında emin oluncaya kadar etraflıca düşünmeye mülahaza etmek denir. Bu kelime aynı zamanda gözlem yaparak sonuç çıkarmak ve incelemek manasına gelir.
Mütemadiyen Arapçadan gelen ve Türkçede yaygın kullanılan sözcüklerden biridir. Türk Dil Kurumu açısından ele alındığı zaman anlamı, 'Ara vermeden ve sürekli olarak' biçiminde ifade ediliyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri