TDK'ya göre bu kelimenin doğru yazılış şekli ise “sırtüstü” şeklinde bitişik yazılmasıdır.
Sırtı yere gelecek şekilde yatıp uzanmak.
TDK'ya göre yüzüstü kelimesi " yüzüstü" şeklinde yazılır. Yüz üstü şeklinde yazılması durumunda yanlış yazılmış olur. Bundan dolayı "yüzüstü" kelimesini doğru şekilde yazmak isteyenleri bu kelimeyi "yüzüstü" şeklinde bitişik yazması gerekmektedir.
Her kelimede yapılan bu detaylı inceleme; Sırt sırta birleşik kelimesi için de yapılmış, elde edilen sonuçlar TDK'nın çeşitli kaynaklarında paylaşılmıştır.
9. Somut olarak yer bildirmeyen alt, üst ve üzeri sözlerinin sona getirilmesiyle kurulan birleşik kelimeler bitişik yazılır: ayakaltı, bilinçaltı, gözaltı (gözetim), şuuraltı; akşamüstü, ayaküstü, bayramüstü, gerçeküstü, ikindiüstü, olağanüstü, öğleüstü, öğleüzeri, suçüstü, yüzüstü; akşamüzeri, ayaküzeri vb.
İlgili 30 soru bulundu
TDK'ya Göre Göz Altı Kelimesinin Doğru Yazılışı Nedir? Göz altı, anlamına göre farklı yazılan bir kelimedir. Şüpheli kişi ya da kişileri gözetim altında tutmak anlamında kullanılıyorsa ''Gözaltı'' şeklinde yazılmalıdır. Kelime diğer anlamıyla kullanıldığı takdirde ayrı yazılmalıdır.
Karıncaincitmez sözcüğünü yazarken kesinlikle ayrı yazmamak gerektiği görülür. Çünkü sözcüğü ayrı yazmanın yanlış olduğun bilinmektedir. Doğal olarak bu sözcüğü doğru şekilde yazmak için 'karıncaincitmez' yazmak yeterlidir.
İsim durum ekleri ve iyelik ekiyle yapılan ikilemeler de ayrı yazılır: baş başa, diz dize, el ele, göz göze, iç içe, omuz omuza, yan yana; baştan başa, daldan dala, elden ele, günden güne, içten içe, yıldan yıla; başa baş, bire bir (ölçü), dişe diş, göze göz, teke tek; ardı ardına, boşu boşuna, günü gününe, peşi peşine ...
UYARI: Çiçek dışında anlamlar taşıyan baklaçiçeği (renk), narçiçeği (renk), suçiçeği (hastalık); ot dışında anlamlar taşıyan ağızotu (barut), sıçanotu (arsenik); ses düşmesine uğramış olan çöreotu ve yazımı gelenekleşmiş olan semizotu, dereotu bitişik yazılır.
Ren geyiği (Rangifer tarandus), geyikgiller (Cervidae) familyasından arktik ve subarktik bölgelerinde yaşayan bir geyik türüdür.
Yastıkaltı birleşik mi ayrı mı yazılır? Türk Dil Kurumuna göre bu kelimenin doğru kullanım biçimi "yastıkaltı" olarak dikkat çekmektedir. DOĞRU KULLANIM: Yastıkaltı altınlarının büyük çoğunluğu çeyrek altın olarak dikkat çekiyor. YANLIŞ KULLANIM: Şimdilerde gram altın için yastık altı yatırımı ön planda.
En çok merak edilen ve aynı zamanda İnternetten araştırılan sözcüklerden biri denizaltı kelimesi olarak öne çıkıyor. Bu doğrultuda kelimenin doğru şekilde yazılışı 'denizaltı' biçiminde ele alınır. Yani bu doğrultuda bitişik olarak kullanılması gereken sözcük grupları içerisinde bulunmaktadır.
TDK'ya göre yanı sıra kelimesinin doğru yazılışı "yanı sıra"dir. Başka yazımlar yanlış kabul edilmektedir.
Sırt üstü yatmak, asit reflüyü azaltır. Bunun yanı sıra bel ve boyun ağrıları için de faydalı bir pozisyondur. Özellikle de bel fıtığı gibi bir rahatsızlığı olanlar sırt üstü yatarak omurgalarını dinlendirebilirler. KOAH ve Astım gibi solunum yolu hastalıkları için de faydalı bir pozisyondur.
Bu pozisyonda uyumak omurga etrafındaki bağların ve kasların gerilmesine, omurgadan sinirlerin çıktığı deliklerin sıkışmasına sebep olur. Bu da omurga ve disk üzerine yük bindirir. Tüm bunlar ise bel ve boyunda eğriliklerin artmasına bağlı olarak omurgada zedelenmelere ve fıtık gibi sonuçları ortaya çıkarır.
Uyku, yaşantımızda sık kullanılan kelimelerden birisi olarak karşımıza çıkar. Hem sosyal medyada hem de gündelik yaşantıda kullanılan uyku kelimesi, uzun yıllardan beri dilimizdedir. Türk Dil Kurumu'na (TDK) göre farklı anlamları olan uyku kelimesi, Türkçe'de tek başına ya da çeşitli cümleler eşliğinde kullanılabilir.
Peki Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin yazılışını nasıl açıklıyor? Türk Dil Kurumu öz güven kelimesinin doğru yazılışını "öz güven" şeklinde göstermektedir. Yani yaygın bilinenin aksine öz güven kelimesi birleşik değil ayrı yazılmaktadır.
TDK'da kelimenin doğru yazımı "ön söz" şeklinde ayrı yazılır. TDK'da ön söz kelimesi isim olarak tanımlanıyor. Ön söz kelimesinin anlamı "Kitapların giriş kısmına konulan, o eserin konusunu, amacını, işleniş biçimini anlatan yazı, sunuş, söz başı, ön deyi, mukaddime" şeklinde.
O yüzden Bitişik olarak zeytinyağı şeklinde farklı yerlerde kullanılabilir. Zeytinyağı Kelimesi TDK'ya Göre Bitişik mi Yazılır, Ayrı mı? Türk Dil Kurumu bu kelime için bitişik olarak yazılması gerektiğine dair kural sunmaktadır.
Peş peşe kelimesi TDK'ya göre yazılışı ayrı olan kelimeler arasında bulunuyor. Yanlış kullanım şeklinde gerçekleştirenler bu kelimeyi birleşik olarak kullanabiliyorlar.
Sıfat veya zarf görevindeki pekiştirmeli sözler bitişik yazılır: apaçık, apak, büsbütün, çepeçevre, çırılçıplak, dümdüz, düpedüz, gömgök, güpegündüz, kapkara, kupkuru, masmavi, mosmor, paramparça, sapasağlam, sapsarı, sırılsıklam, sırsıklam, sipsivri, yemyeşil vb.
Bu doğrultuda Türk Dil Kurumu üzerinden bilgi almak cevabı verir. Yanıbaşımda Nasıl Yazılır? Bu kelimenin günlük yaşamda anlamı üzerinden doğru yazılışı ayrı ele alınmasıdır. Yani bu kapsamda 'yanı başımda' şeklinde bitişik olarak yazılır.
Bu kılavuzda kelimelerin doğru yazılış biçimleri yer alıyor. Ülkemizde en çok araştırılan ve yazılışı en çok merak edilen kelimelerden birisi de “gözyaşı” kelimesidir. Dilimizde bu kelime bitişik bir şekilde “gözyaşı” şeklinde yazılır. Bu kelimeyi “göz yaşı” şeklinde ayrı yazmak doğru değildir.
Kelime grubu olarak öne çıkan çokbilmiş sözcüğü, Türk Dil Kurumu kapsamında bitişik olarak yazılır. Genelde ayrık yazıldığı zannedilir ve bu şekilde hata yapılır.
TDK'ye göre barışsever kelimesinin doğru yazılışı barışsever olarak ifade ediliyor. Bu kelime bitişik yazılmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri