STEROİD METABOLİZMASI Geri kalan az miktardaki kortizol, albumin'e bağlanarak taşınır. Karaciğer' de konjugasyonla suda çözünebilir hale gelir ve böbrek yoluyla atılır. Karaciğer fonksiyon bozukluklarında steroidlerin yarılanma ömrü artar.
Bir aydan uzun süre kortizon tedavisi, alanlarda aniden veya hızlı kesilmesiyle; halsizlik, yorgunluk, baş dönmesi, tansiyon düşüklüğü ve tuz kaybıyla giden sürrenal (böbrek üstü bezi) yetmezliği gelişebilir. Bu nedenle, kortizon yavaşça doz azaltılarak kesilmelidir.
Etki süresi hastanın tanısına ve hastanın uygulanan diğer tedavi yöntemlerine uyumuna göre (kilo verme, egzersiz, hayat tarzı değişikliği, fizik tedavi ve rehabilitasyon vs.) değişmektedir. Ortalama ilk hafta içerisinde etkisi başlayıp 6 ay kadar etkinlik sürmektedir.
Kortikosteroidlerin tansiyon yükseltici etkisi genellikle ilk 2 haftadan sonra ortaya çıkar. Hastalara kilo takibi yapılması da önerilir. Kortikosteroidler damar sertliğini hızlandırır, damar tıkanıklığına yatkınlığı artırır (yatağa bağımlılık, sigara ve doğum kontrol hapı ile risk daha da artar).
İki haftadan daha kısa bir sürede bile kas artışı gözlenebiliyor fakat asla unutulmasın kas kitlesi ne kadar artarsa artsın, kaslar da o kadar güçlü olmayabiliyor” diye konuştu.
İlgili 21 soru bulundu
Boyun, kol, bel ve bacak ağrısı olan hastalar epidural steroid enjeksiyonundan fayda görebilir.
Bazı araştırma sonuçlarında ise anabolik steroid alan sporcular kas gücü artabileceği ama aerobik kazanç sağlanamayacağı yönünde olmuştur (16). Yüksek dozlarda kullanımda kas kütlesi arttırdığına dair veriler bulunmaktadır (17).
Şekerli besinlerden, tatlılardan, aşırı yağlı besinlerden, paketli ürünlerden uzak durulmalıdır. Su tüketimi yetersizse arttırılmalı, günde ortalama 2.5-3 litre olmalıdır. Sigara ve alkolden uzak durulmalı ve kafein kısıtlanmalıdır.
Steroid (kortizon) kullanan hastalarımız belli aralarla kan şekeri ve tansiyon ölçümleri yapmalıdır. Vücut yırtıkları, görmede bulanıklık, garip ve yeni başlayan kalça ve diz ağrıları olursa doktorlarına bildirmelidirler. Böylece katarakt, kemikte dolaşım bozukluğu gibi sorunlar erken dönemde önlenebilir.
Kortizonlu ilaçlar sabah erken saatlerde tok karnına alınmalıdır. Kortizonlu ilaçlar, uzun süre ve yüksek dozlarda kullanılırsa, yan etkilere neden olurlar: Yüz yuvarlaklaşır cilt altı dokusu incelir ve deride kolaylıkla morluklar oluşur.
Etkisi 6 hafta kadar sürebilmektedir.
Etkileri özellikle kas dokusunda belirgindir. Anabolik steroidler ayrıca seste kalınlaşma, vücut kıllarında artış, testislerde büyüme gibi erkeksi özellikleri (erkeksi sekonder seks karakterleri) geliştiren androjenik ve virilizan özelliklere sahiptirler.
Steroidler: Steroid anti-inflamatuar bazı ilaçlar kilo alımı konusunda kötü bir üne sahiptir. Çünkü bu tür ilaçlar sıvı tutmasının yanı sıra iştahınızın açılmasına neden olabilir.
Kortizon vücutta doğal olarak salgılanan bir hormondur.
Bu açıdan bakıldığında kortizonun vücuttan tamamen atılması gibi bir durum söz konusu değildir.
Yapay erkeklik hormonu olarak tanımlayabileceğimiz bu sentetik hormon fazla alındığında erkekler kellik, cilt sorunları, sertleşme bozuklukları, infertilite ve kanda pıhtılaşma gibi riskli sağlık sorunları ile karşılaşabiliyor.
Anabolik steroidlerin yasal ve medikal amaçlı kullanım miktarının tüketilmesi; vücutta libido artışı, saç kaybı, akne, kırmızı hücre sayısının artması ve jinekomasti gibi belirtilere yol açabilir. Doktor tavsiyesiyle ve normal doz anabolik steroid kullananların randevular aracılığıyla takip edilmesi gerekir.
Araştırmacılar, vücutta erkeklik testosteron hormonuna benzer şekilde işlev gören ve kas büyümesini artırmak için performans yükseltici ilaçlar olarak kullanılan anabolik steroidleri tüketen erkeklerin yüzde 90 kısır kalma ihtimallerinin bulunduğunu tespit etti.
Steroidler, kısa zamanda sporcuya hacim kazandırabilir. Bu hacim, büyük oranda su ve/veya yağ'dan ibarettir. Sporcular bu devrede çok yanılırlar. Bazı müsabıklar, 3 yıl boyunca sürekli steroid kürü yapmalarına rağmen sadece 5 kilogram kas hacmi sağlıyorlar.
9) Steroidler – Testosteron ve progesteron
Depo-Provera (medroksiprogesteron) enjeksiyonları, Provera veya Prometrium tabletleri gibi progesteron içeren ilaçlar, bazı kişilerde saç dökülmesine neden olabilir.
Testosteron replasman tedavisi, uzun süreli anabolik steroid kullanımı, kanser ilaçları (kemoterapi), bazı ülser ilaçları, bazı artrit ilaçları ve diğer bazı ilaçlar sperm üretimini bozabilir ve erkek kısırlığını oluşturabilir.
Evet, aldırabilir. Kortizonun iştah açıcı etkisi vardır.
Doğum kontrol hapları, steroid, lityum bazlı ilaç tedavileri sırasında hormon dengelerinin değişmesiyle akne gelişimi görülebilir. Ciltte gözeneklerin tıkanıklığına yol açan cilt ürünlerinin kullanılması sonrasında sivilce gelişimi ortaya çıkabilir.
Steroidler, kandaki nötrofil, eritrosit ve trombositlerin sayısını ve % Hemoglobin miktarını arttırırken başta lenfositler olmak üzere eozinofil, bazofil ve monositlerin sayısını azaltır. Otoimmün ve allerjik hastalıklarda, malignitelerde (kanser hastalarında) kan tablosu üzerine olan bu etkilerinden yararlanılır.
Anabolik-androjenik steroidler sentetik testesteron türevleri olup anabolik etkileri ile iskelet kası gelişimini arttırırken, androjenik etkileriyle de kullanıcının cinsiyetinden bağımsız olarak erkek cinsiyet karakteristiklerinin gelişmesine neden olurlar.
Dr. Haluk Saçaklı, anabolik steroid ile oluşturulan kasların, kuvvetten yoksun sadece kas yığını olduğunu belirterek, 'Steroid alınarak kas kütlesini artırmaya çalışanlar dikkat etmeli, steroidler kalbe giden atar damarları tıkayarak kalp krizine yol açabilir.” ifadelerini kullandı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri