KPI esas olarak Key Performance Indicator sözcüklerinin kısaltılmasıdır. Türkçe olarak ise anahtar/temel/kilit performans göstergesi olarak ifade edebiliriz. En genel tanımıyla da hedef anlamına gelmektedir. Belirlenen hedeflere göre işletmenin şu an bulunduğu değeri gösteren bir terimdir.
İnsan Kaynakları KPI Örnekleri: Çalışan memnuniyet oranı, çalışan sirkülasyon oranı, çalışan başına düşen eğitim saati, özlük hakları maliyetleri gibi hususlar insan kaynakları KPI örnekleri arasında bulunur. Bu örnekler de işinizi ilerletmede büyük yarar sağlamaktadır.
KPI yüzdeler formülü: Belli özelliği sergileyen popülasyondaki nesne ya da kişilerin sayısının, toplam nüfus büyüklüğüne bölünüp, 100 ile çarpıldığında ortaya çıkar. Memnun müşteri yüzdesi, işyerinde yaralanan çalışanların yüzdesi, satışla sonuçlanan satış aramalarının yüzdesini verir.
Genel olarak, belirli amaca ve onu ölçmek için seçilen KPI'ye bağlı olarak birçok farklı KPI türü vardır. Temelde, KPI'lar finansal ve finansal olmayan KPI olarak ayrılmaktadır. Finansal KPI, bir şirketin nakit akışını, borçlarını veya varlıklarını etkileyen tüm önemli rakamları ifade eder.
OKR'ler şirketinizin hedef ve sonuçlarına yönelik bir dinamik hedef belirleme yöntemi iken, KPI'lar şirketinizin belirlediği OKR'lara ulaşmanız ve OKR'larınızı doğru şekilde uygulayabilmeniz için size yol gösteren sürekli ölçüm göstergeleridir.
İlgili 18 soru bulundu
KPI'ın (Key Performance Indicator) Türkçe karşılığı “Anahtar Performans Göstergesi” şeklindedir. “Temel Performans Göstergesi” olarak da bilinen KPI kavramı, kısaca “iş dünyasında hedefler” olarak tanımlanabilir. Başlangıçta belirlenen hedeflerin sürecin sonunda bir biçimde gerçekleştirilmesi beklenir.
KPI belirlenmeden önce olası hedeflerin resmi bir dayanağı olmalıdır. Farazi düşüncelerle değil sayısal bir sonuç ya da ölçülebilir bir değer gereklidir. Hedef daima net olmalıdır. Bir konu üzerinde araştırma yapmak KPI belirlenmesi için kıstas değildir; daha somut ve elle tutulur sonuçlar gereklidir.
KPI, İngilizce bir tanım olan “key performance indicator”ın kısaltmasıdır. Key performance indicator, anahtar performans göstergesi veya temel performans göstergesi olarak dilimize çevrilebilir. Ancak daha anlaşılır bir tabir kullanılacak olursa genel anlamıyla hedefler diye de özetlenebilir.
KPI, Temel ölçümle (Excel 2013'te Power Pivot'ta hesaplanan alan olarak da bilinir) tanımlanan değerin performansını, bir ölçümle veya mutlak bir değerle de tanımlanan Hedef değere karşı ölçer. Modelinizin hiç ölçüsi yoksa, bkz. Ölçü oluşturma.
Temel performans göstergesi (KPI), belirli iş hedeflerinin ve amaçlarının performansını veya ilerlemesini ölçen ölçülebilir bir istatistiktir. Yaygın KPI'lar arasında gelir, müşteri memnuniyeti, müşteri yaşam boyu değeri (CLV) ve dönüşüm oranı (CVR) ile reklam harcamasının getirisi (ROAS) vardır.
KPI'nız için net bir hedef yazın
Net bir hedef yazmak KPI belirlerken dikkat etmeniz gereken en önemli kısımlardan biridir. Bir KPI ilgili iş hedefinizle yakından bağlantılı olmalıdır. Sadece küçük bir iş hedefi veya sadece organizasyonunuzdaki birinin önemli olduğunu düşündüğü bir şey olmamalı.
KPI, Key Performance Indicator kelimelerinin kısaltmasıdır. Türkçede Anahtar Performans Göstergesi olarak adlandırılır. KPI'lar, bir organizasyonun veya bir kişinin performansını ölçmek, değerlendirmek ve stratejik hedeflere ulaşma sürecinde rehberlik etmek için güçlü bir araçtır.
KPI, belirli hedefler için zaman içinde ölçülebilir bir performans ölçüsü olan temel performans göstergesi anlamına gelmektedir. Performans göstergeleri, çalışanların ve çalışan ekiplerin belirlemesi gereken hedefleri ve bu hedefler doğrultusunda ilerlemeyi ölçmek için kullanılmaktadır.
Dijital pazarlama alanında çalışacak herkesin öncelikli olarak haberdar olması gereken terimlerden biri de KPI'dir. KPI'ın yani “key performance indicator”, anahtar performans göstergesi olarak çevrilebilir. Kurulan firmanın ya da şirketin hedeflerine bağlı olarak gösterdiği performansın ölçüsüdür.
Müşteri KPI'ları, özellikle müşteri deneyimini optimize etmek için performansı belirlemek adına kullanılan ölçülebilir metriklerdir. Müşteri beklentileri sürekli değiştiğinden ve müşteriye göre farklılık gösterdiğinden müşteri verilerini analiz etmek de bir o kadar önemlidir.
Bir ülkenin gayri safi millî hasılası (GSMH), o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman, kişi başına düşen GSMH bulunur. Aynı şekilde, bir ülkenin gayri safi yurt içi hasılası (GSYİH) o ülkenin nüfusuna bölündüğü zaman ise, kişi başına düşen GSYİH elde edilir.
Key performance indicator (KPI) olarak bilinen ve dilimize anahtar performans göstergesi olarak çevrilmiş bir terimdir. Ortaya koyulan hedeflerin gerçekleşmesine yönelik ne kadar yol kat edildiğinin tespit edilmesi ve varsa hataların farkına varılması adına etkili yöntemlerden biridir.
Anahtar Performans Göstergeleri (KSI- Key Success Indicators ) olarak da bilinen Anahtar Performans Göstergeleri, bir organizasyonun mevcut durumunu ve organizasyonel hedeflere doğru ilerlemesini ölçmede kullanılan hayati bir araçtır.
KPI (Key Performance Indicator / Temel Performans Göstergesi), küçük - büyük tüm işletmelerin hedeflerine ulaşmak için önemli bir ölçümleme aracıdır. KPI ile şirketlerin, iş birimlerinin, projelerin veya çalışanların stratejik hedefleri ile ilgili olarak ne kadar iyi performans gösterdiklerini ölçümlemenin bir yoludur.
Dijital Pazarlamada KPI Nedir? KPI, Key Performance Indicator anlamına gelir ve pazarlama çabalarınızı izlemek için dijital pazarlamada kullanılır. Tanım olarak, pazarlama kampanyanızın nasıl performans gösterdiğini gösteren ölçülebilir ölçümlerdir.
Temel performans göstergeleri, “Key Performance Indicators” (KPI), kurumların, yöneticilerin, bölümlerin hedeflerini ne ölçüde başardığını ölçen araçlar olarak tanımlanır.
Kalite KPI'ları, kalite hizmetlerinin iyileştirilmesi amacıyla izlenmesi gereken metrikleri ifade eder. Bu metriklerin doğru bir şekilde tanımlanması ve ölçülebilir olması önemlidir. Kalite faaliyetlerini ve süreçlerini iyileştirmek ve süreklilik sağlamak için birçok performans göstergesini takip etmeniz gerekmektedir.
Anahtar Performans Göstergesi (KPI) SAP IBP'nin SAP Tedarik Zinciri Kontrol Merkezi çözümü, tedarik zinciri ağında uçtan uca görünürlük, gerçek zamanlı izleme, analitik, istisna yönetimi ve görev kontrol yetenekleri sağlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri