Harç hava ısısının 26 derece olduğu ortam şartlarında 24 saat kadar sonra kurumaktadır. Beton da yine aynı şekilde bu şartlarda 24 saat sonra sertleşmektedir. Ancak betonun dayanım kazanması 28 gün kadar sürmektedir.
Su ile Kür Yapılması
Uygun kür süresi yaklaşık 7 gündür. Kış aylarında bu süre uzatılmalıdır. Su püskürtülerek beton yüzeyinin ıslatılması çok iyi bir kür metodudur.
İkinci mastarlamanın hemen arkasından su kürüne başlanmalı, en az 3 gün boyunca, aralıksız bütün beton yüzeyleri ıslak kalacak şekilde bol su ile sulanmalıdır. Dökümden itibaren en az 14 gün boyunca kurumasına fırsat vermeden, yüzeyler nemli olacak şekilde su kürüne devam edilmelidir.
Harç, beton ve çimento da sıcaklık artışı kuruma süresini azaltmaktadır. Harç hava sıcaklığının 26 °C olduğu ortam koşullarında 24 saat sonra kurumaktadır. Yine aynı bu koşullarda beton ise 24 saat sonra sertleşir.
Su altında sürekli iletim yoluyla beton dökümünde kullanılan en yaygın yöntem “tremi yöntemi”dir. Tremi üst ucu huni şeklinde olan bir borudur. Tremi yöntemiyle su içindeki dar ve derin kalıplar içine ve doğrudan su altı zeminine beton dökümü yapılabilmektedir.
İlgili 21 soru bulundu
Öncelikle bakılması gereken yerler su giderleri ve süzgeçlerdir. Su kaçağının kaynağını bulup, müdahale edemiyorsanız; tüm taş, seramik veya beton kaplama kırılmalı, eğim betonuna ulaşıp yalıtımı tekrar yapmalı ve su testinden geçtikten sonra tekrar kaplamanızı yapmanız gerekir. Bu zor ve zahmetli kır-dök yöntemidir.
Betonun suya maruz kalması ve kılcal kanallar ile içerisine sürekli su nüfuz etmesi, binaya geri dönüşü olmayan şekilde zarar verir. Suyun bu yıkıcı etkisinden betonun her zaman korunması gerekmektedir. Bu nedenle binalar su yalıtımına ihtiyaç duymaktadır.
Isıtma kablolarının betona gömülerek uygulanan yöntemde kablolar donmayı önleyerek beton sertleştirme işlemini yani kurumayı hızlandırır.Beton kurutma sayesinde Sibirya gibi dünyanın en soğuk bölgelerinde bile kalıpları çıkarmak mümkün hale geliyor.
Beton Kalıbı Ne Zaman Sökülür? Kirişlerin dikey bölümleri, betonarme duvarlar ve kolonlar için 2 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan döşemeler için 3 gün. Taşıyıcı dikmelerinin altında kalan kirişler için 7 gün.
Çiseleyen bir yağmur beton dökümü için uygundur. Ancak şiddetli bir yağmurda ise beton dökümünden kaçınmak gerekir. Çünkü şiddetli yağmur esnasında dökülen taze betonun su oranı yağmurla birlikte değişmekte ve betonda dayanım kaybına yol açabilmektedir.
Beton sulanmazsa veya alternatif yöntemlerle bakımı yapılmazsa istenen dayanımı sağlayamaz. Yani C30/37 sınıfında attığınız beton o dayanımı hiçbir zaman yakalayamaz. Özellikle ilk 7-10 gün boyunca betonun sürekli olarak nemli görüntüsünü korumasını sağlamak; betona yapılabilecek en büyük iyiliklerden biridir.
Taze beton döküldükten sonra bol su ile en az bir hafta sabah ve akşam olmak üzere sulanarak kür uygulanmalıdır.
Beton döküldüğünde özellikle 1 hafta veya 10 gün boyunca betonun devamlı olarak nemli görüntüsünü korunmalıdır. Kısacası betonu sulamak beton dayanım için yapılabilecek en etkili yöntemlerden bir tanesidir. Beton sulanmadığı takdirde betonun yüzeyinin yanı sıra iç kısımlarında da fazla su kaybı yaşanabilir.
Beton içerisindeki ıslaklığı kurutup, gidermek için tabi ki en etkin yöntem olarak beton kurutma cihazları kullanılmalıdır. Böylelikle istenilen beton kurutma işlemi doğru biçimde yapılarak olumlu sonuçlar alınır.
Sıcaklığın etkisiyle ısınan betonda genleşme meydana gelir. Yüzeyden kurumaya başlayan beton normal bir şekilde kururken, iç kısım hava ile etkileşime girmediğinden dolayı daha geç kurumaya, içten içe sıcaklık etkisiyle genleşmeye başlar.
Beton Aslında Kurumaz
Betonun kurumaması ve daha sonra suyu yeniden absorbe etmesinin nedeni, aslında suyun betondan hiç çıkmamasıdır. Öyleyse beton aslında kurumaz. Sadece, su betonun içerisindeki diğer bileşenler ile tepkimeye girerek, betonun bir parçası haline gelir.
TS EN 206 standardına göre en düşük taze beton sıcaklığı +5 ˚C olmalıdır. Ancak, beton sıcaklığının +10 ˚C'nin altında olması önerilmez. Bu nedenle döküm öncesinde, esnasında ve sonrasında beton sıcaklığı kontrol edilip kaydedilmelidir.
İnşaat yapılabilecek saatler sabah 07:00 ile akşam 19:00 arasında. Akşam 19:00'dan sonra beton dökmek dahi yasak.
Çoğu hallerde yedi gün kafidir. Genellikle betonun suyunun buharlaşması sonucu sertleştiği zannedilir.
SICAK HAVADA BETON DÖKÜMÜ
TS 1248, ortalama hava sıcaklığı artarda üç gün süre ile 30 °C 'nin üzerinde bulunduğu süredeki hava durumunu “ aşırı sıcak hava” olarak tanımlamaktadır. STANDART EN DÜŞÜK TAZE BETON SICAKLIĞINI +5 °C OLARAK ÖNGÖRMEKTEDİR. EN UYGUN BETON DÖKÜM SICAKLIĞI 15-20 °C ' KABUL EDİLEBİLİR.
Bunun için beton günde en az 10 defa sabah, öğle ve akşam olmak üzere ıslatılmalıdır. Sıcaksa ya da sıcak hava dalgası varsa gündüz beton sulaması yapılmaz. Aksi halde, betonlarda yanma yahut kırılmaya ve çatlağa neden olacaktır.
Taze beton içerisinde su kaybının hızlanması plastik rötre çatlaklarına neden olduğundan beton yüzeyi sürekli nemli tutulmalıdır. Beton dökümünden sonra özellikle ilk saatlerde ve ilk iki gün kürleme koşulları çok önemlidir. Fazla suyun betona zararı hakkında bilgi edinmek istiyorsanız bu yazımıza göz atabilirsiniz.
Beton kalitesinin denetlenmediği ülkemizde su taşıyıcı yapı elemanları içerisine rahatlıkla girmektedir. Binalarımıza nüfus eden su, yapımızın taşıyıcı kısımlarında yer alan demirlerin paslanmasına ve taşıma kapasitesinin düşmesine yol açar. Su, betonun çürümesine ve çatlamasına neden olur.
Su Kaçakları Betona Zarar Verir Mi? Evet, su betona zarar verir. Hem de binanın ömrünü kısaltacak derecede yıpranmasına sebep olur.
Kısa vadeli olarak ele alınırsa su bina temeline zarar vermez. Ancak yer altında olduğu için bina temelinin betonu uzun süre suya maruz kalır. Uzun süre su ile temas eden beton zamanla kararmaya başlar ve çürüme söz konusu olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri