Su satın alırken üzerindeki etikete göz attığınızda eğer pH değeri 7.2 ile 8.5 arasında ise güvenerek tüketebilirsiniz.
Kokusuz, renksiz, berrak ve içimi hoş olmalıdır. Fenoller, yağlar gibi suya kötü koku ve tat veren maddeler içermemelidir. •Hastalık yapıcı mikroorganizmalar içermemelidir. Yeterli derecede yumuşak olmalıdır.
Su kalitesi ölçümü evde yapılması için kullanılan cihazlar bulunmaktadır. TDS metre denilen bu cihazlar ile kişiler kendi kullandıkları suyun kalitesini de ölçebiliyorlar. TDS suyun içinde bulunan çözünmüş bütün katı maddelerin yoğunluğu hakkında bilgi vermektedir.
0 ile 7 aralığında besin değerleri asidik, 7 ile 14 aralığındaki besin değerleri de bazik olarak adlandırılır. Saf suyun pH değeri ise 7, yani nötr şeklindedir. Gün içerisinde tüketilmesi gereken ve insan vücudu için daha sağlıklı olduğu kanıtlanan su pH değeri, 7,2 ile 8,5 arasında olmalıdır.
Su kalitesi, içerdiği kirleticilerin miktarına, pH ve iletkenlik gibi fiziksel/kimyasal faktörlere, tuz ve besin miktarına bağlı olarak belirlenir.
İlgili 41 soru bulundu
Vücudun ve hücrelerin yenilenmesini sağlayan filtrelenmemiş, minerallerden zengin olan su, kaynak suyudur. En kaliteli ve saf su olarak genellikle doğal kaynak suları tercih edilir. Fakat güvenli tüketim için polikarbonat plastik (BPA) ve epoksi reçine içermeyen bir şişede veya cam şişede muhafaza edilmesi gereklidir.
Su hayati sıvımız olduğu için en çok tükettiğimiz sıvı maddedir. Bu nedenle de tükettiğimiz su sağlıklı olmalıdır. Suyu sağlıklı olarak nitelendirmek için pH değerlerinin 7,2 ila 8,5 aralığında olması gerektiğini yukarıda açıklamıştık. Sağlıklı aralıkta pH değeri en yüksek su 8.5 değerde olmalıdır.
Mavi Kapaklı kaynak (memba) suları içinde de Niğde'de çıkan Tekir, Eskişehir'de çıkan Kalabak, Bolu'da çıkan Abant, Kocaeli'nde çıkan Kipa, Sakarya'da çıkan Efemsu, Aydın'da çıkan Karlık Madran, Sakarya'da çıkan Fuska ve Aydın'da çıkan Şırlan suyu sağlık standartları yönünden en iyi 8 su markası olarak tespit edildi.
Yönetmelik, içme suyunun pH'ının 6,5–9,5 aralığında olması gerektiğini açıkça belirtmektedir. Aşağıdakiler bu kuralın istisnalarıdır: hala şişelenmiş su – asitliği 4,5 olabilir, karbonatlı su – 4.5'ten daha düşük bir pH'a sahip olabilir.
Zemzem su olarak özel kayaçlar arasından ortaya çıkar. Kristal düzeni ve yapısı çok farklı olduğu için diğer su ürünleri gibi değildir. Dolayısıyla zemzem suyu normal bir suyla karıştırıldığında kimyasal olarak mayalanma olmaz. Zengin bir içeriğe sahip olan zemzem suyu ph derecesi 10 olarak ölçülmüştür.
Uygun koşullarda laboratuvara ulaştırılan içme suyu numunesinde öncelikle fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik analiz laboratuvarında kalibrasyonlu cihazlarla ölçümler yapılır. Serbest klor parametresinin ölçümünün ardından pH, renk, koku, tad ve bulanıklık analizleri yapılır.
Suyun logosu damacanada kabartılmış halde bulunmalı. Kapağın üzerinde üretim ve son kullanma tarihi, parti ve seri numarası yazmalı. Etiketlerde suyun analiz değerleri hiçbir eksik olmaksızın bulunmalı. Suyun rengi berrak olmalı, bulanık ya da yeşilimsi olmamalı.
Suyunuzun sert olduğunu gösteren 4 işaret:
Giysileriniz, özellikle havlularınızın sertleşiyorsa, Duştan çıktığınızda saçlarınız karışıyor ve zor taranıyorsa, Duşakabinin ve de musluğunuzun üzerinde beyaz lekeler kalıyorsa, Su ısıtıcınızın dibinde beyaz kalıntılar görüyorsanız.
Suyun iletkenliği suyun en önemli özelliklerinden biridir. Saf su molekülü elektrik geçirmez. Suda bulunan safsızlıklar çoğaldıkça suyun iletkenliği artar. Suyun iletkenliği ölçülerek suyun içindeki H2O olmayan çözünmüş mineral miktarı konusunda fikir edinilir.
Bakanlık, 114 damacana su satış noktası ile buralarda satılan damacana suların markalarını Türkiye Halk Sağlığı Kurumu'nun internet sitesinden duyurdu. Bakanlık, geçtiğimiz hafta sonu İstanbul'da Buzada, Erpınar, Alps, Kervansaray ve Yalısu markalarının sağlığa uygun olmadığını açıklamıştı.
7 pH değerinin altındaki sıvılar asidik besin olduğu için uzmanlar bu seviyedeki yiyecek ve içecekleri önermez çünkü; pH değeri düşük olan maddeler organların işleyişini bozmaktadır.
Suyun pH değeri, su bulunan asidik ve bazik değerdir. Sağlığınıza zararlı olmaması için kullandığınız suyun 6,5 ve 9,2 arası olmalıdır.
İçme sularının yanı sıra doğal kaynak sularının da pH değeri ya nötr olmalı ya da hafif alkali sayılıp 7 üstünde olmalıdır. Kaynak sularında en uygun pH değeri 6,5 - 8,5 arasında kabul edilirken, içme sularında ise bu değer 6,5 ile 9,2 arasında olması gerekir.
Su şişelerinde mavi kapak doğal kaynak suyunu, beyaz kapak arıtılmış suyu, kırmızı kapak ise gazlı suyu simgelemektedir.
Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı en iyi damacana su markalarından biri olan Buzdağı Su, ülke çapında temin edilmesi kolay olan sulardan biridir. Sakarya'da Keremali Dağları'nda çıkarılan kaynak sulardan elde edilmektedir. Buzdağı Su pH değeri 7,1 oranında ölçülmüştür. Tadımı lezzetli sulardandır.
Suyun pH değerini ölçmek için bir pH ölçer almak gerekir. Bu pH ölçer sayesinde ölçülmesi istenen suyun pH değeri kısa bir süre içerisinde ölçülür. Alınan pH ölçer üzerine birkaç damla su damlatılmalıdır. Daha sonra birkaç dakika beklemek gerekir.
Renksizdir, berrak ve kokusuz olur. İçimi sert değil yumuşaktır. Tat veren ya da kokuya neden olan yağlar ve fenoller içermez. En kaliteli içme suyu tüm bu özellikleri eş zamanlı taşır.
WHO'nun içme suyu kalitesi yönergelerine göre, pH değeri 9'dan büyük olan alkali su, farelerde ve tavşanlarda deri ve göz tahrişine neden olur. İnsanlarda, pH değeri 10'dan yüksek olan su, deri, göz ve mukus zarı tahrişine neden olur; hassas kişilerde gastrointestinal tahrişe neden olabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri