Bir litre oda sıcaklığındaki suyu kefir tanelerinin üzerine ekleyin. Kavanozun ağzını streç filmle kapatın. Evinizin sıcaklığına göre mayalanma için 36-48 saat doğrudan güneş ışığı almayan karanlık bir yerde bekletin. Bu süre içinde şekerle beslenen kefirler çoğalacak.
Tatlı bir öz suyu bulunan opuntia cinsi kaktüsün çevresinden simbiyotik ilişki içerisinde olan bakteri ve maya kolonilerinden elde edilir. Su kefiri üretilmemektedir, ortaya çıkması için elde edilmesi ve çoğaltılması gerekir.
Kurutulan kefir mayası ılık süt içerisine alınır ve oda sıcaklığında bekletilerek canlandırılır.
Sütün özel bir maya sayesinde fermente edilmesi sonucunda oluşan hafif kıvamlı ekşi bir sıvıdır. Kefir sütten elde edildiği gibi son yıllarda sudan da elde edilmektedir.
İlgili 24 soru bulundu
Saç bakımında Kefir: Kefir saç bakımında da kullanılmaktadır. Fakat etkili olması için kefirin doğal olması gerekir. Saçlara uygulanan kefir bu şekilde bir saat bekletilir ve bir saat sonra saçlar normal yollarla yıkanır.
Kefirinizin olduğunu karıştırırken artan kıvamından da anlayabilirsiniz. Çünkü kefir olduğunda, süt kıvamından çıkar. Bazen kefir daneleriniz mayalanma tamamlandığında yüzeyde görülebilir, görüntü pürüzlü ve değişik gelebilir size. Küçük yoğurt pıhtıları, çökeleğimsi yapı gözlemleyebilirsiniz.
Kefir mayasını dondurarak saklamak
Dondurulan tanelerin yeniden aktif hale gelmesi –uyanması- için, donmuş haldeki taneler bir bardak soğuk suda birkaç dakika bekletilir. Buzu çözülen taneler süzgeçe alınarak soğuk suyun altına tutulur.
Kefirden alacağınız tadı maksimum seviyeye çıkartmak için biz kefirin ısıtılarak değil tam aksine soğuk içilmesini öneriyoruz. Eğer soğuk içecekler tüketemiyorsanız kefirinizi oda sıcaklığında içebilirsiniz.
Eğer kefirden ağır ve ekşi bir koku geliyorsa, kullanmadan atmanız gerekir. Kefir, yoğurda benzer bir kıvama sahiptir. Eğer kefirin kıvamı tıknaz bir kıvama dönüştüyse, yani bardağa kolayca dökülmüyorsa, bozulmuş olma ihtimali yüksektir. Kefirin üst kısmında su, altında ise katı parçalar varsa, bu bozulduğunu gösterir.
Havalandırmanın iyi olduğu bir alanda, rengi sararıncaya kadar kurutun. 2-5 gün içinde tamamen kuruyan kefir mayasını, hava almayacak şekilde cam kavanoza koyun. Kuruttuğunuz kefir mayasını buzdolabında 12 aya kadar muhafaza edebilirsiniz.
Yeniden mayalama yöntemiyle hazırlanan ürün, gıda olarak tüketilmeye yöneliktir ve ikinci kez fermente edilemez. Ürün, tekrar mayalama işlemi için, üretildikten sonra 5 gün içinde kullanılmaya uygundur.
Sayılı firma tarafından piyasaya sürülen veinek sütünün mayalanmasıyla elde edilen kefir için Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı'nın 18/07/2005 tarih ve B.02.1.DİB.0.10/214-987 sayılı yazısında "içilmesinde sakınca yoktur" fetvası verildi.
Bir porsiyon 250 ml, yani bir su bardağı olarak ayarlanmalıdır. Arka arkaya tüketmekten kaçınılmalı, en az 2 saat arayla tüketilmelidir. Çocuklar için ise yatmadan 1 bardak kefir, kemik gelişimine ve güçlü bir bünyeye sahip olmalarına katkı sağlayacaktır. 1 yaşından küçük çocuklara tavsiye edilmemektedir.
Kefir ürününün kaynağında bağırsak florasını olumlu yönde etkileyen probiyotik yer almaktadır. Bu yüzden kabızlık sorununun geçmesi için kefir besini düzenli olarak tüketilmelidir. Kefir ürünü bir içecek türüdür.
Mayalar canlıdırlar, uygun şartlar sağlandığında çoğalırlar, sağlanamadığında ölürler. Kefir tanesinde; Torula mayaları, Saccharomyces sp, Lactococcus spp, Lactobacillus spp, Leuconostoc spp gibi mikroorganizmalar bulunur.
Kefir nasıl muhafaza edilir? Buzdolabında +4°C'de muhafaza edilmeli, açıldıktan sonra 3 gün içerisinde tüketilmelidir.
Mevsim kış ise kefir kavanozumuzun ağzını kapattıktan sonra havlu ile sarıp karanlık bir yere mayalanmak üzere 18-24 saat bırakıyoruz. Yazın mayalanma süresi 12 saat- Kışın mayalanma süresi 18-24-48 saat arasıdır.
Ortalama 48 saat sonra süt pıhtılaşır. Mayalanmış sütü plastik bir süzgeç ya da tülbentten geçirerek kefirinizi elde edin. Süzgeçte kalan kefir tanelerini tekrar maya olarak kullanabilirsiniz. Buzdolabında saklayacağınız kefiri iki gün içerisinde tüketmelisiniz.
48 saatten daha fazla beklemiş kefir kullanılmaz. * Kabızlığa karşı, 24 saatten daha az süre, yaklaşık 12-18 saat mayalandırılan kefir, ishali durdurmak için 48 saat süreyle mayalandırılan kefir kullanılır.
Evde daha sağlıklı şekilde yapmak daha doğru tercih olur. Akşamlar geç saatlere kadar uyumuyorsanız; gece ara öğünü olarak kefir çok sağlıklı bir alternatif olabilir.
Kefirin depresyonu azaltıcı etkisi, triptofan, magnezyum ve kalsiyum içeriğinin yüksek olmasına bağlanır. Kefir ayrıca, iştahsızlık, uykusuzluk, yorgunluk, halsizliğe de iyi gelir.
MÜKEMMEL BİR ENERJİ İÇECEĞİDİR
Ayrıca yapılan araştırmalarda kefirin kadın ve erkeklerde cinsel gücü arttırdığı da bildirilmiştir.
Bu tip hastalıklar genelde zayıf bağışıklık sistemlerinde ortaya çıkabildiği üzere, kefir, aktif büyüyen bakteri ve maya içerir, bu yüzden de maya ve bakterilerin, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde farklı enfeksiyonlara yol açabildiği bilinmektedir. Hamile veya emziren kadınların tüketmemesi tavsiye edilmektedir.
Eğer tutmadıysa bir gün daha bekletebilirsiniz. Tutmuş olan kefiri altına yine cam bir kap koyarak plastik süzgeç ten geçiririz. Maya süzgeçte kalır. Bu mayayı tekrar mayaladığımız kabın içine koyar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri