Buna göre Allah Cevşen-i Kebîr'i dünyayı yaratmadan 50.000 yıl önce arşın direkleri üzerine yazmıştır.
İlk üç asır müellifleri bu rivâyeti merfû olarak nakletmelerine ve eserlerinde tahric etmelerine rağmen onlardaki problemlere işaret etmişlerdir. Müteahhirun döneminde de bu problemlere dikkat çeken ve onun aslında Hz. Ömer'e ait olduğunu ifade eden muhaddisler olmuştur.
Sübhaneke Kur'an'da olmadığına göre ayet değildir.
Ve bu duayı okuyan meleklerin yükü hafiflemiştir. Bizler de namaza başlarken Sübhaneke'yi okuyarak Allah'tan üzerimizdeki ölü toprağını kaldırmasını talep etmiş oluyoruz. "Ya Rab, arşı taşıyan meleklerinin, bu dua hürmetine üzerindeki yüklerini nasıl hafiflettiysen, bizim de üzerimizdeki yükleri öyle hafiflet.
Hanbel'e göre de iftitah tekbirinden sonra Sübhaneke duasını okumak sünnettir. – Darekutni'nin ve Ebu Said'in de bu şekilde bir hadis rivayeti vardır. – Sahih-i Müslim'de ise Hz. Ömer'in bunu açıktan okuduğu rivayet edilmiştir.
İlgili 19 soru bulundu
Elbânî, Resûl-i Ekrem'in bu duayı farz namazlarda okuduğunu belirtmektedir.
Enbiyâ Suresi 87-88.
Şia mezhebinde namazda okunmaz.
Değerli kardeşimiz, "Sübhaneke" Kur'an'dan bir sure olmadığı için, ondan önce "besmele" okumak gerekmez. Tevbe suresinin başında besmele yoktur.
Sübhaneke Duası Türkçe Anlamı
Allah'ım! Sen eksik sıfatlardan pak ve uzaksın. Seni daima böyle tenzih eder ve överim.
Salli Barik duaları olarak da bilinen Allahümme Salli ve Allahümme Barik duası okunuşu, namazın sonunda selam vermeden önce yapılır. Salli Barik duaları, Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için ayet değildir.
Kur'an-ı Kerim'de yer almayan Ettehiyyatü duasının Miraç gecesi Hz. Muhammed'in (S.A.V.) Allah (C.C.) ile sohbetinin sonucunda ortaya çıktığına inanılıyor.
Ettehiyyatü Duası İslam alemine farz kılınan 5 vakit namazlarda okunan dualardandır. Namazda 1. ve 3. oturuşlarda okunur. Bu yüzden namaz kılan kişiler ezberlemesi ve okunuşunu öğrenmesi gereken bir duadır. Ettehiyyatü Duası Kur'an-ı Kerim'de geçmediği için sure değil duadır.
Bu duanın okunması ile dua namaz kılanlara kalkan olur. Yani nefsin hilelerinden ve şeytanın vesveselerinden korur. Allah'a (c.c.) kavuşmada ve onun huzuruna çıkmada önemli bir duadır. Çünkü Sübhaneke duasının içeriğinde Allah'a (c.c.) teşekkür ve şükür vardır.
Namazda her rek'atın başında ve Sübhâneke'den sonra kırâata başlamadan önce besmele çekilir. Fâtiha'dan sonraki zamm-ı sûre için ise ayrıca besmele çekilmez (Zeylaî, Tebyîn, 1/112).
Türkçe Meali: Senden başka ilâh yoktur. Sen her türlü noksanlıktan, eşi-ortağı olmaktan uzaksın. Şüphesiz ben kendine yazık edenlerden oldum.
Anlatılan rivayetlere göre Sübhaneke duasının sözleri Adem Aleyhisselam'a aittir ve Allah-ü Teala tarafından ona öğretildiği söylenmektedir. Hz Adem Peygamber yapmaması gereken bir hatayı yaparak kendisine yasak kılınan cennet meyvesinden yedi ve Allah-ü Teala tarafından cezalandırılıp dünya ya gönderildi.
Tevbe Suresi'nin başında besmele bulunmaması hakkında İslam bilimcileri iddialar öne sürmüşlerdir. Ali'nin bir rivayetine dayandırılan iddiaya göre surenin yaptıkları antlaşmaları bozan paganlara bir uyarı niteliği taşımasından dolayı başına besmele yazılmamıştır.
Cenaze namazı ise ölüye dua olduğu için başka duaların da yapılması mümkün olduğu gibi “Sübhaneke” zikrine “Allah'ım, senin şanın yücedir” anlamındaki “ve celle senâuke” ifadesi de eklenebilir (Tahtâvî, Hâşiye, 584; Mehmet Zihnî, Nîmet-i İslâm, 427).
Yanlışlık kelimelerin harekelerinde ise manada bir değişiklik olsa da namaz bozulmaz.
Sual: Birinci rekâtta, Euzü Besmele'yi veya. Sübhaneke'yi unutana, secde-i sehv gerekir mi? CEVAP. Vacib olmayıp sünnet olduğu için gerekmez.
Bu namazların üçüncü rekatında Sübhaneke okunmasının nedeni gayr-i müekked sünnet olmasındandır. İki rekatta bir selam verilse bile kaza edilmesi gerekmez.
gören yok.. Çünkü bu ayet değil, Kur'an da yok 🤷♂️ Kuranda bu duanın olmadığını sayın Okuyan'ın kendisi. de biliyor..
Namazda unutarak bir rüknün geciktirilmesi, tekrarlanması veya öne alınması ya da bir vacibin terk edilmesi, geciktirilmesi veya değiştirilmesi hâlinde noksanlığın telafi edilmesi için sehiv secdesi yapılması vaciptir (el-Fetâva'l-Hindiyye, 1/125 vd.).
KENDİNİ YORGUN VE HALSİZ HIS EDENLER OKUSUN.. Eğer kendinizi halsiz bitkin yorgun his ediyorsanız devamlı size tavsiyem 200.kere Sadece Sübhaneke duasını okuyun ister tek seferde okuyun isterseniz …
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri