Suç duyurusunda bulunmak için karakola, jandarmaya ya da doğrudan savcılığa başvurulabilmektedir. Yaygın olarak herhangi bir suçtan mağdur olunduğunda ya da soruşturulması için şikayet bulunma zorunluluğu olmayan suçtan haberdar olunduğunda öncelikle jandarma veya polis karakoluna gitmek düşünülebilir.
Savcılığa suç duyurusunda bulunmak için verilen dilekçe adına şikayetçi olan kişiden herhangi bir ücret talep edilmemektedir.
Suç duyurusu dilekçesi suçun işlendiği yerdeki cumhuriyet başsavcılığına hitaben yazılır ve ilgili başsavcılığın müracaat savcılığına verilir. Dilekçeye şikayette bulunan kişinin kimlik ve iletişim bilgileri, şikayet edilen şüphelinin belli ise kimlik ve iletişim bilgileri yazılır.
Buna göre bir suç işlendiği tarihte ceza kanunlarında şikayete tabi bir suç işlenmişse doğrudan bir dilekçe ile savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Size en yakın karakola da başvuruda bulunmanızda bir sakınca bulunmamaktadır.
Kanuna göre savcılığa suç duyurusunda bulunmak için herhangi bir ücret ödenmemektedir. Suç duyurusunda bulunmanın herhangi bir ücreti olmadığı için de savcılıklara çok fazla suç duyurusunda bulunulmaktadır.
İlgili 31 soru bulundu
Şikayet suçun işlendiği yerdeki adliyede bulunan müracaat savcılığına yapılır. Yetkili savcılık suçun işlendiği yer savcılığıdır. Mağdur veya suçtan zarar gören kişinin hazırladığı savcılığa şikayet dilekçesinin müracaat savcılığına verilmesiyle şikayet, bir hazırlık esas numarası alır.
Adliyeye giderek bölge asliye mahkemesinde cumhuriyet başsavcılığı ile görüşerek dilekçe oluşturabilir ve dilekçe ile birlikte savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz. Suç duyurusunda bulunmak için günün her saatini kullanabilirsiniz. Bunun için nöbetçi savcılıklar da görevlidir.
Yazılı olarak suç duyurusunda bulunmak istediğinizde, bir dilekçe hazırlamak ve olayları sıralayarak şikayetinizi ya da ihbarınızı dile getirmeniz gerekmektedir. Hazırladığınız dilekçeyi ilgili makamlardan birine teslim ettiğinizde suç duyurunuz adına hukuki süreç başlamış olacaktır.
Adliye çalışma saatleri öğle arası ve tatiller dışında 08.00 – 17.00 olarak belirlenmiştir. Mahkeme, savcılık ve icra dairelerinin yer aldığı adliyeler, ülkemizde Adalet Bakanlığına bağlı olarak tüm Türkiye geneli adalet hizmetleri adliyelerde yürütülmektedir.
Alo 174 İhbar ve Şikayet.
Olayı anlatmanızın ardından şikayetçi olduğunuzu ve uzlaşmak istemediğinizi beyan etmenizin ardından emniyetteki süreç tamamlanacak ve ifadeniz cumhuriyet savcılığına gönderilecektir. Karakola gitmek yerine doğrudan cumhuriyet savcılığına giderek de şikayetçi olmanız mümkündür.
Savcılığa şikâyet edilmiş olan kişiler, mahkemeye gönderilmez ise ifadelerini emniyet müdürlüğünde verir. Şüpheli olan yani savcılığa şikâyet edilen kişiler, ifade verdikten sonra ifadeler savcı tarafından incelenir.
Hakkınızdaki şikayeti e-devlet üzerinden göremezsiniz. Çünkü soruşturma gizlidir.
Savcılığa suç duyurusunda bulunulduktan sonra kişi kaç gün sonra ifadeye çağrılır? Savcılığın çalışma hızına göre ifadeye çağrılma süresi 1 hafta ile 1 ay arasında değişir. İfade sonrası savcılık delil toplar. Sonra kyok verir veya iddianame hazırlar.
Avukat Portal'da icra takibi ve hukuk davaları açma seçeneği olmasına rağmen, Cumhuriyet Savcılığı'na dilekçe gönderilebilecek bir seçenek olmadığından -şimdilik- UYAP üzerinden şikayet ve suç duyurusu yapmak mümkün değildir.
Buna göre soruşturulması ve kovuşturulması şikâyete bağlı olan suç hakkında yetkili kimse 6 ay içinde şikâyette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Zamanaşımı süresini geçmemek koşuluyla bu süre, şikâyet hakkı olan kişinin fiili ve failin kim olduğunu bildiği veya öğrendiği günden başlar.
Şüpheli veya Sanık Olarak İfade Vermek Adli Sicile İşler Mi? Kişinin bir soruşturma veya kovuşturma kapsamında ifade verdiği gerekçesiyle bu durumun adli sicil kaydına işlenmesi gibi bir şey söz konusu değildir.
Savcılığa Şikayet Dilekçesi Nasıl Yazılır? Savcılığa şikayet dilekçesi suçun işlendiği yerdeki cumhuriyet başsavcılığına yazılır ve teslim edilir. Şikayet dilekçesinde şikayette bulunan kişinin kimlik ve iletişim bilgileri, şikayet edilen şüphelinin belli ise kimlik ve iletişim bilgileri yazılır.
Mesai saatleri dışında, hafta sonu ve resmi tatil günlerinde meydana gelen adli olaylar ile adli işlere bakmak üzere; her adliyede yeteri kadar Cumhuriyet savcısı ile sulh ceza, asliye ceza, ağır ceza ve icra ceza mahkemelerinden birer tanesi nöbetçi mahkeme olarak görev yapar.
Siber suçlar şikayet mail üzerinden yapılamaz. Cimer üzerinden başvuru yapılabilir. Bu durumda Cimer başvurunuz savcılığa yönlendirilecektir.
Suç Duyurusunu Kim Yapabilir? Bir suça maruz kalan kişi, suçun faili hakkında dava sürecinin başlatılması için suç duyurusunda bulunabilir. Bu durumda, kişinin sıfatı “şikayetçi” olarak adlandırılır. Ancak, suçtan zarar gören veya mağdur olan kişiler de suç duyurusunda bulunabilir.
Şikayet dilekçesinde kişi öncelikle ad, soyad, TC kimlik numarası, adres, telefon gibi şahsi bilgilerini; şikayet edeceği kişinin ad, soyad, adres vs. bilgilerine sahipse bu bilgileri de dilekçesine eklemelidir. Daha sonra suç olduğunu iddia ettiği somut olayı ayrıntılı ve açık bir şekilde açıklamalıdır.
CMK'nın 201/1. maddesine göre, Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilir.
Burada savcının vereceği yazılı emir neticesinde kolluk kuvveti ifade alabilir. Savcının ifadeye çağırma süresi eğer zorla getirme kararı verildiyse 24 saattir. Bu süre içerisinde kişinin hazır bulundurulması gerekir.
Savcı, kanuna aykırı olarak gerçekleşen suçların araştırılıp değerlendirerek ihbar ve şikayetleri çeşitli kaynaklardan araştırmaktadır. Suça dair bilgi, ihbar ve konuları ayrıntılı olarak soruşturmaktadır. Savcı, hukuk temelinde suç oluştuğu ve haberi aldığı andan itibaren devlet adına soruşturma yapmaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri