Sülale kelimesinin sözlük anlamı, akraba ve ailedir.
sülale - Nişanyan Sözlük. Arapça sll kökünden gelen sulāla(t) سلالة “soy, bir kişinin soyundan gelenler, hanedan” sözcüğünden alıntıdır.
Sülün kelimesi, dilimizde genellikle uzun boylu ve ince yapılı kişiler için kullanılan bir kelimedir. "Sülün gibi kız" deyimi de buradan gelir. Sülün kelimesinin anlamı ise, kuyruğu uzun ve eti yenilebilen bir kuş türüdür. Sülün kelimesi, dilimizde daha çok ince uzun kişileri betimlemek için kullanılıyor.
Özellikle uzun boylu olan kişiler için sülün gibi sözcüğü kullanılıyor. Boyu oldukça uzun olan kişilere, sülün gibi sözcükleri kullanılıyor.
SÜLÜS TDK ANLAMI NE? TDK'ya göre Sülüs 3 anlamda kullanılır İlki “ Üçte bir. “ anlamına gelmektedir. Üçüncü anlamı ise “Erata yolculuklarda indirim sağlayan belge.” Şeklindedir. Bu kelime dilimize Arapça'dan geçmiştir.
İlgili 37 soru bulundu
Sülüs, (Arapça: ثلث, "bir-üç") Arap alfabesiyle yazılan bir tür süslü yazı veya Hicrî IV. yüzyıl sonlarında ortaya çıkan, nesihe benzer, kalınca bir yazı türüne verilen ad olarak tanımlanır. Orta Çağ'da camilerde iç mimaride süsleme olarak çok kullanılmıştır.
Nakkaş, eski Türk dilinde resim yapan, ressam anlamındadır. Osmanlı döneminde ve halen genellikle camilerin ve bazı kültür merkezlerinin duvarlarına nakış işleyen, desen hazırlayan, minyatür çizen sanatçılara denilir.
- Erkek sülünlerin parlak renkte tüyleri ve uzun kuyrukları vardır. Dişilerin tüyleri ise erkeklerin tüyleri kadar parlak değildir. - Erkek sülünlerin süslü bir kuş oldukları görülmektedir. Çok renkli olmakla birlikte gözlerinin etrafları çıplak ve koyu kırmızı renktedir.
Dişileri kül rengi, açık veya koyu kahverengi, gri tonlarda açık ve koyu konsantre renklerle dikkati çeker. Kanatları küçük olmasına rağmen hızlı uçabilmekte fakat uzun mesafe katedememektedir. Sülünlerin dünyada en yaygın bulunan türü, halkalı ve Kafkas sülünüdür. Kafkas sülünleri ülkemizin yerli kuşlarındandır.
Sülün gibi TDK sözlük anlamı şu şekildedir: boylu boslu ve yürüyüşü güzel (kız veya kadın)
Sülün eti, proteinin yanı sıra demir, potasyum, fosfor ve folik asit açısından da oldukça zengin bir besindir. -Yapılan araştırmalara göre sülün etinde yüksek oranda selenyum bulunmaktadır. Selenyum bağışıklık sistemini güçlendirir ve içerdiği antioksidanlar sayesinde kanser riskini azaltmaktadır.
Kuşlar arasında en farklı türlerden birisi de sülün kuşudur. Sülün kuşu uzun kuyruklu ve derin vücutlu bir kuş türüdür. Küçük bir başa sahip olan sülün kuşu uzun bir boya sahiptir. En bilinenleri de bayağı sülündür.
Yaban hayatta sülünlerin çoğu 1-3 yıl yaşar ancak; yetiştirme ortamlarında ortalama 18 yıl yaşayabilirler. Sülünler çok eşlidir, erkek birkaç dişiden oluşan hareme sahiptir. Dişiler yuvalarını zemindeki sığ bir çöküntüyü kazarak kolayca bulunan bitki materyalleri ile yaparlar.
Aile ve akraba kelimeleri, sülale kelimesinin TDK'da yer alna karşılıklarıdır. Sülale kelimesi TDK'da aile anlamında kullanılması gereken kelimelerden biridir.
Sülale kelimesi Türkçe'de "soy, bir kişinin soyundan gelenler, hanedan" anlamına gelir. Arapça sll kökünden gelen sulālat سلالة z "soy, bir kişinin soyundan gelenler, hanedan" sözcüğünden alıntıdır.
sülale / sülâle / سلاله
Soy, sop. Bir kimsenin soyu.
Sülün, eti en lezzetli av hayvanı olarak da bilinir. Tombul vücutlu ve yuvarlak kanatlı sülün, dünyanın en süslü kuşları arasında yer alır.
Flamingo, Sülün, Deve Kuşu... Tamamının satışı yasak!
Son günlerde Türkiye'de de ölümlere sebep olan KırımKongo kanamalı ateşi (KKKA) hastalığına neden olan kenelerin avcısı olan sülünler, Samsun'da yetiştirilerek Türkiye'nin birçok ilinde doğaya salınıyor.
Gümüş sülünler evcil ortamlara kolayca alışabilen ve kuluçkaya yatabilen sülünlerdir. Üreme mevsimleri mart-nisan ayında başlar dişilerin yumurta sayıları 25-30 adet kuluçka süresi 25 gündür.
Sülünlerin doğadaki başlıca yiyecekleri tahıllar, bitki tohumları, meyveler ve yeşil filizlerdir. Bunların yanı sıra eklembacaklı böcekler ile bunların larvaları, karıncalar, çekirgeler, örümcekler, sinekler, salyangozlar ve solucanlarla da beslenirler.
Doğrulanmış Cevap. Açıklama : Ülkemizde maalesef ki sülünün nesli tükenmektedir sülün nesli tükenme tehlikesinde olan hayvanlardan biridir.
Sözlükte “birden fazla renkte boyamak, iğne veya özel aletlerle işleme yaparak süslemek” anlamındaki nakş kökünden türeyen nakkāş bu işi meslek edinenlere verilen unvandır.
Kısaca nakkaş süsleme sanatı yapan kişileri tarif etmek için kullanılan bir kelimedir. Kitapların yapraklarını ve kaplarını süsleyen kişiye de nakkaş denmektedir. Renkli resim ve tezyinat yapan kişiler nakkaş olarak anılırlar. Genellikle duvar süslemeleri yapan ustalar da nakkaş olarak bilinirler.
Batıda minyatür tarzı resim yapan sanatçılara minyatari, minyatürist, minyatürcü denilmiş; Osmanlı'da ise minyatür tarzı resim yapan sanatçılara "nakkaş" genel adı altında "musavvir, ressam, tarrah, şebih nüvis, nigari, nigarende, meclis nüvis, nakş-bend, siyahkalem gibi isimler verilmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri