Suyun süngere dolmasının sebebi adezyon kuvvetinin fazla olmasıdır. Süngerin içi çok küçük ve fazla sayıda boşluklar ve girintilerle dolu olduğu için su
Por adı verilen gözenekler sayesinde suyu sü- zerek çekerler ve sonra minik boşal- tım deliklerinden geri püskürtürler. Serin ve tuzlu sularda yaşayan süngerler, hareketsiz olduklarından kendi yakınlarına gelen yiyecekleri hidrolik sistemlerinin yardımıyla su- dan süzerler.
Bu etki sıvının dik bir yüzeye dokunduğu kısımda sıvı yüzeyinin menisküs denilen içbükey bir hâl almasına sebep olur. Aynı etki sünger gibi maddelerin suyu emmesinde de görülür. Kılcallığı gözlemlemek için en çok kullanılan deney düzeneği kılcal borulardır.
Su, kendi molekülleri arasındaki çekim kuvveti (kohezyon) sayesinde dağılmadan kalabilir. Moleküllerinin dipol (kutuplaşmış) olması nedeniyle su, birçok maddeye yapışabilir ve ıslatma özelliği buradan gelir. Su aynı zamanda adezyon (farklı iki maddenin molekülleri arasındaki çekim kuvveti) kuvveti yüksek bir maddedir.
Suyun süngere dolmasının sebebi adezyon kuvvetinin fazla olmasıdır. Süngerin içi çok küçük ve fazla sayıda boşluklar ve girintilerle dolu olduğu için su kılcallık sayesinde süngerin icine dolar.
İlgili 41 soru bulundu
İki farklı madde arasında da çekim kuvveti oluşur. Bu da su ve kâğıt havlu moleküllerinin birbirini çekmesine neden olur. Bu kuvvet su moleküllerinin yerçekimine ters yönde ilerleyerek kağıt havlunun içinde yukarı doğru ilerlemesini sağlar. Böylece kağıt havlu suyu emer.
Farklı 2 madde kontakt durumuna geldiğinde kontakt yüzeylerindeki molekülleri arasındaki çekim kuvvetidir. Günlük hayatta adezyon örneklerine sıkça rastlarız: Yağmur damlalarının cama yapışması, denizden çıkan bir kişinin vücudunun ıslak kalması örnek olarak verilebilir.
Cıvanın kohezyon kuvvetinin adezyon kuvvetine göre daha güçlü olmasından kaynaklanıyor. Su için ise tersi durum (adezyon>kohezyon) geçerli. Kohezyon kuvveti, aynı cins moleküllerin arasındaki çekim kuvvetine denir. Bunu cıvada görmek mümkün, cıvanın etrafa kolay bir şekilde dağılmamasını sağlıyor.
Suyun adezyon özelliği
Kılcal hareket olarak bilinen ve yerçekiminin zıttı yönde yukarı yönlü olan bu hareket, su molekülleri arasındaki etkileşimin (kohezyon) yanı sıra su molekülleriyle tüpün cam duvarları arasındaki çekime de (adezyon) bağlıdır.
Süngerin veya peçetenin suyu çekmesi de kılcallık sonucu oluşan bir durumdur. Canlı çiçeklerin boyanması da kılcallık sonucunda meydana gelen durumlardan birisidir.
Süngerler suyu içine alıp filtre eder, böylece suyu temizler ve filtreledikleri suda bulunan mikroorganizmalar ile beslenir. Gelişmiş sistemleri yoktur. Dolaşım sisteminin görevini vücut içinde bulunan delikler arasından geçen su akıntıları ile gerçekleşir.
Pamuk Suda Yüzer mi? Pamuk suyu emer mi emmez mi? Bulaşık süngeri suda ne yapar? Pamuk, sünger ve kağıt gibi maddeler emicidir.
Su aynı zamanda adezyon (farklı iki maddenin molekülleri arasındaki çekim kuvveti) kuvveti de yüksek bir maddedir. Bu özellik suyun birçok maddeye kolayca yapışmasını sağlar yani suya iyi bir ıslatma özelliği verir.
- Peçete ve süngerlerin suyu emmesi olayı: Burada nasıl ki sıvı ilgili maddenin bir bölümüne değiyor ama tüm bölümü kaplıyorsa, bu da bize bir kılcallık örneğini vermektedir.
Kılcallık olayı kohezyon ve adezyon etkisi ile gerçekleşen bir olay- dır. Sıvının kılcal kanalda yükselmesi durumunda adezyon kohezyon- dan baskındır. Sıvının kılcal kanalda alçalma durumunda kohezyon adezyondan baskındır. Su içine batırılan kılcal boruda adezyon baskın olduğu için su yük- selir.
Adezyon, iki farklı maddenin birbirleri arasında gerçekleştirilen ve bu maddelerin de birbirine yapışmasını sağlayan kuvvete adezyon denilir. Adezyon diğer adı ile yapışma anlamına gelmektedir.
Adezyon olayı, farklı türdeki malzemelerin temas yüzeylerindeki atomların ve moleküllerin aralarındaki etkileşimlerle ilgilidir. Örneğin elektriksel yönden kutuplu (polar) yapıdaki su molekülleri, yine kutuplu yapıdaki moleküllerden oluşan cam bir yüzeyle karşılaştıklarında adezyon etkisi oldukça güçlü olabilir.
Adezyon Örnekleri
Muslukta damlamakta olan suyun belirli bir ağırlığa ulaşmadan musluktan ayrılmaması. 2. Pencere camına çarpan yağmur damlalarının yavaşça aşağıya inmesi. 3. Tamamen bitirilen su şişesinin iç yüzeyinde su damlalarının kalması.
Aynı cins moleküllerin birbirine uyguladıkları kuvvet kohezyon (birbirini tutma), farklı cins moleküllerin birbirine uyguladıkları kuvvet adezyon (yapışma) dur. Bardak ve su damlası arasında oluşan adezyon sayesinde su damlası bardağa yapışır.
Adezyon: İki farklı maddenin birbirine yapışacak kadar olan çekme kuvvetine adezyon denir. Adezyon yapışma anlamına gelmektedir. Kohezyon: Kohezyon da maddelerin birbirlerine uyguladıkları kuvvetlerden biridir. Fakat aynı cins moleküllerin çekimleri ile oluşur.
Kohezyon en basit tanımıyla sıvı moleküllerinin birbiriyle etkileşerek birbirine tutunması olarak tanımlanabilir. Örneğin kapalı bir musluktan damlamak üzere olan su yeterli ağırlığa ulaşıp damlayasıya kadar musluğun ucunda birikir ve küreselleşerek damla şeklini alır.
l Masa ve diğer eşyaların üzerinde bulunan toz taneleri de adezyon kuvvetinin varlığı sayesinde oluşur. l Yapıştırıcı ve bantların birçok zemine yapışması da adezyon kuvveti sayesindedir.
Suyun yer çekimini yenip pipette hareketini, ilk olarak Leonardo Da Vinci'nin gözlemiş olduğu “kılcallık etkisi” sağlıyor. Pipet yüzeyindeki moleküller su moleküllerini, su moleküllerinin birbirlerini çektiğinden daha büyük bir kuvvetle çektiği için su, pipetin içinde yükseliyor.
Kohezyon terimi haricinde bir de adezyon kuvvet terimi vardır. Kohezyon terimi aynı türdeki moleküllerin tutunması olarak ifade edilirken adezyon kuvvet farklı türde olan moleküllerin birbirine tutunması anlamına gelmektedir. Kohezyon olayı ise maddenin atom yapısıyla bağlantılı olmaktadır.
Sıvıların başka bir maddeye yapışma- sı adezyon ve kohezyon (Görsel 2.3.8) etkisiyle gerçekleşir. Hamur ve kaşık ara- sındaki adezyonun, hamur moleküllerinin arasındakikohezyonunbüyükolması sonucunda kaşığa çok miktarda hamur yapışır. Benzer durum bal, tahin, pekmez gibi sıvılar için de geçerlidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri