Açık cerrahi yöntemlerle sünnet: Klasik yöntem veya dikişli sünnet olarak da bilinir, en çok yapılan ve en güvenilir yöntemdir. İç ve dış sünnet derisi kesildikten sonra birbirlerine kendiliğinden emilebilen dikişlerle tutturulur.
Dikişsiz sünnetin ağrı hissi üzerindeki avantajı, operasyon sonrası 3. günde ortaya çıkmaya başlar. Dikiş kullanılan sünnetlerde, dikişler çamaşıra veya beze takılmaya başlamakta, pansuman gerektirmektedir. Bu da çocuğa sıkıntı verebilmektedir. Dikişsiz sünnette ise kullanılan doku yapıştırıcısı bu etkiye neden olmaz.
Hastalar genel anestezi altında sünnet olurken penis çevresi uyuşturulmakta ve hastalar operasyon sonrasınıda konforlu bir şekilde yaşamaktadırlar.
Cildin kesilmesi, dikişli sünnette ilk harekettir ve geri dönüşü yoktur. Meydana gelen sünnet hatalarının (örn. pipi ucunu kesilmesi gibi) büyük kısmı bu aşamada olur. Plastik klips yöntemindeyse çocuğun sünnet sırasında yapacağı küçük hareketler sorun yaratmaz.
Estetik sünnet lazerle yapıldığı için kanama, morarma ve diğer yan etkiler yok denecek kadar azdır. Estetik sünnet dikişsiz olduğu için çok estetik bir görünüm elde edilir.
İlgili 25 soru bulundu
Lazer Kesim Sünnet Zararlı Mı? Sünnet ameliyatında teknik, güvenli olan klasik cerrahi olmalıdır. Lazer kullanılarak yapılan sünnet, herhangi bir sorun çıktığında geri dönüşü olmadığı için önerilmez. Operasyonu bir çocuk cerrahı ya da çocuk üroloğu gerçekleştirmelidir.
Sünnet operasyonu sonrasında yeni doğanlarda yaraların iyileşmesi dört gün, ilerleyen yaşlarda ise yaklaşık on günde tamamlanmaktadır. Sünnet sonrası iyileşme süreci yaklaşık iki hafta sonunda tamamlanmaktadır.
Dikişsiz yöntemlerdeyse sünnetin toplam risk oranı %0.2-0.6 arasında rapor edilmiştir. Yenidoğanlarda risk % 0.2'nin altındadır. Sünnetin en sık karşılaşılan riski kanamadır. Kanamadan sonra en sık görülen riskler enfeksiyon, cilt yapışıklığı, pipi gömülmesi, eksik kesim ve idrar deliği darlığıdır.
Plastik klips çıkartıldıktan sonra Penis, iç çamaşıra sürtünmeye bağlı ve idrara alışana kadar birkaç gün hassasiyet olur. 7-8 gün sonrası yarayla ilgili hassasiyet azalarak kaybolur. Bu süreden sonra çocuklar günlük faaliyetlerini sürdürebilirler.
Öncelikle sünnet için bilimsel olarak kanıtlanmış bir zaman, dönem veya yaş aralığı yoktur. Bilimsel kanıt olmayan bir başka konuda 2-6 yaş arasında sünnet yapılmaz algısıdır. Doğrusu bu dönemde de sünnet gerekli önlemleri aldıktan sonra kolaylıkla yapılabilir ve biz bu dönemde sünnet yapıyoruz.
Çocukların %95'i lokal anestezi altında narkozsuz sünnet olabilirler. Narkozsuz sünnet de genel anestezinin bir çok yan etkileri görülmez.
Ağrısız, acısız, narkozsuz sünneti sağlamak amacıyla
Kremin üstüne, krem külot yada bez tarafından emilmesin diye jelatin bir bant konur ve yaklaşık olarak bir saat beklenir. Böylece uyuşturucu kremden dolayı sünnet öncesi lokal anestezi için yapılan iğne ya hissedilmez ya da çok az hissedilir.
Yaklaşık 15 -20 dakika süren işlemin ardından ortalama genel anestezi ile yapılanlarda 3 saat, lokal anestezi ile yapılan yenidoğan sünnetlerinde de 1 saat sonra çocuk evine gönderilebilmektedir.
Sünnet küçük bir ameliyattır ve hastanede steril ortamda ve ekipmanla yapılmalıdır. Yenidoğan dönemi haricinde yapılan sünnet ameliyatı genel anestezi ile yapılması daha uygundur. Anestezi sağlandıktan sonra ameliyat bölgesi temizlenir ve steril hale getirilir. Cilt katlantısı kesilerek çıkartılır.
Ben sünnet anestezisinde, bölgesel (lokal) anestezi türü olan “dairesel infiltrasyon yöntemi”ni tercih ediyorum. Bu yöntemde pipi köküne iki noktadan, saat 12 ve 6 hizalarından uyuşturucu madde enjeksiyonu yapıyorum. İlacı pipiye değil, etrafındaki cilt altına yapıp, pipinin etrafına dairesel şekilde yayıyorum.
Eğer dikişsiz yöntemlerle sünnet mümkün olursa yani çocuğun dikişsiz sünnete engel bir durumu yoksa sünnet 5 dk kadar kısa bir sürede yapılabilmektedir. Dikişli sünnetlerde ve pipide ek problemler varsa bu süre 15-20 dk ya kadar çıkabilmektedir.
Enfeksiyon riski, klipsli sünnetin en önemli zararlarından biridir. Klipsin ciltte keskin bir baskı oluşturması ve dikiş gerektirmemesi nedeniyle enfeksiyon riski daha yüksek bir işlemidir. Klipsli sünnet sonrası yara iyileşmesi sorunları ortaya çıkabilir.
Plastik klips, çocuğun yaşına göre sünnetten 3-5 gün sonra çıkartılır. Klipsin çıkartılması 5-6 saniye sürer, ancak kısa süreli bir acıya yol açar. Pansumanın çıkartılması sırasında duyulan rahatsızlığa benzeyen bu acı birkaç dakika içerisinde geçer ve sonrasında ağrı olmaz.
Klips çıktıktan sonra
Kanamanın durması için sadece pipinin Gazlı bez veya temiz peçete ile sarılması ve birkaç dakika el ile sıkıştırıp tutulması yeterli olacaktır. Bu nedenle klipsin çıktığı gün pipinin korunması ve sık aralıklarla (örn:1 saat) kontrol edilmesini önerilir.
Hızlı iyileşme için çocuğa günlük ya da gün aşırı duş yaptırılıp, pipinin iyileşmesini kolaylaştırıcı kremler uygulanması tavsiye edilmektedir. İşlem sonrası ilk bir hafta boyunca ani ve sert hareketlerden kaçınılmalıdır. Yara kabuğu geçtikten sonra yaklaşık 10 gün sonra denize girilmesinde sakınca yoktur.
Toplam 4 çeşit sünnet vardır. Bunlardan biri olan takriri sünnet kavramını sizin için örnekleri ile birlikte derledik. Takriri sünnet dışında sırasıyla fiili, vasfi ve kavli sünnetler vardır. Vasfi sünnetler de kendi içerisinde ikiye ayrılır.
Klemp (klips) sünnet son zamanlarda yaygın tercih edilen sünnet yöntemidir. Bu yöntemde 2 parçadan oluşan bir aparat kullanılır, bu aparata “klemp, klips, tek kullanımlık sünnet aleti” gibi isimler verilir. Klemp tekniğinde kesilecek sünnet derisi önce klemp yardımıyla sıkıştırılır, ardından kesilme işlemi yapılır.
Dinimiz gereği erkek çocukları buluğ çağına gelmeden sünnet edilmeli denilmektedir. Diğer taraftan uzmanlarda çocuğunuzu doğduğundan itibaren üç yaşına kadar sünnet ettirmez iseniz mutlaka 7 yedi yaşının beklenmesi gerektiğini söylemektedir.
Enjektör ile penis köküne uyuşturucu ilaç verilerek uygulanır. Sünnet yapılırken çocuğun canının acıdığı tek yer burasıdır ve yaklaşık 30 saniye sürer. 15 -20 dakika içinde tam uyuşma sağlanır ve sünnete başlanır. Çocuk bilinçli veya doğal uykusundadır.
Sünnetten sonra hiçbir hareket kısıtlılığı gerekmez. Çocuk istediği şekilde yatabilir, hereket edebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri