Temel bilimsel süreçler, gözlem yapma, sınıflama, verileri kaydetme, ölçüm yapma, uzay/zaman ilişkilerini kullanma, sayıları kullanma, sonuç çıkarma ve tahmin yapmadır.
Bu çalışmada bilişsel süreç becerileri; gözlem yapabilme, açıklama yapabilme, tahmin yapabilme, denece kurabilme, soru sorabilme, araştırma yapabilme, planlayarak üretebilme ve iletişim kurabilme başlıkları altında ele alınmıştır.
Genel anlamda temel beceriler, gözlem yapma, ölçme, sınıflandırma, çıkarım yapma, tahmin ve paylaşma becerileridir.
Okul öncesi döneme ilişkin çalışmalarda sıkça karşımıza çıkan bilimsel süreç becerileri ise gözlem yapma, tahmin etme, ölçme/hesaplama, karşılaştırma, kategori oluşturma/sınıflandırma, veri toplama/veri kaydetme ve iletişim kurmadır.
Birleştirilmiş bilimsel süreç becerileri ise genel olarak şu başlıklar altında toplanmıştır; değişkenleri belirleme ve kontrol etme, hipotez kurma, verileri yorumlama, deney yapma, model oluşturma (Kaptan, 1999; Rezba ve diğerleri, 2007; Duran, 2008). dersini sevmeme bir tutum göstergesidir.
İlgili 42 soru bulundu
Bu süreç becerileri arasında akıl yürütme ve ispat, ilişkilendirme, iletişim, problem çözme, temsil yer almaktadır.
Çocuklar okul öncesi eğitim ile sosyal, duygusal fiziksel ve zihinsel birçok beceri kazanır ve geliştirirler. Sosyal olarak paylaşmayı, sıra beklemeyi, kurallara uymayı, karşılıklı konuşmayı, oyun kurmayı, yaşıtları ile çıkan çatışmaları çözmeyi, kendini korumayı ve diğer çocukların haklarına saygı göstermeyi öğrenir.
Bilişsel gelişim, çocuğun görme, işitme, tat ve koku alma, dokunma duyularıyla çevresini keşfetmesi, dil gelişimi, etrafın farkına varma ve problem çözme becerisi geliştirmesi gibi alanları kapsamaktadır. Çocuğun duyuları yoluyla dünyayı kavraması zihinsel gelişimi için önemlidir.
Öğrencilerin Türkçede okuma, dinleme, yazma ve konuşma becerilerini uluslararası standartlarda ölçen ve ilk kez yapılan "Dört Beceride Türkçe Dil Sınavı"nın pilot çalışma sonuç raporu açıklandı. Buna göre öğrencilerin en başarılı olduğu dil beceresi konuşma oldu.
•Dünya Sağlık Örgütü tarafından yaşam becerileri; problem çözme ve karar verme, eleştirel ve yaratıcı düşünme, iletişim ve kişilerarası iletişim becerileri, özfarkındalık ve empati becerileri ve duygularla ve stresle başa çıkma becerileri olmak üzere beş ana yaşam becerisi şeklinde sıralanmıştır.
Öğrenme becerileri içerisinde; eleştirel düşünme ve problem çözme, iletişim, iş birliği ve yaratıcılık yer alır. Esneklik, inisiyatif, sosyal beceriler, üretkenlik, liderlik yaşam becerileri olarak tanımlanır.
Bilişsel Beceriler Nedir? Bilişsel beceriler beyne duyular aracılığıyla gelen bilgileri işlemleyip basit veya karmaşık tüm tepkileri verebilmesine olanak sağlayan sistemin çarklarıdır denebilir. Beyinde prefrontal kortekste yer alan bu çarklardan başlıcaları; dikkat, bellek, mantık – muhakeme (akıl yürütme)'dir.
Bilimsel süreç becerileri, Fen bilimlerinde öğrenmeyi kolaylaştıran, öğrencilerin aktif olmasını sağlayan, kendi öğrenimlerinde sorumluluk alma duygusunu geliştiren, öğrenmenin kalıcılığını arttıran, ayrıca araştırma yol ve yöntemleri kazandıran temel becerilerdir.
Öğrenmeye hazırlık becerilerini temel olarak çocuğun öğrenmesini kolaylaştıran ve dikkatini derse/çalışmaya aktarmasına yardımcı olan beceri ve davranışlar olarak tanımlayabiliriz. Bu konuda aklınıza gelebilecek bütün davranışlar sıralanabilir.
Araştırmacılar, bilişsel olmayan becerilerin temel olarak motivasyonu, konsantrasyonu, iş hayatını, akademik başarı ve gelişimi, sosyo-duygusal refahı ve iyi davranış yoluyla öğrenmeyi desteklediğini belirtmişlerdir (Heckman vd., 2006; Skopek ve Passaretta, 2021).
Öğrencilere kazandırılması hedeflenen işlevsel akademik beceriler saat okuma, para sayma, okuma, yazma, temel aritmetik ve temel işlemler olarak sıralanabilmektedir (Erbaş, 2008).
Araştırma becerileri, bir kişinin yeni kavramlar yaratmak ve veri toplamanın kullanımını anlamak için taşıdığı yetenektir. Bu beceriler teknikler, dokümantasyon ve toplanan verilerin yorumlanmasını içerir. Araştırma, hipotezleri değerlendirmek ve bulguları en uygun şekilde paylaşmak için yapılır.
Deneysel araştırma süreci; araştırma konusunun, amacının, probleminin, değişkenlerinin, katılımcılarının belirlenmesi, grupların oluşturulması, uygulamanın yürütülmesi, verilerin toplanması, analizi ve sonuçların karşılaştırılarak değerlendirilmesi gibi aşamalarından oluşur.
Sorusu kısaca şöyle cevaplanabilir: Sorunun belirlenmesi, veri toplama, hipotez kurma, deney yapma, teori, yasa.
Problem çözme becerileri, problemleri belirleme, beyin fırtınası yapma, cevapları analiz etme ve en iyi çözümleri uygulama becerisidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri