Deflasyon ya da para kısıtlaması, genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur. Enflasyonun tersidir.
Deflasyon: Fiyatlar genel seviyesinde yaşanan sü- rekli düşüştür. Yani enflasyonun tersidir. Dezenflasyon: Fiyat artış hızının azalması anlamı- na gelmektedir. Yüksek enflasyondan düşük enf- lasyona geçiş sırasında yaşanan düşen enflasyon sürecini ifade etmektedir.
Slumpflasyon (enflasyon içinde küçülme) bir ülkede yüksek enflasyon olgusuyla birlikte ekonomik küçülme de yaşanması halini anlatan bir kriz durumudur. (Ekonomik krizlerin en zoru budur.
Deflasyona neden olan iki tür faktör vardır: Talep yetersiz olabilir veya arz fazla olabilir. Olumsuz ekonomik olaylar – mesela küresel salgın – mal ve hizmetlere olan talebin düşmesine neden olabilir.
Stagflasyon Nedir? Stagflasyon aynı anda yaşanan enflasyon ile resesyon durumunu ifade eder. Bu terim, genellikle ekonomik büyümenin yavaşladığı veya gerilediği bir dönemde fiyatlar genel düzeyinin hızla yükseldiği ve işsizlik oranının arttığı bir durumu tanımlamak için kullanılır.
İlgili 30 soru bulundu
İlk iki çeyreği durgun geçiren Almanya ekonomisi üçüncü çeyrekte yüzde 0,1 küçüldü. 2023'ün son çeyreğinde de küçülme kaydedilirse ekonomi resmi olarak teknik resesyona girecek.
Resesyon ya da durgunluk, ekonomik faaliyetlerde genel bir düşüş olduğunda ortaya çıkan bir iş döngüsü daralmasıdır. Durgunluklar genellikle harcamalarda yaygın bir düşüş (olumsuz bir talep şoku) olduğunda ortaya çıkar.
Stagflasyon krizi görüldüğünde hükûmetlerin uygulayacağı bazı politikalar vardır. Enflasyonla mücadele etmek için uygulanan para politikaları ile faizler arttırılır, zorunlu olan karşılıklar yükseltilir, nakit para akışı sıkılaştırılır ya da bu minvalde çalışmalar yapılır.
Ancak bu konuya yönelik olarak öncelikle "Türkiye'de deflasyon oldu mu?" sorusuna yanıt verilmesinde fayda vardır. Çünkü Türkiye'de farklı ekonomik krizlerin yaşandığı dönemler olsa da deflasyonun ortaya çıkmadığı bilinir. Bu nedenle deflasyon oluşumuna Türkiye'den örnek verilmesi mümkün değildir.
Deflasyon önlemlerini aşağıdaki şekilde sıralamak mümkündür: Kamu harcamaları artırılabilir. Faiz indirimleri yoluyla harcamalar ve yatırımlar teşvik edilebilir. Vergi oranları azaltılarak yatırımların ve harcamaların artması desteklenebilir.
Büyük çoğunluk açısından ÜFE, özel kapsamlı TÜFE göstergeleri ya da GSYH zımni deflatörü fazla bilinmeyen ya da izlenmeyen göstergelerdir. O nedenle de medya asıl olarak TÜFE'deki değişimleri enflasyon göstergesi olarak kullanır ve manşete çeker. Bu çerçevede TÜFE, manşet enflasyon olarak anılmaktadır.
Deflasyon, enflasyonun zıttı olarak, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü durumu ifade etmektedir. Bu, fiyatlar genel seviyesinin düştüğü fakat yine de pozitif kaldığı durumu anlatan dezenflasyon kavramı ile karıştırılmamalıdır.
Stagflasyon oluşması, ekonomide durgunluk meydana gelmesine bağlıdır. Bu durgunluğun sonucunda enflasyon ortaya çıkar. Ardından bu iki durum birbirini tetiklemeye başlar ve bir kısır döngü oluşur. Durgunluğun ve enflasyonun etkileri, zaman içinde daha da hissedilir bir hâle gelir.
Stagflasyon, stagnasyon (durgunluk) ve enflasyonun aynı zamanda görüldüğü durumu ifade eder. Ekonomide stagflasyon olduğu dönemlerde piyasa durgundur ve fiyatlar yükseliştedir. Stagflasyon zamanlarında durgunluk ve fiyat yükselişini işsizlik oranındaki artış takip eder.
Deflasyon, genel olarak piyasada fiyatların belirli bir zaman aralığında sürekli düşüş göstermesi durumudur. Enflasyonun tersidir. Bunun yanında enflasyon durumundan fiyat yükselişini durdurmayı ya da yavaşlatmayı veya enflasyon eğilimi karşısında fiyatları düşürmeyi öngören iktisat siyasetidir.
Stagflasyon, ekonomide yüksek enflasyon ve yüksek işsizlik arasındaki bir denge olarak açıklanır. Bu durumda, mal ve hizmetlerin fiyatları yükselirken, ekonomik büyüme yavaşlar ve işsizlik oranları artar. Resesyon ise bir ekonomide genel olarak büyümenin yavaşlaması ya da gerilemesi olarak tanımlanır.
Deflasyon ekonomisinde insanlar fiyatların düşeceğini bildikleri için alışverişlerini bir sonraki tarihe erteliyor. Ancak tüketicilerin daha düşük harcamalar yapması da üreticilerin daha az gelir elde etmesine neden oluyor. Bu durum ise işsizliğe ve yüksek faize sebebiyet verebiliyor.
Enflasyonun düşmesi, fiyatların daha az artması, insanların alım güçlerinin daha az azalması ve neticesinde istikrar ve refah demektir. yaklaşık 876 bin kat artmıştır.
Borç deflasyonu, ilk olarak 1929 krizinde ortaya atılmış ancak asıl ilgiyi son dönemlerde artan krizlerle birlikte üzerine çekmiştir. Bu krizlerden güncelliğini koruyan Avrupa borç krizi ise sahip olduğu özelliklerle borç deflasyonuna yol açabilecek yapıya sahiptir.
Türkiye'de finansal krizler ya da ekonomik krizler makro ekonomik yapının bozulmasıyla ortaya çıkan buhran dönemleridir. 1929 Dünya Ekonomik Bunalımı sonrası yaşanan başlıca krizler; 1946, 1958, 1960, 1974, 1980, 1982, 1990, 1994, 2000-2001, 2008-2012 ve 2018-2023 krizleridir.
Türkiye'de ilk stagflasyon dönemi, 1970 yılındaki petrol krizi ile görülmüştür. 1. Petrol Krizi olarak tanımlanan bu dönemde, OPEC'in uyguladığı yaptırımlar nedeniyle petrol fiyatlarının yükselişi, ABD başta olmak üzere tüm dünyayı etkilemiştir.
“Stop-go” politikaları, ekonomik patlama veya durgunluğa neden olan makroekonomik politikaları ifade etmek üzere kullanılan bir terimdir. “Stop” kelimesi ekonomiyi durgunluğa götüren politikaları ifade etmek için kullanılmaktadır.
Altın fiyatları ise bu dönemde neredeyse %50 oranında yükseliş kaydetmiştir. Özetle resesyon dönemlerinde Merkez Bankalarının atacağı adımların sınırlı kalması sebebiyle atılan bu adımlara altının pozitif yönde etki etmesi beklenebilir.
Resesyon ekonomik alanında duraklama dönemleri için kullanılan ifadedir. Bu dönemlerde toplam üretim miktarında gerileme olur. Bununla birlikte, işsizlik artar ve milli gelir düşer. Resesyon sonucunda ülkelerin ekonomik şartlarında negatif değişimler yaşanır.
Resesyon dönemlerinde yatırımcılar tarafından tercih edilen korunma yöntemleri arasında altın, defansif hisse senetleri ve tahviller gibi güvenli limanlar yer alır. Döngüsel hisse senetleri, resesyonda makroekonomik tablo değişene kadar baskı altında kaldığı için yatırımcıların beklentilerini karşılamazlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri