TMK m. 175'e göre süresiz nafakaya hükmedilebilmesi için nafaka talep eden eşin, boşanmada daha kusurlu olmaması yeterlidir. Diğer bir deyişle, eşit kusurlu, daha az kusurlu veya kusursuz olan eş, diğer şartları da sağlaması durumunda süresiz nafaka talep edebilecektir.
Süresiz nafakanın şartları
Boşanma gerçekleşmiş olmalıdır. Nafaka talep eden eşin kusurunun boşanmada daha ağır olmaması gerekir. Nafaka talep eden eşin, boşanma sonrasında kendi geçimini sağlayamaması gerekir. Nafaka talep eden eşin, boşanma öncesindeki yaşam standardını devam ettirmesi gerekir.
Kadının kusurlu davranışları: Kadının, boşanmaya sebep olan kusurlu davranışları varsa, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir. Kadının çalışma gücü: Kadının çalışma gücüne sahip olması ve iş bulabilmesi durumunda, erkek nafaka ödeme yükümlülüğünden muaf tutulabilir.
Avukat Kerem Olcayto milliyet.com.tr'ye yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı: "Nafaka uygulaması 1988 yılında yapılan değişiklik ile süresiz hale geldi. 1988'e kadar en fazla 1 yıl süre ile ödeniyordu. Medeni kanunda yapılan değişiklik sonrası süresiz hale getirildi. Halen süresiz olarak devam ediyor.
Çocuğa Verilen Nafaka Hangi Durumlarda Kesilir? Çocuk için ödenen tarafa türüne “iştirak nafakası” adı verilir. Çocuğun velayetinin değişmesi, nafaka yükümlüsünün ölmesi ya da çocuğun 18 yaşını doldurması hallerinde iştirak nafakası yükümlülüğü sona erer.
İlgili 35 soru bulundu
İştirak nafakası, süreli bir nafakadır. Müşterek çocuğun on sekiz yaşını doldurması ile iştirak nafakası sona erecektir. Nafaka ödeyen kişinin nafakanın kaldırılması talebiyle dava açmasına gerek bulunmamaktadır. Çocuk on sekiz yaşını doldurduğunda nafaka kendiliğinden kalkacaktır.
Uygulamada 8.500 TL maaş alan yani asgari ücretleri bir kişinin eşine özel bir durumu yoksa 750-1500 TL arası nafaka bağlanmaktadır.
Yoksulluk nafakası, iki ay evli kalan eşler için de otuz yıl evli kalan eşler için de süresiz olarak bağlanmaktadır. Tedbir nafakası boşanma davası açılırken talep edilen bir nafaka türüdür, bu nedenle boşanma davası kesinleşince son bulacaktır.
Aileleri parçalayan, kadınları gayrımeşru ilişkiye ve kayıtdışı istihdama iten, boşandıktan sonra erkeklere ikinci kez evlenebilmeyi zorlaştıran süresiz nafaka uygulamasının yasalaştığı 1988 yılında TBMM çatısı altında tarihi nitelikte itirazların yükseldiği belirlendi.
Ancak Medeni Kanunumuzda 04.05.1988 tarihinde yapılan değişiklikle, 12.05.1988 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere nafakanın süresiz olduğu düzenlenmiştir. Bu tarihten itibaren de nafaka süresiz olarak uygulanmaya başlanmıştır.
Genel olarak hesaplama yapıldığında aylık 20.000 TL ücret alan bir kişi aylık 5.000 TL nafaka öder. Bu miktar tarafların yaşam koşulları, ek gelirlerine göre farklılık arz edebilir. 20.000 TL maaş alan bir kişi için 3.000 TL nafakaya da hükmedilebilir.
Medeni Kanun'da eşlerin nafaka alabilmeleri için evlenmemiş olması şartına dair bir hüküm vardır. Nafaka hakkı olan taraf evlenirse nafaka kesilir. Ayrıca evlilik dışı bir ilişki varsa ve karşı taraf bunu ispatlayabilirse nafaka kesilir.
Anlaşmalı boşanma sözleşmesinde eş, bu nafakanın talebinde bulunmadığına dair bir madde belirtiyorsa bu nafaka talebinden feragat etmiş sayılmaktadır. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davasında bu nafaka talebinden feragat eden eş, anlaşmalı boşanma sonrası yeniden dava açarak yeniden nafaka talebinde bulunamayacaktır.
Nafaka, 1988 yılına kadar en fazla bir yıl süreyle ödeniyordu. 1988'de yapılan değişiklikle 1 yıl olan nafaka süresi, süresiz hale çevrilmiş, aynı “süresizlik” yürürlükteki Türk Medeni Kanunu md 175 ile halen devam etmektedir. Yoksulluk nafakası, boşanma ile yoksulluğa düşecek tarafa ödenir.
Türk Medeni Kanunu (TMK) madde 175'e göre yoksulluk nafakası süresizdir. Bu sebeple yoksulluk nafakası kamuoyunca süresiz nafaka olarak bilinmektedir. Süresiz Nafaka, boşanma sebebiyle yoksulluğa düşecek tarafa, boşanmada kusuru daha ağır olmamak koşuluyla, diğer tarafça yapılan süresiz ödemedir.
Bu sebeple TÜİK'in belirlediği üretici fiyat endeksi artış oranı nafaka artırılmasında uygulanabilir. Bunun için hakimin talep üzerine nafaka kararıyla birlikte bu artışa açıkça hükmetmiş olması aranır. Böylece nafaka dava açılmadan her yıl belli bir artışa tabi olur.
Türk Medeni Kanunu'na göre, boşanma davasında hâkim, tarafların ekonomik durumlarını, yaşam standartlarını, yaş ve sağlık durumlarını, evlilik süresini, çocukların bakımını ve diğer hususları göz önünde bulundurarak nafaka miktarını belirler.
2 yıldan kısa süren evliliklere 5 yıl nafaka
Buna göre 2 yılın altındaki evliliklerde 5 yıl, 5 yılın altındaki evliliklerde 7- 8 yıl, 5 ila 10 yıl arasındaki evliliklerde ise 12 yıl nafaka ödenmesi bekleniyor.
Yoksulluk nafakası talep eden eşin, boşanmada daha az kusurlu veya kusursuz olması gerekmektedir. Talepte bulunan eşin daha kusurlu olması halinde lehine nafakaya hükmedilmesi mümkün değildir.
Yoksulluk Nafakasının sonradan talep edilebilmesi için boşanmadan itibaren 1 yıl içerisinde zamanaşımına uğramadan dava açılması gereklidir.
Nafaka artırımı davası kaç yılda bir açılır? Nafaka artırımı davası için herhangi bir süre sınırı bulunmamaktadır. Nafakanın azlığının gerçekleşmesi halinde her zaman açılması mümkündür.
Eşit Gelir Durumu: Çalışan bir kadın, nafaka talebinde bulunurken, eşit veya daha yüksek bir gelire sahip olduğunda nafaka alma hakkı sınırlanabilir. Nafaka, ekonomik güçsüzlük içinde olan tarafa maddi destek sağlamak için ödenir.
Sorusunun cevabı yukarıda açıklandığı üzere aile mahkemesi hakiminin takdirinde olarak duruma göre belirlenir. Ancak her halde 20 bin TL maaş alan en az 4-5 bin TL gibi bir nafaka ödemek zorunda kalacaktır. Hiç çocuk olmasa da çalışmayan eşe nafaka ödenmek zorundadır.
Tüm bunlara rağmen uygulamada görüldüğü üzere mahkemeler ortalama gelire sahip kişiler için maaşının %25'i kadar bir nafakaya hükmetmektedir. Yani 6.000 TL maaşı olan biri aleyhine 1.250 TL nafakaya hükmedilmektedir.
Genel mahkeme uygulamalarında kişinin maaşının %25'i kadar olan miktarda nafakaya hükmedilmektedir. 10.000 TL maaş alan bir kişi için genel uygulamaya göre hesap yapıldığında nafaka miktarı 2.500 TL olacağı düşünülebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri