Süryanice: Krohamloh. Ladino: Yo te amo.
Aramice, Semitik dillerden İbranice ve Arapçayı içine alan dil ailesine bağlıdır. Tarihsel olarak Aramicenin orijini M.Ö.3000 yıl gibi bir zamana kadar götürülebilir.
Süryanice (ܠܫܢܐ ܣܘܪܝܝܐ [Leššānā Suryāyā], Süryanice telaffuz: [lɛʃˈʃɑːnɑː surˈjɑːjɑː]), ayrıca Sürya-Aramice veya Klâsik Süryanice, Afroasya dil ailesinin Kuzeybatı Semitik dillerinde bulunan ve Arami alfabesinin bir türevi olan Süryani alfabesi ile yazılan bir dildir.
Süryaniler (Süryanice: ܣܘܪܝܝܐ, Suryoye), Mezopotamyalı Sâmî kökenli bir etnik gruptur. Baskın bir diaspora nüfusuna sahip olan halk, ikamet ettikleri ülkelerdeki birincil dillerin yanı sıra Neo-Aramice veya Süryanice konuşur.
İran firuze taşından yapılır ve takanı nazardan koruduğuna inanılır. Süryani ustalar tarafından yapılan bu boncuk, kolye, bileklik, broş, küpe,halhal şeklinde tasarlanabilir. Turkuaz mavi taşın üzerinde iki delik bulunur ve gözü temsil eder.
İlgili 41 soru bulundu
Türkiye'deki Süryaniler arasında baskın olan Hristiyan mezhebi Süryani Ortodoks Kilisesi'dir ve 15.000-20.000 takipçisi Süryani olarak adlandırılmaktadır.
Baba için Süryanicede “abo”, Arapçada “eb”, Türkçede “baba”, Kürtçede “bab/bav” gibi hep aynı kelimenin yani “ba” harfinden türemiş türevleri kullanılır.
Süryani'ler Hz İsa'dan sonra 38 yılında Hristiyanlığı kabul etmişlerdir.
Süryani Kültürü on X: "Süryanice bir kelime Brikh safro : Günaydın" / X.
Mor Süryanice Aziz demek. 397 yılında yapımına başlanmış, Mor Şmuel ve Mor Şemun tarafından kurulan önemli bir Süryani manastırıdır.
Yabancı Dilde Kutsal Kitap,İncil :: Süryanice Mezmurlar (Zebur)
Kur'an apaçık Arapça bir kitaptır. Yani Arap dilini bilen herkes Kur'an'da söylenenleri anlar. Kur'an'da Arap diline daha önceden başka dillerden geçmiş kelimeler olabilir, ama bunlar da zaten Arapçadır. Arap dilinde olan kelimelerdir.
İYİ GECELER Ermenice: Kişer pari Kürtçe: Şew Sad Arapça: Mes'el xeyr Zazaca:Sewa wes Suryanice: Lalyo Tobo Birlikte çoğaltalım...
Doğu Süryani lehçesi genellikle Süryani alfabesinin Madnḥāyā (Süryanice: ܡܕܢܚܝܐ, 'Doğu') biçimiyle yazılır.
Malfono: Süryani medreselerinde öğretmenlik yapanlara "malfono" adı verilir. Medreselerde ve cemaat arasında "malfono" yaygın kullanıma sahiptir. Makalede öğretmen ve malfono kavramları aynı anlamda kullanılacaktır.
Süryaniler her yıl kutladıkları İsa Mesih'in Diriliş Bayramı Nuhomo'dan (Paskalya) önce 50 gün boyunca oruç tutarlar. Oruç her gün akşam duasına kadar sürer. Süryaniler oruçlarını açtıklarında ise İsa Mesih'in et, süt ve hayvansal gıdalar tüketmemesini ele alarak perhizle devam ettirirler.
Süryaniler birçok Ortodoks mezheple aynı inanca sahiptir. Onlar, İsa'nın yalnızca ilahi tabiat taşıdığını ve onun beşeri tabiatının "sanal" olduğunu düşünürler. 5. yüzyıldan beri Süryani kiliselerinde okutulan "amentüleri" ise şöyle: Bir Allah'a inanıyoruz.
Yusuf Çetin (d. 20 Ağustos 1954; Dargeçit, Mardin, Türkiye), Süryani Ortodoks Kilisesi, İstanbul Metropoliti. "Mor Filüksinos" unvanı ile anılır.
Süryani Kadim Kilisesi ya da Süryani Ortodoks Kilisesi Doğu Hristiyan mezhebidir ve Orta Doğu'da yaşayan Hristiyan Semitik bir halk olan Süryaniler'in çoğu bu mezhebe üyedir.
Süryani inancında namaz tek başına ve mecburi kalındığı vakitlerde her yerde kılınabilir. Diğer ibadetler ve sakramentler kilisede yapılır. Süryaniler yedi sakrament kabul ederler. Süryaniler toplu ibadet etmeyi tercih ederler.
Urfa dışında Adıyaman, Botan bölgesi Hakkari, Şırnak, Siirt dolaylarında da Süryaniler yaşıyor. Bir de İran ve Irak'ta ciddi bir nüfus vardı. Ancak bugün itibariyle Türkiye sınırları içinde Süryanilerin yoğunlaştığı yer Mardin ve çevresi.
Türkiye'de çoğunlukla Mardin ili ve köylerinde yaşamaktadırlar. Süryaniler Mezopotamya'da yaşamlarını sürdüren ve aralarında Aramice dilini konuşan, Hıristiyan dinine mensup bir halk olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımlama Süryani kimliğinin dinsel bir temele dayanmasından kaynaklanmaktadır.
Bu göçün ekonomik, sosyo-politik ve dinî olmak üzere muhtelif nedenlerinden söz edilmektedir. Bu çalışmada Süryanilerin yaşadığı Seyfo sonrası travma ve azınlık haklarından mahrum oluşları iki temel neden olarak varsayılmaktadır.
Süryânilerin namazında müslümanlardan farklı olarak rükû yoktur. Süryanice'de namaz (salat), Slutho kelimesi ile ifade edilmekte ve dua anlamına gelmektedir. Bu kelime hem namaz hem de dua anlamında kullanılmaktadır. Süryani inancına göre Hz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri