Sevgili alexcan1905, biberinizin çiçek dökmesinin en büyük sebebi aşırı sıcaklar. Eğer saksıda ise saksı toprağının aşırı ısınması nedeniyle köklerin yaşadığı stres çiçek dökmesiyle neticeleniyor maalesef. Saksıda olmasa bile yine de kök ortamı bir şekilde aşırı ısınıyordur.
Kalsiyum eksikliğinin neden olduğu çiçek tomurcuğu dökülmesi genellikle domates , biber gibi sebze bitkilerinde daha çok göze çarpmaktadır. Ortam nemi ideal ancak çiçek sapları ve çanak yapraklarda kararma ve çürüme görülmekte ise nedeni kalsiyum eksikliğidir.
Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Dal budaması ile; daha güçlü bitki ve daha kaliteli ve bol meyve alınır. Kaliforniya, kapya, macar, çarli, dolma gibi biberlerde özellikle yapılması tavsiye edilir. Böylece iç kısımda ilk meyvelerin sıkışarak kalite kaybı ve erken tutumun önlenerek bitkinin güçsüzleşmesi önlenir.
Biberde su noksanlığı çiçek ve küçük meyvelerin dökülmesine, su fazlalılığı ise yaprak dökümüne neden olur. Bu nedenle ilk meyveler görülünceye kadar sulama- dan kaçınılmalıdır. Bu devrede bitkiye gerekli olan su, düzenli aralarla çapa yapmak suretiyle toprakta muhafaza edilir.
İlgili 20 soru bulundu
Sonbahar mevsimi ile havalar soğumaya başlar; rüzgar ve yağmurlar artmaya başlar. Bu nedenle bitkiler yeterli yaşam döngüsünü sağlayamazlar. Bunu sonucunda bitki üst kısımlarına beklenilen oranda enerji iletemez. Enerji alamayan yapraklar zamanla dallardan düşer.
Şöyle diyelim biber güneşi sever. Hatta domatesten bile çok... Bu yüzden saksıyı güneş alan bir yerde tutmalısınız. Ancak güneş ışınları direkt olarak gelmemeli, bu kurumalarına neden olabilir.
Biber tohumunun sulanması sık ama az olmalıdır. Sıcak havalarda, kumlu topraklarda her 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir sulama yapılmalıdır.
Sulama düzeni, biberin ekili olduğu toprağın özelliklerine göre ortaya çıkar. Özellikle sıcak hava durumu söz konusuysa kumlu topraklarda sulama 2-3 günde bir, ağır topraklarda ise 3-7 günde bir şeklinde düzenlenmelidir.
Biber sıcak ve ılık hava sever. Bahçe ya da saksı tercihlerinizden biri olabilir. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekmeden önce toprağı dörtte bir oranında gübre ile karıştırıp havalandırırsanız ve birkaç gün beklerseniz toprağınızın verimi artacaktır. Bu işlemden sonra tohumlarınızı toprağa ekmeye başlayabilirsiniz.
Biber (Capsicum annum. L.) Solanaceae familyasının Capsicum cinsine dahil olup; ılık iklimlerde yıllık, tropik iklimlerde ise birkaç yıl- lık kültür bitkisidir. bir yıllık bitkisidir.
Merhaba 13.24.12+(10SO3) gübresi ile başlangıç gübrelemesi yapabilirsiniz. Temel besin maddeleri içeriğine ilave kükürt, demir ve çinko içermektedir. Tabana kompoze 13.24.12+(10SO3)+ME ile birlikte granül potasyum sülfat uygulaması yapabilirsiniz. Fide gelişim döneminde fosforlu gübreleme için FOSFORUM verebilirsiniz.
İlk olarak doğru saksıyı seçmeye dikkat edin. 40 veya 45 santimetre genişliğinde bir saksı işinizi görebilir. Biberi ekerken fidenin gövdesinin büyük kısmının toprakta kalmasına dikkat edin. Ayrıca bitkiniz giderek uzayacağı için kenarlara sarkabilir.
Biber yetiştiriciliği için toprağın %60 ile 70 oranında nemli olması gerekiyor. Hava sıcaklığının 24-25 derecede olduğu, ışık alan bölgelerde biberler kolaylıkla yetişiyor. Sera yetiştiriciliği söz konusu olduğunda, nem oranı %70-75 civarında tutuluyor. Biber toprak açısından seçici bir bitki olarak tanınıyor.
Çökertenin seralarda neden olacağı kayıpların önüne geçmek için Previcur Energy* biber ilacı kullanılabilir.
Gıda Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Ali Manavoğlu, suya dökülen pul biberin direkt koyu kırmızı bir renk vermesi durumunda gıda boyası kullanıldığını belirtti. Manavoğlu, "Hafif bir şekilde renk veriyorsa o pul biberin kendisinden gelen özelliğidir" dedi.
Toprağın tam ortasında 3 adet biber tohumunu yerleştirin ve tohumların üzerine toprak serpiştirin. Sprey şişe içine eklediğiniz suyla birkaç defa toprağı nemlendirin ve bardağın ağzını streç filmle kapatın. Bu plastik bardağı 5 gün boyunca ev içinde ve oda sıcaklığında bekletin.
Domates, biber, patlıcan gibi sebzeler için yaklaşık 8 litrelik saksılar uygundur.Saksının drenaj deliklerinin açık olduğu kontrol edilmeli ve deliklerin tıkanmaması için önlem alınmalıdır.
Biber ne kadar sürede meyve verir? Biberin cinsine göre çimlenme süresi 10 ile 20 gün arasında değişiklik gösteriyor.
Saksılardaki biberler için ise ince uçlu bir suluk yardımıyla yine direk kök ve yapraklara gelmeden sulayabilirsiniz. Saksılarda sulama ihtiyacı daha fazla olacağından her gün sulama yapmaya özen göstermelisiniz. Sulama zamanı ise gün doğmadan erken sabah saatleri ya da gün batımında yapılmalıdır.
Sabah kahvaltılarında bile çiğ bir şekilde tüketilebilen biber, evde de kolayca yetişebiliyor. Eğer sizde sebzeleri dalından kopararak, taze bir şekilde yemeyi seviyorsanız, balkonunuzda ya da pencere kenarında bulunduracağınız saksıda biber yetiştirebilirsiniz.
Direk güneş ışığına maruz kalmayan ama ışık alan, hafif rüzgarlı bir yerde kurutulmaya bıraktığınız biberlerinizi renk değiştirdiğinde toplayabilirsiniz. Kurutulmuş çarliston biberler serin ve güneş almayan bir yerde asılı olarak muhafaza edilmelidir.
Biber bitkisinde hava sıcaklığı 15 derecenin altında ve 32 derecenin üzerine çıktığında alınan verim düşmektedir. Biberlerde iyi bir gelişme ve yüksek verim oldukça derin, geçirgen, su tutma kabiliyeti yerinde, besin ve organik maddece zengin bahçe toprağı denilen tınlı topraklardan en iyi netice alınmaktadır.
-Kış aylarında ve her dönem biberler hiçbir sıkıntı olmadan herkes tarafından rahatlıkla tüketilebilir. Biber C vitamini yönünden önemli bir sebze türüdür, iştah acıcı özelliği ile ön plana çıkmaktadır ve biberde hormon kullanımı bulunmamaktadır. -Patlıcan meyveleri ise kış aylarında rahatlıkla tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri