Bakteriler süt şekerini yedikçe, laktik asit denen bir şey üretirler. Laktik asit süt proteinlerini keser. Bakteri sayesinde süt, süt yoğurt haline gelir. Laktik asit yoğurdun lezzetini veren şeydir.
Lactobacillus bulgaricus ve streptococcus thermophilus sütten yoğurt yapmak için kullanılan birkaç bakteri türünden biridir. Ek olarak, diğer lactobacillus ve bifidobakteriler bazen yoğurdun kültürü sırasında veya sonrasında eklenir.
1-Sütün kuru maddesinin az olması 2-Sütte antibiyotiklerin, inhibitörlerin ( Kostik,hidrojen peroksit vb sütte kesilmeyi önleyen maddelerinin olması ), deterjan kalıntıların bulunması. 3-Süte uygulanan ısı işleminin düşük veya yüksek olması. 4-Starter kültürün ( maya olarak kullanılan yoğurt ) düşük aktivitede olması .
Kalıp gibi yoğurt yapmanın bir başka sırrı, farklı süt çeşitlerini birlikte kullanmak. Sütünüzün yarısını manda, yarısını keçi sütü, kalanını ise inek sütü olarak tercih ederseniz daha kıvamlı bir yoğurt elde edersiniz. Tüm bu püf noktalarından sonra yoğurdunuzu artık afiyetle tüketebilirsiniz!
İlgili 44 soru bulundu
Havalandırma işlemini 10 dk boyunca sürdürün. 10 dk sonra tencerenin altını iyice kısıp sütü kendi halinde 20 dk boyunca kaynatın. Bu işlemi yaparken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta; ocağın ateşini sütün kaynaması durmayacak şekilde kısmaktır. Bu ayrıntı yoğurdun sert olmasını sağlar.
Özellikle yağ oranı az olan sütler geç mayalanır. Böylece istenilen kıvam yakalanamaz ve yoğurt yumuşak hale gelir. Ancak manda ve keçi ile beraber koyun sütlerinde yağ oranı daha yüksektir. O yüzden bu sütlerden gerçekleştirilen yoğurt çok daha sert ve taş gibi olur.
Hazır Sütle Evde Yoğurt Yapımı Tarifi Nasıl Yapılır? Sütümüzü tencerede ısıtalım kavanozlara ağzına kadar ısınan sütü koyup yoğurta 2 yemek kaşığı ısınan ılık sütten ekleyip bir kaşıkla karıştırın ve kavanozlara paylaştırın.
Yoğurt sütün içinde eridikten sonra tencerenin ağzını kapatmalısınız. Peki, yoğurt kaç saatte mayalanır? Yoğurt yaklaşık olarak dört saatte mayalanır. Dört saatin sonunda buzdolabına kaldırmalısınız.
Eğer bir litre süt üzerinden bir yemek kaşığı ile yoğurt mayalamak isteniyor ise bunun 5 ya da 6 saat içerisinde gerçekleşeceğini söylemek mümkün. Ancak bir litre süt ile bir şeker kaşığı yoğurt mayalamak istendiği zaman, bunun 12 saatlik bir zaman dilimine denk geldiği söylenebilir.
Yoğurt yapmak için; Süte maya veya taze yoğurt eklenir. Mayada veya taze yoğurtta bulunan bakteriler büyüdükçe süt şekeri (laktoz) 'laktik aside' dönüşür. Laktik asit oluşumu ile sütün pH'ı düşer; bu işleme 'fermantasyon' denir.
Tarihte ilk yoğurt mayası olarak karınca yumurtası kullanılmıştır. Tarihte ilk yoğurt yapımı ve mayalama işlemleri karınca yumurtası ile yapılmıştır. Karınca yumurtası içeriği bakımından süte tutuculuk sağlar. Bu şekilde kısa sürede yoğurt mayalanabilir ve yemeye hazır hale gelir.
Doğrulanmış Cevap. yoğurdun mayalanmasını adından da anlaşıldığı gibi maya mantarları sağlamaktadır. Mayalar, tek hücreli mantarlardır. Bazı türleri ekmek kabartmak ve hatta yakıt pillerinin çalışmasında kullanılır.
Özellikle mayalama işlemi sırasında kullandığınız süt gerektiği kadar sıcak değilse, yoğurdunuz tutmayacaktır. Bu durumla karşı karşıya gelirseniz, bir tencere alın. Sıcak suyu içine doldurun ve yoğurt tasını içine yerleştirerek kapağını kapatmaktır. Bununla beraber yoğurdunuzu mayalarken kutu süt kullanmaktan kaçının.
Pastörize edilen sütün, yoğurt oluşumunu sağlayacak mikroorganizmaların faaliyet gösterdikleri sıcaklığa soğutulması gerekmektedir. Bu amaçla sütün 43-45°C ye kadar soğutulması sağlanmalıdır. Mayalanma derecesi olan 43-45°C ye soğutulmuş süte % 1-3 oranında kültür (maya) katılarak iyice karıştırılır.
İlk yoğurt mayası 6 bin yıl önce karıncalardan elde edildi. Karıncalardan alınan yumurta ve toprak ile birlikte ilk yoğurt mayası üretilmiş oldu. Karınca yumurtası ve toprağı lezzet olarak da en iyi yoğurt mayasını üretmiş oldu.
5 Litre sütü kaynatıyoruz. Üzerindeki kaymağı alıyoruz. Sütümüze parmağımızı batırdığımızda ılık derece olacak. Mayası için 1-1,5 yemek kaşığı yoğurt alıyoruz.
İstenilen ısıya ulaşıp ulaşmadığını anlayabilmek için serçe parmağını sütün içine batırarak 7'ye kadar sayın. Parmağınızın dayanabildiği ısı seviyesi, yoğurdun mayalanmaya hazır olduğu anlamına gelir.
Çok sıcak süt ile yoğurt mayalanırsa, yoğurt fazla sulu olabiliyor veya mayası tutmayabiliyor. Uygun sıcaklığı ayarlayabilmek için geleneksel yöntemlerde olduğu gibi önce elinizi yıkayın ve parmağınızı batırın. Parmağınız hafif yanacak sıcaklıktaysa mayalama işlemine başlayabilirsiniz.
Günlük süt, homojenize sütlerdir. Yani bunun anlamı şu: sütün kendi yağı, sütün içerisine eşit olarak dağıtılmış süttür. O yüzden günlük sütten yaptığınız yoğurdun üstü kaymak bağlamaz. Sütün yağı, yoğurdun içerisindedir.
Çiğ sütten yoğurt yapmak için, ilk yapmanız gereken sütü temiz bir tülbent yardımıyla süzmektir. Süzme işleminin ardından sütü tencereye alın ve orta ateşte pişirin. Sütü 10 dakika boyunca tahta kaşıkla karıştırın. Süt fokurdamaya başladığında karıştırma işlemini bırakın ve 10 dakika daha kaynatın.
Mayalanma süresi kışın 6-7 saat- yazın 4 saatten fazla tutulursa da sulanma olur. Mayalanan yoğurdun üstüne kapak yerine süzgeç konulmazsa kapakta oluşan buhar su damlacığına dönüşüp tekrardan yoğurdun üstüne damlar ve sulanmaya neden olur.
Yoğurt mayalama yapmak için süte atacağınız yoğurdun organik olarak yapılması gerekmektedir. Ev yoğurdunu 1 litre süt için kullanabilirsiniz. Leziz bir yoğurt için, 1 litre süte en fazla 1 tatlı kaşığı maya kullanın.
Küçük bir kapta yoğurt mayasını, şekeri ve yeteri miktarda tuzu karıştırın. Şeker kullanmak, mayayı aktifleştirir ve daha iyi bir kıvam almasını sağlar. Tuz kullanmak ise yoğurdun ekşimesini engeller.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri