Genellikle baklava, tulumba gibi hamur işi tatlılar yerine kazandibi, muhallebi, sütlaç gibi sütlü tatlılar tüketebilirsiniz.
Öncelikle sütümüzün içine pirinçimizi dökerek arada karıştıra karıştıra sütü kaynatıyoruz. Dikkat edin taşmasın. Tatlandırıcımızı sonradan ekleyeceğiz çünkü tatlandırıcı çok pişerse acılaşabilir. Süt kabarıp taşacak gibi olduğunda altını azıcık kısıyoruz ve ara ara karıştırarak kaynatmaya devam ediyoruz.
Sütlü tatlılarda yağ oranı azaltılmış sütlerden kullanılmalıdır. Şeker mümkünse hiç kullanılmamalı; bunun yerine meyve püreleri ya da doktorun kişiye özel olarak tavsiye ettiği tatlandırıcılar kullanılmalıdır. Şeker hastaları için sütlü tatlılarda esmer şeker dahi bir risk arz edebilir.
Yarım yağlı süt / ayran / kefir
Yarım yağlı süt, kefir ve ayran gibi süt ürünü içeceklerinin kan şekerini yükseltme hızı düşüktür. Bu nedenle, diyabet hastaları süt ürünü içeceklerini, ara öğünlerde veya ana öğünün yanında rahatlıkla tüketebilir.
Şeker hastaları kendilerine tatlı yaparken özellikle şeker oranı yüksek meyveleri sütle kombinleyebilirler. Bu şekilde yapılan tarifler şeker ilaveli veya tatlandırıcı ilaveli tatlıya göre daha sağlıklıdır. Kuru kayısı, kuru incir, kuru hurma ve muz, sütlü tatlılarda şeker ve tatlandırıcı yerine kullanabilir.
İlgili 28 soru bulundu
Bu sorunun kısa cevabı evet, şeker hastaları her çeşit pizzayı yiyebilirler .
İrmik, iyi bir magnezyum ve posa kaynağıdır. Böylelikle kan şekeri seviyelerini dengeleyebilir ve tip 2 diyabet riskini azaltabilir.
Şeker hastaları için uygun değildir.
Ancak sofra şekeri ile karşılaştırıldığında balın daha küçük bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Araştırmacılar, şeker hastalığı olan bir grupta balın tüketildikten 30 dakika sonra kan şekerinde ilk artışa neden olduğunu buldu.
Dr. Sait Gönen, diyabet hastalarının tatlandırıcıları güvenle kullanabileceğini belirterek, "Ancak 'nasıl olsa şekeri yükseltmiyor' diye aşırı tüketilmesi de doğru olmaz. Ama haftada bir gün tatlandırıcıyla yenen bir porsiyon tatlının sakıncası yoktur" dedi.
Tahin her ne kadar çok faydalı olsa şeker hastaları için tehlikelidir. İçerisinde birçok vitamin, mineral, şeker ve yağ bulundurur. Bu da diyabeti olan kişiler için risklidir.
Hem şeker hem de sütle hazırlandığı için özel önem verilen sütlacın adı, 15. yüzyılda tıp kitaplarında da geçiyor. Şekerin enerji verme özelliği ve sütün sağlıklı olduğunun bilinmesi nedeniyle sütlaç, bir dönem en sağlıklı yemekler listesinde adını üst sıralara yazdırmış desek yeri.
100 gram gelen Eker sütlaç 122 kalori değerindedir. 100 gram gelen Eker sütlacın besin değerleri ise 5,9 gram yağ (3,8 gram doymuş yağ), 23 gram karbonhidrat (17 gram şeker), 3,2 gram proteindir.
Püf Noktası: Eğer hafif yerine diyet bir sütlaç hazırlamak istiyorsanız esmer şeker yerine, 2 yemek kaşığı dut pekmezi, 3 yemek kaşığı bal (tatlı sevenler miktarı 1-2 yemek kaşığı arttırabilir) ekleyebilirsiniz.
Sofra şekeri, reçel, bal, marmelat,pekmez, hazır meyve suları, pasta, kek, tatlı, şekerli bisküvit, çikolata, helva gibi yiyeceklerin içindeki karbonhidrat basit karbonhidratdır yani kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltirler.
Protein miktarı, peynirin çeşidine bağlı olarak değişir.100 gram süzme peynir 12 gram ,eski kaşar peyniri 26 gram ,tam yağlı beyaz peynir 16 gram protein içerir ( kaynak : TURKKOMP ). Peynir hem düşük karbonhidrat hem de yüksek protein içermesi sayesinde kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olur.Ayrıca içerdiği ...
Her ne kadar doğal olsa da bal, reçel, pekmez gibi tatlı gıdalardan da uzak durulması gerekmektedir. Margarin ve tereyağı da diyabet hastaları tarafından tüketilmemelidir. Şeker hastalığına sahip kişilere önerilen diyet listelerinde genel olarak sağlıklı karbonhidratlar da vardır.
Diyabet hastalarının kaçınması gereken yiyecekler
Kolesterol: Yüksek yağ içerikli süt ürünleri, hayvansal proteinler, yumurta, kabuklu deniz ürünleri ve sakatatta bulunur. Günlük tüketim 300mg'ı geçmemelidir. Tuz: Bir çay kaşığından (2300 mg sodyum) fazla tüketilmemelidir.
Kan şekerini düşürücü etkileri sayesinde diyabet hastalarına fayda sağlar. Yüksek potasyum kaynağı olduğu için hipertansiyonu düşürücü etkileri vardır. Kolesterolü dengeleyerek kan akışını arttırır.
Badem ve ceviz
Hem ceviz hem de bademde bulunan yüksek lif ise insülin direncini düşürmeye yardım eder ve kan şekerinin daha kolay dengelenmesini sağlar. Düzenli olarak ceviz ve badem tüketimi diyabeti olanların insülin dengesini sağlayarak kilo vermesine yardımcı olur.
Şeker Hastaları İçin İdealdir
Kuru fasulye, yemek sonrasında yaşanan glukoz yükselmesini azaltmaktadır. Düşük glisemik etkisi, yüksek lif içeriği gibi özellikleri sayesinde şeker hastalığı risklerinin en aza inmesine yardımcı olur.
Düşük glisemik indeksi değerine sahip ve yüksek posa içeren gıdalar diyabet diyetlerinde tüketilmelidir. Bulgurun glisemik indeksi değeri düşüktür ve posası yüksektir. Bu yüzden diyabetlilerin beslenmesinde önemli bir yere sahiptir.
Muz Lif Yönünden Zengindir
Bununla birlikte, lif, karbonhidratın sindirimini ve emilimini yavaşlatmaya yardımcı olabileceğinden diyabet hastaları için özellikle önemlidir.Bu kan şekerindeki ani artışları azaltabilir ve kan şekerini düzenlemeye yardımcı olur.
Yoğurt kan şekerinin düzenlenmesinde etkilidir. Ayrıca makarnanın besin değerini yükseltir ve doyurucu etki gösterir. Diyet yaparken yoğurtlu makarna tüketimi bolca protein almayı da sağlar. Öte yandan bu, öğünün glisemik indeksini de düşürür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri