Böylelikle ilk kez Yunanistan'ı geride bırakmış olduk. Balık üretiminde bir dünya devi olan Norveç'in ardından ikinci sıraya yerleştik. Eskiden Avrupa'da Yunan Balığı olarak tanınan çipura ve levrek artık Ege Balığı olarak tanınır hale geldi.
Çin, uzun yıllardır su ürünleri üretimi konusunda dünyanın en önemli ülkesi konumundadır.
Türkiye'de kişi başı balık tüketimi 2016 yılında 5,4 kg iken 2017 yılında 5,5 kg olmuştur. Dünyada kişi başı balık tüketimi ortalama 16 kg, Avrupa Birliğinde bu rakam 22 kg'dır.
TÜRKİYE'de balığın az tüketilmesinin iki sebebi var. Birincisi balık kültürü yok. İkincisi fiyatlar pahalı. Türkiye'de deniz balığı çok az.
İlgili 45 soru bulundu
12 milyona yakın nüfusa sahip olan Somali tekrarlayan kuraklık ve kıtlık tehlikesiyle sürekli karşı karşıya kalan bir ülke. 2017'deki kuralık sonucunda 6 milyon Somalili kıtlıkla mücadele etmek zorunda kalmıştı. Buna karşılık Somali halkı çok az deniz ürünü tüketiyor.
Türkiye genelinde yapılan araştırmada, en fazla tüketilen balık türlerinin sırasıyla hamsi, palamut, istavrit, sardalye, sazan ve alabalık olduğu ifade edilmiştir (Akbay ve ark., 2013).
Ülkemiz su ürünleri dış ticaretinde net ihracatçı bir ülkedir. 2021'de deniz ve iç sularda üretilen su ürünlerimiz sahip olduğu kalite, lezzet ve yüksek standart sebebiyle başta AB ülkeleri olmak üzere aralarında ABD, Rusya, Çin, Japonya ve Kore gibi ülkelerin bulunduğu 106 ülkeye ihraç edilmiştir.
Türkiye'de En Çok Sevilen Balıklar
Hamsi (%20,2) Palamut (%18,5) Lüfer (%9,6) Levrek (%7,9)
Karadeniz Türkiye balık üretiminin %76'sını karşılar. Başta hamsi olmak üzere 3 kabuklu ve 38 balık türü avlanır. Karadeniz'den avlanan balıkların; %61,5'i hamsi, %26'sı çaça, %4,3'ü Karadeniz istavriti, %2'si palamuttur.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (ITQI) tarafından bu yıl 13. kez yapılan ve toplamda Michelin yıldızlı dünyaca ünlü 130 şef ile sömeliyenin jüri üyeliği yaptığı yarışmada iki Türk firması'nın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
En ucuz balık şu an hamsi, tirsi ve levrekler. En pahalı balıksa kalkan balığı.
Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü tarafından düzenlenen ve dünyaca ünlü şeflerin jüri koltuğunda oturduğu yarışmada Türkiye'den iki ayrı firmanın ürettiği Levrek ve Çipura (Çupra), dünyanın en kaliteli balıkları seçildi.
Türkiye'de 16 bin 450 balıkçı teknesi var, 100 ülkeden balık ithal ediyor!
Geçen yıl dikkate alındığında, en yüksek ihracat 133 milyon 78 bin dolarla Hollanda'ya yapılırken bu ülkeyi, 131 milyon 889 bin dolarla Rusya, 121 milyon 454 bin dolarla İtalya ve 81 milyon 244 bin dolarla Yunanistan takip etti. İthalat verilerine bakıldığında ise 48 milyon 334 bin dolarla Norveç ilk sırada yer aldı.
Büyük camgöz (Cetorhinus maximus), dünyanın en büyük balığı olan balina köpek balığından sonra gelen, dünyanın en büyük 2. balığıdır.
420 milyon yıldan uzun süredir denizlerin kralı olan köpek balıkları dinozorlardan bile yaşlı ve hâlâ denizlerin en karizmatik ve ürpertici canlıları olarak varlıklarını sürdürüyor.
Tokyo balık pazarında açık artırmaya çıkarılan orkinoz dünyanın en pahalıya satılan balığı oldu. Ağırlığı 269 kg çeken orkinoz (mavi yüzgeçli ton) yaklaşık 750 bin dolara alıcı buldu. Japonya'nın kuzeyinde yakalanan orkinozu suşi lokantaları işleten bir Japon satın aldı.
Yemek İngiltere'de ortaya çıkmıştır ve iki ana bileşeni göçmenler tarafından getirildiği için füzyon mutfağının bir örneğidir.
Son yıllarda balık türlerinin net sayısına ulaşabilmek için çok kapsamlı çeşitli araştırmalar yapılıyor. Yapılan araştırmaların sonucuna göre ise, dünya denizlerinin genelinde toplam 15 binden fazla balık türü yaşıyor. Türkiye'de ise, balık çeşitlerinin bilinen net rakamı ise, 384'tür.
Bulgular arasında, denizde saatlerce yapılan ölçümlerle ticari balıkçılığın % 85'ini oluşturduğu ortaya çıkan 5 ülke var. Bu oranın yarısı Çin'e ait, diğer büyük yüzdeye sahip ülkeler ise İspanya, Japonya, Güney Kore ve sadece 23 milyonluk nüfusa sahip, İsviçre'den bile daha küçük bir ülke olan Tayvan.
Ülkemizde yıllarca bilinçsiz avlanma balık türlerinin yok olmasına ve azalmasına sebep olmuştur. Bu cümleyi biraz daha açacak olursak; Denizlerimizin ve iç sularımızın kirletilmesi. Denetimlerin yetersiz olması ve Devlet desteğinin bu alanda fazla yapılmaması (eğitimler, kamut spotu) gibi nedenleri sayabiliriz.
HANGİ BALIKLAR DAHA FAYDALIDIR? Her balık türü insan sağlığına olumlu etkiler bırakmaz. Bu yüzden yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar; somon, uskumru, ton balığı, alabalık, hamsi ve morina gibi türlerin daha sağlıklı olduğunu vurguluyor. Bu balıklar diğerlerine oranla omega-3 yağ asidi bakımından daha zengindir.
Mevsimine göre taze balık tüketin
Özellikle somon, sardalya, uskumru ve ton balığı tüketilmesini öneren uzmanlar, doğal ortamda yetişmiş yağlı balıkların omega 3 yönünden daha zengin olduğunu söylüyor. Sardalya, uskumru, hamsi, morino, somon, turna, ringa ile levrek kalsiyumdan zengin balıklardır.
En taze balığın Ankara'da olduğunu dile getiren yetkililer, Karadeniz'de avlanan balığın ilk olarak Ankara'ya geldiğini söylediler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri