Küf, insan vücuduna girdiğinde zamanla bütün bağışıklık sistemini çökertebilir. Karaciğerde ve iç organlarda tahribat oluşturabilir. Yavaş yavaş öldürücü dahi olabilir. Bu nedenle küflü zeytin tüketilmemelidir.
Cam kavanoza aldığınız siyah zeytinlerin içerisine zeytinyağı eklemeniz, küflenme problemini ortadan kaldıracaktır. Zeytinyağının yanı sıra teneke zeytin, tuzlu ise zeytinleri yıkayıp tekrar yerine koymayı deneyebilirsiniz. Bir gün tüketebileceğiniz kadarını geniş bir kâseye alın ardından kalan zeytinleri durulayın.
Zeytin kavanozunu topyekûn yıkamak zeytinde bozulmaya neden olacaktır. Salamura zeytini kendi suyunda bekletin. Salamura zeytini kendi suyu dışında farklı bir suda bekletmeniz bozulmaya neden olacaktır.
Salamuranın hava ile temas etmesi sonucunda salamuranın üzerinde beyaz-krem rengi bir zar oluşur. Bu zar birçok küf bakteri ve mayayı bünyesinde bulundurur. Oluşan zar zamanında temizlenmediği takdirde salamurada bozulmalara neden olur.
Zeytinin bozuk olup olmadığını anlamanın bir diğer yöntemi de sap kısmında meydana gelen küflenmeler ve beyaz lekelenmelerdir. Raflarda uzun süre bekletilen salamura ve sele zeytinleri gün ışığına maruz kalması nedeniyle daha çabuk bozulmaktadır.
İlgili 32 soru bulundu
Siyah zeytinlerin üzerinde zar oluşumu, en sık görülen problemlerden birisidir. Bu problem, fermantasyon tanklarının, özellikle de üstü açık olan beton tankların yüzeyinde sıcak havalarda üretici tarafından kefeke olarak adlandırılan bir zardır. Bu zarda çok sayıda maya, küf ve bakteri bulunmaktadır.
Küflü Zeytin Yenir Mi? Bozuk zeytin yemek her şeyden önce ağız tadını bozar. Yeşil ya da siyah fark etmeksizin bozulan zeytinin ilk değişen özelliklerinden birisi tadıdır ve çürük, ekşimiş tat ağızda rahatsız edici bir tada sebep olur. Eğer yenilen bozuk zeytin küflü ise sorun oldukça ciddiye alınmalıdır.
Zeytinlerin en az 10 gün boyunca günde bir defa olmak suretiyle suyunu değiştirin. Zeytinlerin acısı gidene kadar suyunu değiştirmek gerek. Bu işlemin sayısı zeytinin türüne göre farklılık gösterir. Zeytinin acısının gittiğinden emin olduğunuz zaman salamurası hazırlanır.
Yeşil zeytinlerde fermantasyon sırasında laktobacillus-plantarum bakterileri kabuk altında beyaz lekeler ve noktalar oluşturur. Sağlığa zararlı değildir, fakat zeytinlerin kalitesini ve ekonomik değerini düşürür.
Her seferinde yiyeceğiniz kadar kısmını suda bekletin. Zira teneke ya da kavanozdaki acımsı su, zeytinin daha uzun süre bozulmadan kalmasını sağlar, o sudan bir seferde kurtulur ve zeytinlerin hepsini bir seferde tüketmezseniz kalan zeytinleriniz daha kısa sürede bozulacaktır, aman dikkat.
ZEYTİN SAKLAMA YOLLARI
Zeytinler en fazla iki kere yıkanmalıdır. Eğer zeytin tuzluysa ve tuzlu tercih edilmiyorsa tuz yoğunluğu istenilen kıvama gelinceye kadar zeytinler suda bekletilebilir.
Eğer zeytin çekirdeği ile etli kısmı kolay ayrılıyorsa satın aldığınız zeytin doğal ve taze anlamına gelir. Kolay ayrılmayan zeytinlerin ise bayat olma ihtimali yüksektir. İnce kabuklu ve taze zeytinler genelde tadıldığı zaman tazelik hissi uyandırır.
Bir daha suyu değiştirilmez. 15-20 gün sonra, yeşil zeytinleriniz yemeye hazır hale gelecektir.
Her gün kahvaltı sofralarında yer verilen zeytin, genellikle 1 haftalık alınmaktadır. Uzun süre doğru şekilde saklanmazsa, bozulmaya ve çürümeye başlar. Yeşil zeytinin bozulmadan muhafaza edilebilmesi için kendi suyunun içinde bekletilmesi gerekir.
Siyah Zeytini Bozulmadan Saklamak
Teneke zeytin alanlar günlük kullanımları kadar aldıktan sonra teneke ağzını iyi kapatmalı ve sık hava almasını önlemeye çalışmalıdır. Hem teneke hem de cam kavanozlarda siyah zeytinlerin küflenmemesi için en iyi yöntem üzerine bir miktar zeytinyağı eklemek olacaktır.
Uzmanlar küfün tüm besine yayıldığını ve bunun yenmesi durumunda zamanla vücudun bağışıklık sistemini çökerttiğini, iç organlarda ve karaciğerde tahribata yol açtığını söylemektedir. Ve küfün vücut üzerindeki zararı yavaş ama öldürücü olabilmektedir.
Yeşil Zeytinin Kararmaması İçin Ne Yapılır? Yeşil zeytinin kararmasının en önemli nedeni, hazırlama aşamasında yoğun oranda havaya maruz kalmasıdır. Bir kaba su doldurup, zeytinleri hiç bekletmeksizin suya bırakmak, ev kırması ya da ev süzmesi zeytinlerin kararmasına engel olur.
3. Sünme: Sıcak depolarda ve toprak üstü tanklarda muhafaza edilen siyah zeytinlerin salamuralarında, yaz aylarında eğer tuz ve asit miktarı düşük ise sünme hastalığı görülür. Bu hastalık sünme yapan mikroorganizmanın çalışması ile oluşur. Salamuraya el sokulup çekildiğinde, salamura parmaklarının ucunda uzar.
Kırma zeytini hemen tüketmek için, 2 günde bir acı suyunu değiştirmeniz gerekmektedir. Bu zeytin yapılırken içine hiç tuz katılmadığı için, yerken üzerine tuz serpiştirip, servis edilir.
Siyah zeytinlerimizi 3 yerinden bıçakla çizip suya koyuyoruz. Bu suda 1 gün bekletiyoruz. Zeytinlerimizin suyunu süzüyoruz. Zeytine tekrar su koymuyoruz. 3 kilo zeytine 1 çay bardağı dolusu iri tuz koyup karıştırıyoruz.
Öncelikle zeytinlerin iki üç tarafından çizik atıp, bidona koyup, her gün bir defa acı suyu gidene kadar (yaklaşık 10 gün) suyunu değiştirin.
Zeytinyağı ağzı açık olarak uzunca bir süre hava ile temas ederse tadı bozulmaya başlar; asitliği de yükselir. Usulüne uygun olarak saklanan Natürel ve Riviera zeytinyağları özelliklerini kaybetmeden 2 yıl içinde tüketebilirsiniz.
Mehmet Özgü Manisalı: Küflü zeytinden üretilen zeytinyağında küf oluşmaz ancak hava sirkülasyonu olmayan ortamda depolanan nemli ve ıslak kalan zeytinin üzerinde bakteri ve küf oluşur. Küflü zeytinlerin sıkılması sonucu küf tadı ve kokusu solvent (çözücü) olan zeytinyağının içine işler.
Yemeye hazır hale gelen zeytinler salamuradan çıkacağı için oldukça tuzludur. Tuzdan arındırmak için salamura edilen zeytinler bir seleye boşaltılarak tuzlu suyu süzülür ve normal suyla iyice yıkanır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri