Süzme peynir, yumuşak kıvamlı bir peynir olması sebebiyle diğer beyaz peynirler ürünlerinden farklılık gösteren bir süt ürünüdür. Kıvam olarak krem peynire yakın olan süzme peynir, tuzlu ve hafif ekşi bir aromaya sahiptir. Süzme peynirin yumuşak kıvamının sebebi, içeriğinde bol miktarda süt bulundurmasıdır.
Süzme Peynir
İnek sütünden elde edilen ve birçok farklı versiyonu bulunan süzme peyniri besin değeri en yüksek peynirlerden biri. Yapılan araştırmalar 200 kalori değerindeki bir kase süzme peynirde ortalama 26-28 gram protein bulunduğunu gösterirken bu peynir türü güçlü bir kalsiyum, selenyum ve fosfor kaynağı.
[9] Süzme peynirin içerdiği su miktarı yüksek olduğundan beyaz peynire göre yağ içeriği daha düşüktür ve süzme peynirin içerdiği tuz miktarı da beyaz peynire oranla daha düşük olabilmektedir.
Yumuşak bir yapısı olan süzme peynir dilimlenebildiği gibi sürülmesi de mümkündür. Ayrıca hem yumuşak yapısı hem de nötr tadı ile yaşlı ve çocuklar da dahil geniş bir tüketici kitlesine hitap eder. İçindekiler: Pastörize inek sütü, peynir mayası, peynir kültürü, tuz.
Beyaz peynire göre su oranı daha az olan yoğun kıvamlı süzme peynir kalori ve besin değerleri açısından diyet menülerinde tercih edilebilir.
İlgili 41 soru bulundu
Kilo veya kolesterol sorunu yaşayanlar, peynirin az yağlı olanını tercih etmelidirler. Yağsız beyaz peynir veya lor, en az kalori ve yağa sahip olduğundan, riskli gruptakiler için tercih sebebi olmaktadır. Ayrıca su oranı yüksek, yağı az sürme peynirleri de iyi bir seçenektir.
En faydalı peynir hangisi? Günümüzde peynir çok tüketildiği için en faydalı olanı hangisi diye merak edenlerin sayısı da oldukça fazla. Ricotta, pecorino romano, süzme peynir, parmesan, yıllanmış çedar, feta peyniri, panela peyniri olarak sıralayabiliriz. Kemikleri güçlendirir, kemik erimesi riskini en aza indirir.
Oldukça sağlıklı ve lezzetli olan labne peyniri yapımında çiğ süt ve az tuzlu süzme peynir çeşitleri tercih edilmektedir. Labne peyniri yapımında kullanılacak çiğ süt, kaynatılmasının ardından bir müddet dinlendiriliyor. Ardından dinlendirilmiş süt bir miktar süzme peynirin üzerine yavaş bir şekilde dökülüyor.
Tuzlu ve uzun süre dayanıklı bir peynirdir. Katkı maddesi kullanılmadan, geleneksel yöntemlerle üretilmiştir. Bu peynir çeşidimiz sıcak suda eritilir ve el ile sıkılarak şekil verilir. Tuzlu ve uzun süre dayanıklı bir peynirdir.
Beyaz peynir ve Burgu dışındaki peynirler yıkanmaz, su ile temas peynirin lezzet ve aromasının kaybolmasına yol açar. Peynirler derin dondurucuda muhafaza edilmemelidir.
Özellikle içerdiği serum protein ile vücudun bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine katkı sağlayan lor peyniri, sporcuların da sağlıklı beslenme listesinde ilk sırada yer alıyor. Lor peyniri, inek sütünden elde edilmesine rağmen inek peynirindeki antijenik proteinleri içermiyor.
Olavidia adlı peynir, beş kıtada 40'tan fazla ülkeden 4 bin 79 oy içerisinde 103 oy alarak alarak birinci oldu. Dünyanın en güzel peynirinin seçildiği yarışmada, İspanya'dan yumuşak bir keçi peyniri 'en iyi peynir' ödülünü kazandı.
Süzme peynir veya beyaz peyniri, yapmak için kullanılan süte bağlı olmasına rağmen, genellikle yağ ve sodyum bakımından düşüktür.
Kahvaltı sofralarının sevilerek tüketilen besinlerinden biri olan süzme peynir kendine özgü tadıyla ağızlarda erir. Süzme peynir ile enfes poğaçalar yapma, salatalara ekleme veya farklı tarifler yaratma şansı vardır. Süzme peyniri popüler duruma getiren özelliği yumuşak kıvama sahip olması ve lezzetli tadıdır.
1-Taze peynirler kolay bozulur, olgunlaşmış peynirler daha dayanıklıdır. 2-Niteliksiz bir peynirin tadı ve aroması bozuk, kokmuş, lezzetsiz, sert ve keskindir. 3-Donuk, kirli beyaz renkli peynirler kaliteli değildir. 4-Peynirin içinin bazı kısımları pembe renkteyse almayın.
100 gram beyaz peynir 289 kalori, 22.5 gram protein, 21.6 gram yağ içerir. Kuru çökelek proteini en yüksek peynirdir ve kalsiyum değeri de oldukça yüksektir. Kalsiyum değeri en yüksek peynir türü kaşar peyniridir ancak kalorisi ve yağ içeriği de yüksek olduğu için her gün tüketmemek gerekir.
Süzme peynir, yüksek bir protein kaynağıdır. Sindirimi uzun sürdüğü için de uzun süre tok tutar.
Eğer sudan çıkarılırsa peynirin ömrü azalır. Buzdolabından yalnızca yiyeceğiniz kadar peynir çıkarmalı ve geri kalan peyniri kendi kabı içerisinde buzdolabında saklamaya devam etmelisiniz.
Suyunu atmayın.
Peyniri açtıktan sonra suyunu dökmeyin. Saklama kabınıza peyniri suyu ile birlikte alın. Suyu dökülen peynir lezzetini kaybetmeye başlayacak ve küflenecektir.
Eşsiz lezzetinin ve yumuşak kıvamının yanı sıra içerisinde barındırdığı yüksek kalsiyum ve protein ile besleyici olan İçim Labne, sağlığımız için de pek çok fayda sağlar.
Labne peyniri kanserli hücrelerin vücuttan uzaklaşmasını sağlamaktadır. Bu sebeple vücut direncini yükselten besinler arasında yerini alır. Protein kaynaklarından biri olan labne peyniri, kemik sağlığını korumaktadır. B vitamini içeren labne peyniri kansızlıkla mücadele konusunda başarılı sonuçlar verir.
Labne peyniri yoğurt konsantresinden elde edilirken krem peynir krema veya süt kullanılarak üretilir. Bu yüzden krem peyniri, labneye göre daha fazla yağ içermektedir. Labne peyniri Orta Doğu kökenli bir peynirdir ve bu sebeple Orta Doğu mutfağında kullanımı oldukça yaygındır.
Çok besleyici olan mavi küflü peynir, diğer peynirlere göre daha fazla kalsiyum içerir. 28 gram tam yağlı mavi küflü peynir, ortalama 100 kalori değerindedir. Kemik sağlığı için oldukça faydalıdır. Mavi küflü peynir, hamburger ve pizza yapımında, ıspanak, elma ve armut içeren salatalarda kullanılır.
Peynir, laktoz içeren yüksek yağlı bir süt ürünüdür. Bazı insanlar vücudumuzda laktaz adı verilen bir enzimin eksikliğinden dolayı laktozu çok iyi sindiremez. Laktoz intoleransınız varsa ve bunu bilmiyorsanız, çok fazla peynir gaz, şişkinlik ve kabızlığa neden olabilir.
Peynir yedikçe veya süt içtikçe beyninizde morfin türevi olan kazomorfinler oluşur. Bu maddeler de beyinde hoşnutluk hissi oluşturur ve fiziksel olarak daha fazlasını istersiniz. Bu bağımlılık döngüsünü kırmak için tek yol, onu tamamen kesip atmaktır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri