Üretim esnasında yukarıda bahsi geçen yağların yanı sıra bir baz olan, sodyum hidroksit (NaOH) ya da potasyum hidroksit (KOH) kullanılmaktadır. Yağlar bu bazların içinde kaynatılır ve sabunlaşma işlemi başlatılmış olur.
Sabun bazik bir maddedir ve sabunlu su ise sabunun sulu çözeltisidir.
Sabunlu su bazik özellik gösterir. Bu nedenle de bazdır. Sulu çözeltilere OH- iyonu verebilen maddelerdir.
Sıvı sabun asit mi baz mı diye merak ediyorsanız, sıvı sabunlar genellikle baz bir yapıya sahiptir. Sıvı sabunlar genellikle baz bir yapıya sahiptir. Bunun temel sebebi, sabunların yağları ve kirleri çözme özelliği gerektiren alkalilik seviyesidir.
Sıvı sabunlar, soğuk suda çözünmeleri ve kolayca kullanılmaları bakımından evlerde ve sanayide kullanılırl.Bileşiminde %36 oranında hindistan cevizi yağından yapılmış potas sabunu bulunan sulu çözelti, sıvı sabun adını almıştır.
İlgili 17 soru bulundu
Aşındırıcı özelliğe sahiptir ve sabun yapımında kullanılır. İki çeşit kostik vardır; birisi potasyum hidroksit (KOH) diğeri ise sodyum hidroksit (NaOH)dir. Potasyum hidroksit sıvı sabun yapımında, sodyum hidroksit ise katı sabun yapımında kullanılır. Kostik bazdır, zeytinyağı ise asittir.
Sabun, bitkisel ve hayvansal yağların veya yağ asitlerinin alkali hidroksitlerle tepkimesi sonunda elde edilen, genellikle temizleyici olarak kullanılan bir üründür. Daha çok oleik, stearik, palmitik, laurik ve miristik asit olmak üzere, çeşitli yağ asitlerinin sodyum ve potasyum tuzlarını kapsar.
Üretim esnasında yukarıda bahsi geçen yağların yanı sıra bir baz olan, sodyum hidroksit (NaOH) ya da potasyum hidroksit (KOH) kullanılmaktadır.
İyi yapılmış doğal sabunların PH değerlerinin 8.5 ile 9 arasında olması gerekir. Bu sayede cildimizi en doğru şekilde nemlendirir ve nötralize hale getirir.
Doğal sabunun PH'ı 9'dur. Suyla durulandığında bazik ortam ile bu seviye 7-7,5'e iniyor.
Sirke çeşit olarak asit grubuna girmektedir. Sirkenin pH değeri 2 ile 3 arasında olduğundan dolayı asetik asit olarak kabul edilmektedir.
Sabun dediğimiz ürün aslında en anlaşılır şekli ile; yağ asitlerinin, bazik bir madde olan kostik kullanılarak, ısının manüpilasyonu ile, reaksiyonun hızlandırılıp, tuza ve suya dönüşmesi olayıdır. Burada elde ettiğimiz “tuz” sabundur. Kimyasal olarak sabun aslında tuzdur.
Yoğurt bir besin olarak ph değeri neticesinde asit olduğu belirlenmektedir. Yoğurdun ph değeri 4 ile 4.5 olduğu için asitler grubunda yer almaktadır.
Sıvı sabun, kimyasal yağ asitlerine köpürücü maddeler ve bozulmasın diye antibakteriyel kimyasallar ile karıştırılarak üretiliyor. Dolayısıyla uzun süreli kullanımda sıvı sabunlar cilt kuruması ve cilt çatlaklarına yol açabiliyor.
NaOH ve KOH kuvvetli bazlardır. Kuvvetli bazlar metallere aşındırıcı ve dokulara tahriş edici etki yapar.
H2O bileşiğinin asit mi yoksa baz mı olduğu merak konusu olmaktadır. Bu maddenin ismi dihidrojen monoksit şeklindedir. Genellikle su ismi ile bilinmektedir. Bu madde nötr özellik göstermektedir.
Normal değerler pH 4.6 ila pH 8.0 arasındadır. Ancak 7.0 olan pH nötr değerinden küçük ise, asidik, büyük ise bazik olduğunu gösterir.
Sabunlar, katı sıvı yağların ya da onların yağ asitlerinin,kimyasal olarak güçlü bir alkali ile etkileşimi sonucu oluşur. Sabunun genel formülü CH3-(CH2)n-COONa, sodyum stearat (C17H35COO- Na+) gibi bir sabun nonpolar uç (yağ asitinin hidrokarbon zinciri) ve polar uç (iyonik karboksilat) içerir.
Hidrojen iyonları arttığında, suyun pH değeri düşer ve su asidik hale gelir. Tam tersi durumda da su alkali hale gelir. Yapılan araştırmalardaki güncel verilere göre; 7.2 ve 8.5 pH aralığındaki su normal değeridir ve Türk standartlarına göre sağlıklı kabul edilir.
Yağları sabuna dönüştürmek için güçlü bir bazik madde gerekir. Katı sabunlar için bu madde NaOH (sodyum hidroksit), nam-ı değer KOSTİKtir. Sodyum hidroksit, çok geniş bir kullanım alanına sahiptir. Kozmetik ürünlerinden, gıda ürünlerine bir çok üretim sürecinde kullanılırlar.
(NaOH, KOH gibi) reaksiyonu sonunda elde edilen ve çoğunlukla temizleyici olarak kullanılan maddelerdir. Alkali metaller kullanılarak elde edilen sabunlar suda çözünürken toprak alkali metallerin sabunları suda çözünmez. NaOH) ile ısıtılmakta ve gliserin ve yağ asitlerinin sodyum tuzuna sabunlaştırılmaktadır.
Limonata veya soda gibi içecekler asitli, sabun, karbonat gibi ürünler ise baziktir.
Bir bardak rendelenmiş saf zeytinyağı sabununu, kaynamış 1.5 - 2 bardak suyun içine ekleyin ve karıştırarak eritin. Yapılan işlem kaynamış suda sabun rendesini karıştırarak eritmektir birlikte kaynatmak değildir. 1 çay kaşığı gliserin bu aşamada eklenebilir ancak gliserinsiz de sonuçlar memnun edicidir.
Sabun yapımı sırasında iki farklı kostik kullanılır. Kalıp (katı) sabun için kullanılan kostik sodyum hidroksittir. Sıvı sabun yapmak için ise potasyum hidroksit kullanılması gerekir.
Günlük olarak kullanılan sabunlar çok sayıda kimyasal bileşik içerir. Bunlar arasında yağlar, çözücüler, uçucu yağlar, pigmentler, emülgatörler , yüzey aktif maddeler , stabilizatörler, koyulaştırıcılar, koruyucular ve köpüren maddeler bulunur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri