Keskin Tava Kırıkkale ili adına tescil edilerek coğrafi işaret almıştır. Çeşitli illerde düzenlenen festival ve etkinliklerde Kırıkkale'nin özel yemeği olarak hazırlanan ve şöhreti birçok ilde yayılmış bu muhteşem lezzeti muhakkak yerinde tatmalısınız!
Çorum: Leblebi, cızlak, çullama. Denizli: Çaput aşı, alaçora, sıyırma. Diyarbakır: Karpuz, cartlak kebabı, patlıcan meftunesi. Düzce: Çerkez tavuğu, şıl böreği, lepsi.
İlde özellikle düğünlerde yapılan özel günlerin vazgeçilmez yemeği olan keşkek ağır, hatırlı misafirlere yapılan özel bir yemektir. Herkesin yapamadığı keşkek, yemek olarak ayrı bir ustalık ve maharet gerektirmesi nedeniyle de oldukça önem taşımaktadır.
İlgili 21 soru bulundu
İlin Adı: Kırıkkale'nin adının, şehrin 3 km. Kuzeyindeki Kırıkköyü ile kendin merkezindeki Kaletepe'nin kısaltılarak birleştirilmesinden ortaya çıktığı söylenir.
Kırıkkale, 1989 senesinden önce başkent Ankara'ya bağlı bir ilçe iken 21 Haziran 1989 târih ve 3578 sayılı yasa gereğince dönemin başbakanı Turgut Özal tarafından yapılan törenle il olmuştur.
Kabak Tatlısı
Sakarya'nın doğasına ve toprağına has yetişen kabakları herkes tarafından bilinir. Fakat bu kabak bal kabağıdır. Bal kabağından ise genellikle kabak tatlısı yapılmaktadır ülkemizde. Türkiye'ye kabak tatlısını mal etmiş ilimiz de yine bal kabağıyla meşhur olan Sakaryamızdır.
Sakarya'nın asıl yerlileri olanlar Manav Türkleridir. Manavlar Sakarya, Kocaeli, Bilecik, Bolu, Düzce gibi Marmara illerinin yerlisi olan Türk topluluğudur. Sakarya'da yaşayan diğer toplulukları tek tek ele alırsak en kalabalık topluluktur. Sakarya Kafkas kökenli halklar açısından önemli bir şehirdir.
Başlıca meyva ürünleri: Elma, armut, ayva, erik, kiraz, şeftali, ceviz, fındık, kestane, çilek, üzümdür. Sakarya ili Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Patates ve şekerpancarı iki önemli ürünüdür.
Akıtma, mayasız un, süt ve yumurta ile yapılan bir çeşit hamur işi. Farklı yörelerde farklı isimleri olabilir.
Akıtma (krep) yapımında; derin bir kap içine 2 adet yumurta kırın. Üzerine 1 buçuk su bardağı süt ve 1 çay kaşığı tuz koyun. Tel çırpıcı yardımı ile iyice çırpın. Bu karışımın içine 1 buçuk su bardağı kadar un ekleyin.
cızlak ne demek? Un, süt yağ ya da yumurta karışımının cıvık olarak sac ya da tavada kızartılmasıyla hazırlanan yiyecek, krep.
Meşhur Kırklareli peyniri, tahin helvası, hardaliye, kavala kurabiyesi, badem ezmesi, pancar pekmezi, geleneksel ahşap süs eşyaları gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.
Kırıkkale ile özdeşleşmiş bir tatlı olan sarığı burma tatlısı şerbetli tatlılardan oluşmaktadır. Sarığı burma en güzel bu şehirde yapılmaktadır. Deneyenlerin de önerdiği bir tatlı çeşididir.
Kırklareli'ne özgü yemekler arasında Labada Borani, Papara, Kırklareli Köftesi, Kuzu Kapama, Pekmezli Kaçamak, Sini Mantısı, Kaymaçina, Manca, Sütlü Hamur Çorbası, Kupriva, Tavuk Kapama, Sütlü Biber Turşusu gibi pek çok lezzet yer almaktadır.
Daha sonra farklı boyutlarda bu göç dalgası devam etmiş halen Adapazarı, Serdivan, Erenler, Arifiye, Geyve, Hendek, Kaynarca, Kocaali, Sapanca ve Pamukova ilçeleri ve bu ilçelerin mahallelerinde Kürtler yaşamaktadır.
Uzun yıllar Kocaeli'ye bağlı bir ilçe olarak yaşayan Adapazarı, TBMM'de 17 Haziran 1954 tarihinde kabul edilen bir yasa ile “Sakarya” adıyla vilayet haline gelmiştir. Sakarya ilinin merkez ilçesi ise Adapazarı olmuştur.
Tarım: Sakarya ilindeki ovalar yurdun en verimli tarım alanları arasında yer alır. Modern tarım yapıldığı için verim fazladır. Çok çeşitli tarım ürünleri yetişir. Başlıca tarım ürünleri: Buğday, arpa, mısır, fasulye, şekerpancarı, ayçiçeği, patates, soğan ve tütündür.
Sakarya'nın meşhur yemekleri arasında; pekmezli ayva dolması, Adapazarı usulü kuzu but, ıslama köftesi, balkabaklı ekmek, Çerkez tavuğu, kara lahana, kaşnuka, pırasalı börek, balkabaklı gözleme, dartılı keşkek, tavuklu cizleme, bulgur çorbası, dımbıl çorbası, lahanalı tarhana çorbası, cevizli lokum, incir uyuşturması, ...
“Sapanca'da ne yenir?” sorusuna verilecek cevap alabalıktır. Özellikle kiremitte yapılmış alabalık Sapanca'nın en ünlü yemeğidir. Sapanca Gölü civarında bulunan restoranlarda ve kafelerde bulabileceğiniz bu lezzetlerin tadı damağınızda kalacaktır.
Hacı Taşan, Aşır Çevik, Kamil Öge, Seyit Çevik, Seyfettin Taşan, Kudret Taşan, Metin Öge, Hakkı Baran, Haydar Baran, Kaya Keskin, Erol Cöke, Halil Cöke, Haydar Cöke, Muharrem Çevik, Sondur Taşan, Çetin İşten, Abidin Taşan, Nusret Taşan, Suat Taşan, Verdi Taşan'dır.
Medeniyetler Beşiği. Kırıkkale sırasıyla Hitit, Roma ve Bizans Devletleri egemenliğinde kalmış, 1071 Malazgirt Savaşından sonra Türklerin Anadolu'ya yerleşmeleri ile birlikte Türk hakimiyetine girmiştir.
Kırıkkale Balışeyh ilçesi ve Merkezinde yaşayan Pehlivanlı Aşireti, Bayat boyunun en büyük oymaklarından birisini oluşturur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri