Şanlıurfa'nın meşhur yöresel tatlıları arasında şıllık tatlısı, zingil tatlısı, burma kadayıfı, peynir helvası, katmer tatlısı ve haside tatlısı yer almaktadır.
Çiğ köftesinin namı sınırları aşmış Şanlıurfa'nın, enfes mutfağına konuksunuz. Urfa kebabı, boranı, yumurtalı köfte ve daha nice leziz Urfa yemeği ile tanışmak için hazırsanız listemize başlıyoruz.
İsot reçelli, bal kaymaklı, katmerli serpe kahvaltısıyla Şanlıurfa'nın salaş ama en sevilen kahvaltı salonu.
İlgili 22 soru bulundu
Buzdolabı magneti, yöresel kumaşlar, yöresel kıyafetler, halı ve kilimler, cevizli pekmezli sucuk, isot biberi, bakır eşyalar, taş süslemeleri, Urfa akıtması, Urfa peyniri, menengiç gibi pek çok ürün satın alabilir ve sevdiklerinize hediye olarak götürebilirsiniz.
Bunun yanında yer sofraları ve acısı bol besinler gibi Anadolu yemek kültürünün karakteristik nitelikleri, Şanlıurfa mutfağında karşınıza çıkar. Muska, isot, menengiç kahvesi, külünçe, biyanbalı, frenk suyu, lahmacun gibi yöreye özgü pek çok lezzetin tadına bakmak için Şanlıurfa'ya doğru bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Ama dışarıdan gelen ve artık çürümeye yüz tutmuş çilekler bizim ürettiğimiz Şanlıurfa çileği ile karıştırılarak Şanlıurfa Çileği olarak vatandaşa satılıyor. Bu bizim için önemli bir problem. Devlet sebze ve meyve üreticiliğini desteklemiyor.
İlde en çok ekilen tarımsal ürünlerin başında buğday, arpa, pamuk, mercimek, susam, nohut, karpuz, kimyon, biber, mısır, domates ve patlıcan gelmektedir.
Şanlıurfa Sıra Gecesi Yapan Yerler Urfa'da sıra gecesi yapan yerler arasında ilk sırada Cevahir Han gelmektedir. Bu mekân şehrin en eski hanlarından biri olma özelliğini taşımaktadır.
Şanlıurfa'da da içilen mırra, Arapların yaşadığı; Harran ve Ceylanpınar'da yaygın olarak içilir.
Şıllık, Şanlıurfa yöresine özgü bir tatlıdır. Akıtma arasına ceviz sarılarak şerbetlendirilip ikram edilir. İki çeşidi vardır. Sarma şıllık, krep benzeri bir hamur olan akıtmanın içine ceviz ya da nadiren fıstık sarılıp üstüne çok ince şerbet dökülerek yapılır.
Urfa denilince akla gelen en meşhur yer Balıklıgöl'dür. Harika bir yapıya sahip olan Balıklıgöl her yıl oldukça kalabalık olmaktadır. Bunun nedeni ise Balıklıgöl'ün sahip olduğu ündür. Bulunduğu zaman tarihin akışını değiştiren Göbeklitepe Türkiye için oldukça önemli yerlerden birisidir.
Kaç Günde Gezilir; Şanlıurfa'yı ortalama 2 günde gezebilmeniz mümkün. Ziyaret Etmek İçin En İyi Zaman; Şanlıurfa'yı en uygun ilkbahar ve sonbahar aylarında ziyaret edebilirsiniz.
Şanlıurfa, halk arasındaki kısa adıyla Urfa veya eski çağlarda bilinen adıyla Edessa, Türkiye'nin bir ili ve en kalabalık sekizinci şehridir.
Urhai veya Orhay ismi, Urfa'nın ilk sakinleri olan Arami – Süryanilerin verdiği isimdir. Daha sonra Urfa'ya gelen Helenler Edessa ismini verdiler. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir. Helenlerin verdiği Edessa ismi “suyu bol” anlamına gelmektedir.
Urfa kebap ise, Şanlıurfa ve çevre illere özgü kebap türüdür. Urfa kebabı acısız, zırhta çekilmiş sade kebaba verilen isimdir.
Urfa yöremize ait urfa kebabının, odun ateşinde pişen lavaş ile birleştiği urfa dürüm lezzetini daha tatmadınız mı? İçerisinde bulunan köz biber, sumaklı soğan, maydanoz ile beraber tüketilen enfes bir lezzet.
Sıra gecelerinde yemek olarak “çiğköfte” yapılır, nadiren diğer yemekli sıra geceleri de vardır. Diğer bir ifade ile “Çiğköfte” sıra gecelerinin değişmez yemeğidir diyebiliriz. Sırada sohbet veya müzik faslı biterken köfteyi yoğuracak kişi ve ona yardımcı olacaklar köfte yoğurmak üzere kalkarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri