NOT: Zeytinyağının, makarnaya yakışan bir yağ olduğu inkar edilemez bir gerçektir. Ancak unutulmaması gereken şey; zeytinyağının haşlanma sırasında değil, haşlandıktan sonra makarnaya ilave edilmesi gerektiğidir.
Sızma zeytinyağını soğuk yemeklerin hazırlanma aşamasında kullanabileceğiniz gibi piştikten sonra sıcak bir yemeğin üzerine de ekleyebilirsiniz. Böylece soğuk lezzetlerin tadını mükemmelleştirir ve sıcak yemeklere son bir gurme dokunuşu yapmış olursunuz.
Sızma zeytinyağı ürünleri, soğuk yemeklerin hazırlanmasında rahatlıkla kullanılabilir. Sıcak yemeklerde de sızma zeytinyağı kullanılabiliyor. Sıcak yemekler piştikten sonra sızma zeytinyağı yemek üzerine lezzet katması için sonradan eklenir.
Makarna malzemeler:
Yarım fincandan biraz fazla sıvı yağ (En sağlıklısı zeytinyağıdır ama bazıları makarnada kokusunu sevmez, tadını sevdiğiniz başka bir sıvı yağ da kullanabilirsiniz.)
İlgili 20 soru bulundu
En sık uygulanan yöntemdir. Haşlanacak makarnanın miktarına göre, 8-10 misli su kullanılır. Yapışmayı önlemek için 500 gramlık bir paket makarnaya, en az bir çorba kaşığı tuz, 2 çorba kaşığı sıvı yağ veya margarin eklenir.
Zeytinyağı eklemeyin
Makarnalar yapışmasın diye yağ eklemeye kalkmayın. Suyuna ekeleyeceğiniz tuz, zaten bu problemin üstesinden gelecektir. Ayrıca zeytinyağı ekleyerek pahalı bir yağı gereksiz bir şekilde kullanmış olursunuz. Paranızı boşa harcamayın.
Zeytinyağı ne kadar kaliteli olursa, yapılan yemeklerin de aynı derecede lezzetli olacağını söylemek mümkün. Bu nedenle yemek pişirmek için düşük kaliteli yağlar stoklamak yerine, elinizdeki sızma zeytinyağlarını gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Kanda bulunan iyi huylu kolesterol seviyesini arttırır. Natürel sızma zeytinyağı ürünleri, çocukların beyin ve kemik gelişimini destekleyen önemli besinlerden biridir. Yüksek oranda E vitamini içerdiğinden yaşlanma etkilerini en aza indirerek cildin daha sağlıklı ve parlak görünmesini sağlar.
Türk mutfağında, sıcak yemeklerde genellikle riviera zeytinyağı kullanılıyor. Riviera zeytinyağının oleik asit değeri maksimum 1,5 olup, sızma zeytinyağıyla karşılaştırıldığında aroması baskın olarak hissedilmiyor. Dolayısıyla bu zeytinyağı çeşidi, yiyeceklerin içindeki diğer malzemelerin tadını da bastırmıyor.
Sızma zeytinyağı, antioksidan özelliklere sahip olan polifenoller açısından oldukça zengin bir besindir. Polifenoller, kanser, diyabet, kalp hastalığı ve bunamaya karşı etkilidir. Zeytinyağı, antioksidan ve antienflamatuar olan iki polifenol içerir.
Sızma zeytinyağları genellikle salata ve çiğ yemekler üzerinde daha güzel bir aroma vermesi için kullanılırken riviera zeytinyağları ise daha hafif aromalara sahip olması sebebiyle yemeklerde en fazla tercih edilen zeytinyağı çeşitleri arasında bulunuyor. Bu iki yağ, yağ asit oranı da farklılık göstermektedir.
Özellikle sızma zeytinyağı, boğazda acı bir tat bırakır. Bu acılık zeytinin içeriğindeki polifenol adı verilen doğal bileşenlerden kaynaklanır. Sızma zeytinyağının ideal asit oranı %0.8'dir ve acı hissi en yüksek, kaliteli bir zeytinyağı türüdür.
Makarnamızı haşlıyoruz. Suyunu süzdükten sonra tencerede yağla birlikte salçayı ve baharatı kavuruyoruz. Haşlanan makarnayı tencerenin içine koyup sosla iyice harmanlayıp ocağın altını kapatıyoruz. Çok basit afiyet olsun.
5. Yanlış: Haşlama suyuna yağ koymak makarnanın birbirine yapışmasını engeller. Doğru: Makarnanın yapışmasını engellemenin tek yolu makarnayı pişerken karıştırmaktır. Çoğu İtalyan pişirme suyuna yağ koyulmasına karşıdır çünkü yağ sosun makarnaya tutunmasını engeller.
1 litre (5 su bardağı) suyu kaynatın, ardından içerisine 1 tatlı kaşığı tuz ve 1 tatlı kaşığı sıvı yağ atıp iyice karıştırın. Tuz ve yağ iyice karıştıktan sonra 1 paket makarnayı tencereye dökün. Pişirdiğiniz makarnanın kalınlığına göre 10-15 dakika arasında makarnayı kaynatın.
Halk arasında sıvı altın adıyla da bilinen bu yağı yemeklerinizde kullanabilir ya da içebilirsiniz. Zeytinyağını içecekseniz, özellikle sabah kahvaltısında, birkaç yemek kaşığı kadar içmenizi tavsiye ederiz. Akşam zeytinyağı içmek, zararlı değildir; ancak uzmanlar genellikle sabahları içilmesini öneriyor.
Bir çay bardağı içerisine eşit oranlarda doldurduğunuz su ve zeytinyağı arasında eğer üste çıkan zeytinyağı oluyorsa, hakiki bir yağdır. Eğer yağınız sahte ise yine de suyun üzerine çıkabilir. Burada dikkat etmeniz gereken nokta, zeytinyağının baloncuklar çıkarıp çıkarmadığına bakmak olacaktır.
Sızma zeytinyağı için zeytin ezilme ve parçalanma gibi bazı işlemler görür. Riviera ise rafine zeytinyağının ısıtılıp kimyasal işlemlerle temizlenmesi ve natürel yağ ile karıştırılmasıyla elde edilir. Tat bakımından sızma zeytinyağı daha aromatiktir, riviera ise hafif bir tada sahiptir.
Ayçiçek yağı, lezzet olarak zeytinyağına göre daha fazla nötrdür ve bu nedenle, yağın yoğun tadını almak istemeyeceğiniz durumlar (belirli tariflerin pişirilmesi gibi) için uygundur. Bir diğer yandan, bu klasik, taze lezzeti elde etmek istiyorsanız kesinlikle zeytinyağını satın almalısınız.
Evde sıvı yağ olmadığında ve tatlı bir kek harcı yapımında zeytinyağı kullanmak istiyorsanız, kekinizin dokusunun bir miktar değişeceğinden bahsedelim öncelikle. Zeytinyağlı kekler puf puf kabarmıyor, daha tok bir kıvamları oluyor. Zeytinyağı keke daha tok bir kıvam verir ve kekin hafif nemli kalmasını da sağlar.
Evet, soğuk sıkım zeytinyağı yemeklerde de kullanılabilir.
Damak tadınıza göre belirleyeceğiniz tuz miktarını, tencereye koyduğunuz su kaynadıktan sonra ilave edebilirsiniz. Makarnayı yeteri miktarda tuz ile haşlamanın lezzeti arttıracağı da unutulmamalıdır. Özetle, makarnanın tuzunu haşlanırken eklerseniz tuzun aroması makarna hamuruna daha kuvvetli işleyecektir.
Makarna haşlarken suyuna biraz tereyağı veya birkaç çay kaşığı bitkisel yağ katarsanız, tenceredeki suyun taşmasını önleyebilir ve makarnaların daha parlak görünmesini sağlayabilirsiniz.
Makarna haşlarken suya yağ koymayın
Haşlama suyuna asla yağ koymayın. Yağ eklediğiniz makarna, sosunu üzerinde tutmaz ve sosun içerisindeki yağı da işlevsiz hale getirir. Makarnanın topak topak olup yapışmasını önlemek için yağ koymak yerine bol suda haşlayın ki, nişasta dağılsın.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri