Tahmis Kahvesi'nin Menengiç Kahvesi, Gaziantep ve çevre vilayetler'de yabani olarak yetişen Menengiç bitkisi ile yapılmaktadır. Doğal ve Yabani ortamlarda yetiştiği için yüzyıllardır barındırdığı sağlıklılığından hiçbir şey kaybetmemiştir.
Tahmis Kahvesi'nin Osmanlı Kahvesi 'nin içerisinde Öğütülmüş Harnup,Sahlep, Krema ,Kuru Kahve, Menengiç Kahvesi, Damla Sakızı ve Çikolata vardır.
Tarihi Tahmis Kahvesi Nasıl Yapılır
Süt cezveye dökülür, isteğe göre şeker ve kahve eklenir. Hepsi karıştırılarak pişirilir ve 1-2 taşım kaynadıktan sonra fincana alınır. Lokum ve kuru meyve ile servis edilir.
Türkiye'nin doğal bitki örtüsünün parçalarından biri olan menengiç; yörelere göre farklı isimler alabilir. (Örnek: Çedene, çitlembik, bıttım, çitemik, çıtlık gibi.) Menengiç Kahvesi bu ağacın meyvelerinin kurutulup kavrulması, ardından tıpkı Türk kahvesi gibi pişirilmesi ile elde edilmektedir.
Kahvenin yapılışı
Cezveye, kaç fincan yapılacaksa o kadar süt konulur. Şeker ve her fincan için bir tatlı kaşığı menengiç kahvesi konulur. Kaynara çıkınca fincanlara konularak servis yapılır.
İlgili 43 soru bulundu
Menengiç kahvesinin yapımı Türk kahvesinin yapımı ile aynıdır. İlk olarak bir cezve içerisine fincan sayısına bağlı olarak menengiç kahvesi ve su eklenir. Ardından kısık ateşte pişirmeye bırakılır. İlk köpüğü fincanlara alındıktan sonra biraz daha kaynatılan menengiç kahvesi son olarak fincanlara dökülüp servis edilir.
Sağlığa faydaları bulunan menengiç bitkisi, kuruyemiş ya da kahve olarak tüketilir. Astım, öksürük ya da üst solunum yoluna yarar sağlayan bu bitkinin iyileştirici etkileri bulunur. Bunun yanında göğsü yumuşatarak solunumu kolaylaştırır. Mide ağrılarına iyi gelir ve böbrek taşı düşürmeye yardımcı olur.
Menengiç kahvesi sanılanın aksine kahve çekirdeklerinden elde edilmez. Ülkemizde de yetişen menengiç ağaçlarından elde edilir. Menengiç tohumunun kurutulmasıyla menengiç kahvesi hazırlanır. Yani aslında menengiç kahvesi kahve değildir.
Menengiç Kahvesi başka yörelerde farkı adlarla anılır bunlar, çedene kahvesi, bıttım kahvesi, çitlembik kahvesi, melengiç kahvesi olarak anılır.
Menengiç kahvesi olarak da adlandırılan Kürt kahvesi, Türk ve Kürt kültürüne özgü bir kahve türüdür. Bu kafeinsiz kahve yabani bir fıstık olan menengiç ağacının meyveleri yapılır. Menengiç meyveleri toplandıktan sonra güneşte kurutulur ve ezerek macun haline getirilir.
Elazığ'da çedene diye anılan bu meyve, Anadolu'nun farklı yörelerinde farklı isimlerle de anılmaktadır. Bunlardan en bilinenleri ise şunlardır: bıttım, menengiç, çitlembik, bıttım, çıtlak, çöğre ve çıtlık.
Klasik Türk kahvesi kıvamından farklı olarak macunsu bir yapısı olduğundan, ateşe almadan önce kahvenin sütün içinde iyice dağılması sağlanmalıdır; bu şekilde içimi daha kolay olur. Kısık ateşte pişirilir, bir iki taşım kaynatıldıktan sonra altı kapatılıp bir dakika bekletilir. Ardından da keyifle yudumlanır.
Antioksidanlar: Menengiç kahvesi, antioksidanlar açısından zengindir ve bağışıklık sistemi sağlığına yardımcı olabilir. Antioksidanlar, serbest radikallerin zararlı etkilerini azaltarak vücudu korur. İnflamasyon: Menengiç kahvesi, eklem ağrısı ve iltihap gibi inflamatuar hastalıkların tedavisinde yardımcı olabilir.
Menengiç Kahvesinin Faydaları
Sindirime Yardımcı: Menengiç kahvesi, sindirim sistemi sağlığına da faydalıdır. Sindirime yardımcı olan lifler içerir ve kabızlık gibi sindirim sorunlarına iyi gelir. Enerji Verir: Menengiç kahvesi, kafein içerir ve bu nedenle enerji seviyesini artırır.
1. Cezveye kişi başı 1 tatlı kaşığı menengiç kahvesi koyun, ardından üzerine yine kişi başı 1 fincan su ya da süt ekleyin. Sütle yapmaya karar verdiyseniz menengiç kahvesini kişi başı 1 tatlı kaşığından biraz daha fazla kullanabilirsiniz.
Tahmis, “kahvenin dövüldüğü yer” anlamına gelmektedir. Eski dönemlerde kahve, cevizden yapılan büyük dibeklerde, karataş ya da aynı ağaçtan imal edilen aletlerle dövülürmüş. Tarihi Tahmis Kahvesi Türkmen Ağası ve Sancak Beyi olan Mustafa Ağa tarafından Tekke'ye (Mevlevihane) gelir getirmesi amacıyla yaptırılmıştır.
Kürt Kahvesi 6 karışımdan oluşmaktadır.İçerisinde Menengiç,kakule,Krema,keçiboynuzu ve Hamit Efendi Özü'nden oluşur. Özel kavrulmuş dağ kahvesi ile tadına tat katan muhteşem bir kahvedir. İçimi çok hafif köpük oranı fazladır.
Menengiç, özellikle Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde yetişen bir ağaç türüdür. Bu ağacın meyveleri, öğütülerek özel bir öğütme taşı olan dibek taşında çekilir. Bu öğütme yöntemi, menengiç meyvesinin özünü ve lezzetini ortaya çıkarır, aynı zamanda besin değerini korur.
Keyfe Sütlü Menengiç Kahvesi 150 Gr.
Gaziantep mutfağının vazgeçilmezleri arasında bulunan bu lezzet, Akdeniz, Güneydoğu Anadolu ve İç Anadolu bölgelerinde dağlık alanlarda ekimi yapılmaksızın doğal olarak yetişen menengiç ağaçlarından elde ediliyor.
Odunsu baharatlı tadı ile farklı lezzet deneyimi yaşamak isteyenlerin tercihidir. Halk dilinde Çitlembik, Çedene, Çıtlık isimleri ile de bilinen Menengiç Kahvesi ağızda Antep fıstığı tadı bırakması ile de ayrıca bilinir.
Türkiye'nin Güneydoğu Anadolu, İç Anadolu ve Akdeniz bölgelerinde, dağlık kırsal kesimlerinde ekimi yapılmadan ekolojik olarak yetişir. Diğer kahvelere oranla daha yağlı bir yapıda olan menengiç, süt tozu ilavesiyle damaklardaki kahve lezzetini de oldukça arttırır.
Farklı şekillerde tüketilebilir menengiç bitkisinin birden fazla faydası vardır. Ülkemizde de sık sık tüketilen bu bitki farklı yörelerde yaban fıstığı, çıtmık, çitlembik veya bıttım olarak da bilinir.
Kafein için kahve telvesi yenir mi? Kahve telvesini yiyebilirsiniz ama ideal olarak kafein dozunuzu almak için bunu yapmak istemezsiniz. Yapılan araştırmalara göre, kullanılmış kahve telvesinde gram başına 3.59 ila 8.09 miligram arasında kafein bulunur.
Menengiç tohumu kurutularak kahve olarak tüketilebilir ya da menengiç tohumunun yağından bıttım sabunu da yapılabilir. Bunların yanı sıra menengiç direkt olarak tohum şeklinde, kuru yemiş olarak tüketilebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri