Sınıf sınıf değişen yıl zorunluluğu; E sınıfı ehliyet sahibi olanlar için 3 yıl, B sınıfı ehliyet sahibi olanlar için de en az 5 yıllık bir süreçtir. Bu şartlar sağladıktan sonra Şoför kartı alabilmek için neredeyse her belge için aranılan psikoteknik belgesine sahip olmanız gerekir.
Şehir içi ve şehirler arası ticari araçlar kullanan sürücüler SRC 2 belgesi almalıdır. SRC 2 belgesine sahip sürücüler otobüs, minibüs, taksi vb. yolcu taşıyan araçları kullanabilir. İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: B Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?
MYK kurumu tarafından yetkilendirilen SC Belgelendirme kuruluşuna başvuruda bulunarak, taksi şoförü mesleki yeterlilik belgesi alabilirsiniz. Online başvuru için, internet adresini kullanabilirsiniz.
Belgeleri hazırlamadan önce taksi şoförü olmak ve kart alabilmek için taksi şoförü olmak için yaş sınırı 22 yaşını doldurmuş olmak ve 66 yaşını aşmamış olmanız gerekmektedir. 22 yaşından küçük ve 66 yaşından büyük kişiler taksi şöför kartı alamazlar.
İlgili 42 soru bulundu
Hürriyet'in haberine göre, ticari takside çalışmak isteyen 65-68 yaş aralığındaki şoförler her yıl psikoteknik raporu ve sağlık raporu alarak ticari taksi kullanabilecek. 69 yaşından gün almış kişiler ticari taksilerde şoförlük yapamayacak. Genelge kapsamında 69 yaşından gün alanların şoförlük yapamayacağı belirtildi.
eleman.net verilerine göre, Taksi Şoförü 2023 yılında ortalama 31.700 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda Taksi Şoförü , Ocak 2023 yılında ortalama 25.520 TL maaş alırken, Temmuz 2022'de ise ortalama 15.840 TL maaş alıyordu.
İstanbul Şoför Kartı alabilmeniz için tüm şoför kardeşlerimize sunulan bu hizmet tamamen ücretsiz. Şoför Kartı için gerekli yeterliliklere ve belgelere sahipseniz başvurunuzu ücretsiz yapıyor ve takip ediyoruz. Psikoteknik Değerlendirme Raporu Ya da Psikoteknik Belgesini Nedir?
Ülke içerisinde dolmuş, taksi şoförlüğü ya da okul servisi kullanmak isteyen sürücülerin SRC 2 belgesi alması gerekmektedir. SRC 1 belgesi sahiplerinin SRC 2 almasına gerek yoktur.
Taksi şoförleri İş Kanununda yer alan unsurları sağlamaları halinde işçi olarak kabul edilebilmektedir. Bu sayede taksi şoförleri kıdem tazminatına ek olarak ihbar tazminatı, fazla çalışma alacağı, yıllık izin gibi haklarını da elde edebilmektedir.
YENİ TAKSİLER BİNEK Mİ MİNİBÜS MÜ? Minibüsten dönüşecek taksiler binek araç değil, 8+1 yolcu kapasiteli minibüs olacak.
2023 yılında B sınıfı ehliyet harç ücreti 1.116 Tl'den 2.489 TL'ye yükseldi. B sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen vatandaşlar toplam da 10.000 TL'den fazla ödeyecek. A sınıfı ehliyet harcı ise 370 TL'den 825,87 TL'ye çıkarıldı.
Cevap: Src belgesinde ağır vasıta ehliyeti olma şartı aranmamaktadır. Çünkü src 3 belgesinin anlamı Uluslar arası yük, eşya ve kargo taşımacılığıdır. B sınıfı ehliyetiniz ile 3500 kg' a kadar yük taşıyan araçları yani kamyonetleri kullanma hakkınız var.
Minibüs kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfıdır. Araçların 16+1 kişi yolcu sınırı vardır. Yaş sınırı 21'dir ve en az B grubu ehliyet olması gerekmektedir. M, B, B1 ve F sınıfı dahilindeki araçları kullanabilirler.
Günümüzde ticari araç kullanmak için alınması gerekilen belgelerin arasında ilk sıralarda Şoför kartı bulunur. Bu kartı almak için gerekilen koşulların ve şartların sağlanılması ve o şekilde başvuruda bulunulması gerekir. Her belediye mutlaka bu kartı ister ve şoför kartı olmadan ticari araç kullanmanıza izin verilmez.
EHLİYET GBT (SÜRESİ 2 AYI GEÇMEMİŞ) E-DEVLET ÜZERİNDEN –EMNİYET GENEL MÜDÜRLÜĞÜ SİSTEMİNDEN –SÜRÜCÜ CEZA BİLGİSİ BARKODLU BELGE SORGULAMADAN ALINACAK.SÜRE 5 YIL SEÇİLECEK. İ. B.B E- TUHİM ADRESİNDEN RANDEVU ALINARAK AMATEM – ALKOL VE MADDE BAĞIMLILIĞI TESTİNE GİDİLECEK.
Taksiler için araç ve şoför standartlarının belirlenmesi çalışması UKOME kararı ile sonuçlandırılmaktadır. Çalışma Ruhsatı başvuruları internet üzerinden yapılmaktadır. Büyükşehir Belediyemizin internet sitesinde "e-toplu ulasim ruhsat" linkinden esnafımız ruhsat başvurusunda bulunmak durumundadır.
SRC 2 Belgesi
Ticari taksi kullananlar, personel taşımacılığı yapanlar, il, ilçe, şehirler arası yolcu taşımacılığı yapanlar, dolmuş sürücüleri, öğrenci servis şoförleri, kısacası yolcu taşıma yükümlülüğü olan sürücülerin almak zorunda oldukları belgedir.
Kısaca src belgesi kullanılan araç ve gidilecek yere göre farklılık göstermektedir. Yolcu taşımacılığı yapacaklar 1 ve 2 nolu belge türünü alırken, eşya/kargo taşımacılığı yapanlar 3 ve 4 nolu belgeyi alır. Taşınacak yük tehlike barındırıyorsa 5 nolu belgeyi alması gerekir.
Yani SRC belgesi için gerekli olan eğitimleri tamamladıktan sonra maksimum 3 hafta içerisinde sınavlara girebilirsiniz. Sınavı başarılı şekilde bitiren adayların sınavlarının onaylanması için yaklaşık 7-10 gün kadar bir süre beklenir. Yani bir sürücünün SRC belgesi alması için ön görülen süre ortalama olarak 1 aydır.
Buna göre 2023 yılı için, asgari ücret üzerinden prime esas kazanç beyanında bulunan bir Ek-6 sigortalısının ödemesi gereken aylık prim tutarı: 10.008 TL × %32,5= 3.252,6 TL'dir (Azami tutar ise 24.394,50 TL'dir).
TİCARİ TAKSİNİN BİR GÜNÜ
Ticari takside şoför olarak çalışanlar en az 12 saat direksiyon başında geçiriyor. SGK prim ücretini de yevmiyeye ek olarak günlük 45 lira ödeyen şoförler çalışma saatleri açısından da kanunsuzca çalıştırılıyorlar. Haftalık en fazla çalışma saati 45 iken taksi şoförleri 84 saat çalışıyorlar.
Taksi Şoförü, sürücülerin kullandıkları araçlarla insanların istedikleri yere güvenli ve zamanında ulaşmalarını sağlamak için çalışan kişilerdir. Taksi Şoförleri, yolcuların güvenliğini ve rahatını sağlamak için çalışırlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri