En sağlıklı ekmek türleri arasında yer alan tam buğday ekmeği demir, çinko ve kalsiyum açısından son derece zengindir. Tam bir buğday ekmeğinin kalorisi 636 kaloridir. İnce bir dilimde ise 50- 60 kalori bulunur. Lif oranı bakımından beyaz ekmeğe göre çok daha yüksek bir orana sahiptir.
Tam buğday unu 4-5 kat daha zengin besinsel lif ve protein içeriği sebebi ile 100 gramı 339-340 kalori enerji verirken, nişasta bakımında zengin olan rafine beyaz un 364 kalori enerji sağlar. Tam buğday unu, rafine beyaz una göre 2-4 kat daha fazla vitamin ve mineral içerir.
Tam buğday ekmeği tüketildiğinde glisemik indeks 50 – 55'lere kadar düşer. Beyaz ekmekte ise glisemik indeks daha yüksektir. Tam buğday ekmeğinde vitamin kayıpları çok düşüktür fakat beyaz ekmek hazırlanırken çeşitli aşamalardan geçtiğinden vitamin değerleri açısından kayba uğrar. Tam buğday ekmeği uzun süre tok tutar.
Buğdayın her bir kısmının kullanılarak hazırlandığı tam buğday ekmeği, beyaz ekmekle kıyaslandığında sağlık dostu ekmek olarak ilgileri üzerine toplar. Tam buğday ekmeğinin B vitamini, diyet lifleri ve pek çok vitaminler açısından zengin oluşu diyet besini olmasını sağlıyor.
İlgili 39 soru bulundu
Dr. Saraç, “Siyez ekmeği genetiği ile oynanmamış ve aynı zamanda da vücutta alerji açısından riski düşük, besin değeri ve vitamin değeri çok yüksek. Siyez buğdayından elde edilen bir ekmek.
Siyez Buğdayı Mı? Modern Buğdaylar Mı? Siyez buğdayı, modern buğdaylara göre; su tutma kapasitesi daha düşük, “glutensiz” olduğundan dolayı hamur yapısı daha zayıf bir yapıdadır. Ayrıca siyez buğdayının işlenmesi, diğer buğday çeşitlerine göre daha zor olduğundan, ekonomik açıdan daha fazla maliyet oluşturmaktadır.
Peki tam buğday tüketmenin potansiyel dezavantajları hiç yok mu? Tam buğday ekmeğin en temel yan etkisi, irritabl bağırsak sendromu (IBS) sorunu yaşayan kişilerde şişkinlik, karın ağrısı ve kabızlık gibi gastrointestinal problemler yaratması.
Ekmek, yağ birikimine sebebiyet veren karbonhidrat bakımından yüksektir. Bazı ekmek türleri aslında kilo vermeye yardımcı olabilir. Lif, vitamin ve mineral içeriği yüksek tam buğday ekmeğini diyet yaparken tüketmek kilo vermeye çalışanlar için harikadır. Günde 6-8 dilim tam tahıllı ekmek tüketmek yeterli olacaktır.
Mayalı ekmek tüketimi demirin emilimini artırdığı için tüketilmelidir. Mayasız ekmek olarak bilinen yufka veya lavaş ekmeği demir emilimini azaltır. Ayrıca kurubaklagillerin iyi pişirilmemesi ve kepekli ekmeğin veya esmer undan yapılan köy ekmeğinin tüketimi de demirin yeterli bir şekilde emilememesini sağlar.
TAM BUĞDAYLI EKMEKLER
Herkesin en sağlıklı bulduğu tam buğdaylı ekmekler, diğer ekmek türlerine göre daha çok vitamin, tahıl ve lif içeriyor. Ayrıca insülin direnci olan bireyler için kan şekerini olumsuz anlamda etkilemiyor.
Sağlığınız için bunlara dikkat! Ekmek, temelde hem gerekli enerji kaynağı hem kan şekeri dengesi için önemlidir. Beyaz ekmek enerji sağlar ama bunun dışında gerekli olan vitamin, posa içeriğini desteklemez. Ayrıca doyurmadığı için çok yemeye ve kilo artışına neden olabilir.
Günde kaç dilim tam buğday ekmeği yenmeli? GÜNLÜK EKMEK GEREKSİNİMİ 1 dilim ekmek ortalama 25 gram olduğuna göre, günlük 4 - 12 dilim kadar ekmek tüketilmesi idealdir. Tam tahıllı ekmeklerin lif oranı yüksek olduğundan glisemik indeksi düşüktür.
Diyetinizde tam tahıllı ekmek tüketmek geri dönüşümsüz kilo vermenizi sağlar. Düzenli tam buğday, çok tahıllı, yulaf ve çavdar ekmekleri tüketimi karın çevresi yağlanmasını azaltır.
Karbonhidrat, kas gelişimi sağlamak için harcanan enerjinin vücuda yeniden kazandırılması ve bir tür yakıt olarak kullanılması için gereken besini sağlar. Tam tahıllı ve tam buğday ekmekleri sağlıklı karbonhidrat bakımından zengin gıdalardır. Bu nedenle yeterli miktarda ekmek tüketmek kas gelişimi için önemlidir.
Çavdar, siyez, yulaf gibi diğer tohumlardan elde edilen unlar, tohumun veya tahılın ismiyle anılır. Renkleri, un topaklarının büyüklükleri ve içerdiği yararlı maddeler değişiklik gösterse de en sağlıklı unlar arasında yer alırlar.
Diyet listelerinin vazgeçilmezi olan kepek ekmeği, vücutta depolanmadan dışarı atılır. Bu sayede kilo almanıza neden olmaz. 1 dilim kepek ekmeği 54 kaloridir. Magnezyum, potasyum ve selenyum bakımından oldukça zengin olan keten tohumlu ekmek yüksek oranda lif içerir.
Ekmeği hayatınızdan çıkarmayın
Öğünlerde ekmek yememek de kilo vermeyi olumsuz yönde etkiler. Eğer kişi ana öğününde esmer ekmek tüketmiyorsa, kan şekeri dengelenemeyecek; dolayısıyla 1 saat sonra çok acıkacak ve eline ne geçerse farkında olmadan tüketip fazla kalori almış olacaktır.
Tam Buğday Ekmeği:
Tokluk hissi verir. Kan şekerini hızlı yükseltmez. Şeker hastalığını kontrol altında tutmaya, kan basıncının ve kolesterolün yükselmesini önlemeye, bağırsakları rahatlatıp kabızlığı gidermeye, kalın bağırsak kanseri riskini azaltmaya ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.
Tam tahıllı ve tam buğdaylı ekmeklerin içerisinde yüksek posa bulunduğu için uzun süre tok kalmanızı sağlayacaktır. Pul biber yağ yakıcı özelliği ile bilinse de yedikçe acıktıran besinler arasında yer almaktadır.
Glisemik indeksi son derece yüksektir. Bir dilim tam buğday ekmeğinin, bir çorba kaşığı toz şekerden daha fazla kan şekerini yükselttiği bildirilmiştir ! Yani kan insülinini hızlı ve aşırı yüksek bir düzeyde salgılanmasının nedeni ekmektir.
Hem olmayan demirin iyi kaynakları sırasıyla: Yeşil yapraklı sebzeler, kurubaklagiller, kuruyemişler, yağlı tohumlar, pekmez, kuru meyveler, bulgur, tam buğday veya çavdar unundan yapılmış ekmek.
Kepekli Ekmek: Bağırsakların düzenli çalışmasını sağlar. Diyabet ve kalp damar hastalıklarını önleyicidir.
Diğer ekmeklerden farklı olarak vitamin açısından zengin buğday özü de tam buğday ekmeğinde bulunuyor. İçerdiği posa sayesinde midede tokluk hissi yaratan tam buğday ekmeği, kalori açısından da beyaz ekmeğe oranla daha az. Aynı zamanda içerdiği düşük glisemik indeks ile kan şekerini de dengeleyecek özellikte.
Siyez Unu. Siyez buğdayından elde edilen siyez unu, sağlıklı ekmekler için tercih edilen bir un çeşididir. Saf un formuna sahip olan siyez unu, öğütülme sırasında doğal besin maddelerini korur. Kendine has bir aroması olan siyez unu, mideyi koruyan ve besin değeri yüksek bir undur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri