Toksik Şok Sendromunun Belirtileri Bir teoriye göre şayet tampon vajina içerisinde uzun süre bırakılırsa bakterilerin üremesi için uygun ortam oluştuğundan
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle kesinlikle tampon kullanmayınız. Uzun süreli kullanımlarda (6 saat ile 8 saat), özellikle sıcak havalarda “Toksik Şok Sendromu”nun meydana gelmesine sebep olabilir. Bunun için tamponunuzu süre uzamadan çıkartmanız gerekir.
Nadir olarak görülse de vajinal tampon kullanan kadınlarda tamponun uzun süre değiştirilmemesine bağlı olarak, bakteriler için oldukça iyi bir besiyeri oluşturan kan vajinada uzun süre bekler ve bu bakteriler hızla çoğalır, yaydıkları toksinler bireyin kanına geçer, toksik şok sendromu gelişir.
Bu önlemlerden en önemlisi tamponu 4-8 saatten daha fazla vajinada tutmamaktır. İdeal olan hijyenik ped yerine tampon tercih etmemek, çok gerekli olmadıkça kullanmamak ve kullanıldığında en fazla 6 saat vajinada tutmaktır. Vajinal tamponlar sadece adet kanaması sırasında kullanılırlar.
Eğer tampon vajina içinde uzun süre unutulursa, toksik şok sendromu adı verilen ciddi bir hastalığa yol açabilir. Çok nadir görülen bir durumdur ve bulantı, kusma, yüksek ateş, ishal, kas ağrısı,boğaz ağrısı, baş dönmesi, güçsüzlük, ciltte yanık benzeri döküntü gibi belirtileri vardır.
İlgili 17 soru bulundu
Sağlıklı ve güvenli bir regl dönemi için tampon kullanım süresi oldukça önemlidir. Özellikle toksik şok ve enfeksiyonlardan korunmak için aynı tamponun 4-8 saatten fazla vücutta tutulmaması gerekir. Tamponun 8 saatten fazla vajinada kalması hayatı tehdit eden şoklara neden olabilir.
Haliyle tamponun ipi koptuğunda veya tampon ileriye gittiğinde, tamponu içeriden çıkartmak için vajina kaslarını gevşetmenin yollarını aramalısınız. Kendinizi rahat bırakarak, kasık bölgesine sıcak uygulama yaparak veya banyo yaparken, içeriye kaçan tamponu elinizle rahatça çıkarabilirsiniz.
Bu durumun ortak belirtileri; aniden ortaya çıkan ateş, düşük kan basıncı (hipotansiyon), baş ağrısı, kas ağrıları (miyalji), ishal, mide bulantısı, kusma, ciltte döküntü, göz-ağız-boğazda kızarıklık, bilinç bulanıklığı ve nöbetler halindedir.
Tampon kullanan kadınlar adet dönemleri içinde çok daha rahat hareket edebiliyor. Tamponlarda sızıntı olasılığı pedlere göre çok daha düşük oluyor.
Tamponu içinizde unutabilir, biraz fazla itebilir ya da bir şekilde ipini koparabilirsiniz.
Vajinal tamponlar doğru yerleştirildiğinde herhangi bir rahatsızlık oluşturmazlar.
Toksik Şok Sendromu'na, Staphylococcus Aureus adlı bir bakteri türü neden oluyor ve hem erkekleri hem kadınları etkileyebiliyor. TOKSİK ŞOK SENDROMU NEDEN OLUR? Staphylococcus Aureus en sık görülen bakterilerden biridir. Tampon kullanımının yeni yeni yaygınlaştığı dönemlerde, Toksik Şok Sendromu riski yüksekti.
En basit anlatımla toksik şok, bakteriler için oldukça iyi bir besiyeri oluşturan kanın vajinada uzun süre beklemesi sonucunda genital bölgede normal şartlarda bir soruna yol açmadan bulunan bakterilerin hızla çoğalarak yaydıkları toksinlerin kadının kanına geçmesi sonucu oluşmaktadır.
Tamponun doğru şekilde kullanılması, takılması öncesinde ellerin yıkanması ve sıklıkla değiştirilmesi durumunda herhangi bir zararı bulunmuyor.
Toksik şok sendromu Stafilokokkus Aureus adı verilen bir bakterinin salgıladığı toksinler tarafından meydana getirilen, hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabilecek ciddi bir enfeksiyondur. Son derece nadir görülür. Bir çeşit kan zehirlenmesi olarak kabul edilebilir.
Tampon kendiliğinden düşer mi? Hayır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar.
Evet, tampon kullanarak denize girmek mümkündür. Tamponlar, regl dönemindeki kadınların kanı emerek sızıntıyı önlemek için kullandığı hijyenik ürünlerdir. Denize girmek için tampon kullanmak, regl sıvısının suya geçmesini engeller ve rahat bir deneyim sağlar.
Tampon vajina içerisinde olsa dahi, havuzdaki ve denizdeki suyu bir miktar emecektir.
Ancak tampon kullanılmasa da mutlaka havuz/deniz pedi kullanılması gerekmektedir. Aksi halde havuza girilmemelidir. Çünkü havuz pedi kullanmadan havuzun içerisinde yüzerken ilk etapta su basıncı ile kan su ile karışmasa da kanama devam ettiği için kısa sürede kan havuzda/denizde su ile karışır.
Bir ilişki kişiyi mutlu etmiyor, sürekli üzgün, kızgın, endişeli, rahatsız hissettiriyor ise toksik ilişki olduğu anlaşılabilir. İlişki zaman içerisinde zihinsel, psikolojik sağlığınızı kişiliğinizi veya benlik saygınızı etkilemeye başlayabilir.
En basit anlatımla toksik şok, bakteriler için oldukça iyi bir besi yeri oluşturan kanın vajinada uzun süre beklemesi sonucunda genital bölgede normal şartlarda bir soruna yol açmadan bulunan bakterilerin hızla çoğalarak yaydıkları toksinlerin kadının kanına geçmesi sonucu oluşmaktadır.
Soru 7: Tampon vajinada unutulursa ne olur? Tamponu rahatça çekip çıkarmak için uzun bir ipi vardır, eğer bu ip koparsa veya bir şekilde tampon vajina içinde kalırsa sakın elinizi sokup çıkarmaya çalışmayın. Eğer tampon vajina çıkışına yakınsa, ıkınarak tamponu çıkarabilirsiniz.
Vajinal tampon nedir ve nasıl kullanılır? Vajinal tamponlar pamuktan yapılır. Sıkıştırılmış pamuk, adet kanını emerek kanın vajinadan dışarı akmasını engeller. Tampon, vajinanınüst bölümüne yerleştirilir, vajina etrafındaki kaslar sayesinde burada durur ve eğer tamamen kanı emip dolmadıysa aşağıya doğru inmez.
Adet dönemi dışında akıntı ya da herhangi bir fizyolojik neden sebebiyle veya korunma amacıyla ilişki öncesi kesinlikle tampon kullanılmamalıdır. Doğru şekilde yerleştirildiğinde vajina kasları tamponu yerinde tutar. Bu nedenle aktif spor yaparken dahi tampon düşmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri