ta'n / طعن Hoş görmemek. Kötülemek. Birisinin ayıp ve kusurlarını beyan etmek. Küfretmek.
ayıplamak, kınamak, kötülemek, suçlamak.
Ten, gövde, vücut, beden. Ruhsuz vücud.
Arapça ˁdd kökünden gelen taˁdād تعداد "sayı sayma" sözcüğünden alıntıdır.
ta'dil / ta'dîl / تعدیل / تَعْد۪يلْ
Hafifletmek. Doğrulaştırmak.
İlgili 15 soru bulundu
taam / طعام / taâm / طَعَامْ
Yemek, gıda.
Gerek edebi, gerekse de nazım eserlerde bu kelime ile karşılaşmak mümkündür. Mutad Ne Demek, Ne Anlama Gelir? Arapça kökü "muʿtād" olan bu kelimenin TDK'ye göre yazımı mutat olarak verilmiştir. Normal olan, adet olunmuş ya da adet edinilmiş karşılıklarında kullanılmakta olan bir kelimedir.
tak / tâk / تاک / طاق
Yarım daire şeklinde kapı ve pencere üstü. Çardak. Kubbe. Kavisli bina.
Islak, nemli, çok yaş, rütübetli. Tâze.
tabi' / tâbi' / تَابِعْ / طابع / طَابِعْ
Birinin arkası sıra giden, ona uyan. Boyun eğen. İtaat eden.
i'ta / i'tâ / اعطا / اِعْطَا
Vermek. Bahşetmek. İhsan etmek.
(ﺗﻨﻮﻳﻢ) i. (Ar. nevm “uyumak”tan tenvіm) Uyutma: “Usûl-i tenvim: Hipnotizma.” Sanki muhâtabını böyle teshir ve tenvim ediyor (Ömer Seyfeddin).
kalil / kalîl / قليل Az.
Ta'dîl sözlükte “ılımlılık, dürüstlük; gönülde doğru olduğuna dair kanaat beliren şey” anlamına gelen adl veya adâlet kelimesinden türemiş bir masdar olup “düzeltmek, doğru hüküm vermek, tezkiye etmek” demektir. Hadis terimi olarak da “râviyi, rivayetinin kabulünü gerektiren sıfatlarla nitelemek” mânasını taşır.
Bulunma durumu eki getirildiği kelimeye bitişik yazılır: devede (deve-de) kulak, yolda (yol-da) kalmak, ayakta (ayak-ta) durmak, işte (iş-te) çalışmak vb.
Râvinin adâlet sıfatına sahip olmadığını gösteren hadis terimi. Sözlükte “bilerek yahut bilmeyerek bir şey veya olay hakkında olduğundan farklı haber vermek” anlamına gelir.
Sözlükte “dürüp bükmek; mesafe katetmek, geçip gitmek” anlamlarındaki tay (tayy) kelimesi tasavvufta uzak bir yere bir anda gitmek, an içinde çok uzun bir zaman yaşamak, aynı anda birden fazla yerde bulunmak gibi olağan üstü durumları belirtmek için kullanılır.
tadad / tâdâd / tadâd / تعداد
Sayma, sayım.
TESYAR – TİSYAR
(ﺗﺴﻴﺎﺭ) i. (Ar. seyr “yürümek, gitmek”ten tesyār) Gönderme, irsal: Bir kitap tesyar etti (Şemseddin Sâmi).
tayf - Nişanyan Sözlük. Arapça ṭyf kökünden gelen ṭayf طيف “uykuda hayalet veya kâbus görme, hayalet, hayal” sözcüğünden alıntıdır. Bu sözcük Arapça ṭāfa “uykuda hayalet gördü” fiilinin faˁl vezninde masdarıdır. Yeni Osmanlıca anlamı Fransızca spèctre "1. hayalet, 2. ışık spektrumu" sözcüğünden çeviridir.
Giriş: Eski Türkçe metinler incelendiğinde Türk tarım hayatına ad olan temel fiilin tarı- “tarım yapmak, ekin ekmek” olduğu anlaşılmaktadır.
muti / mutî / مطيع
İtaat eden, emre uyan.
maada / maâdâ / mâadâ / ماعدا / مَاعَدَا
-den başka, gayri.
Ayrıca Osmanlıca celîs, musahib, refik, hemdem, hempâ, yâr sözcükleri de bu anlamda kullanılmıştır. Türk lehçelerinde arkadaş anlamında adaş, dost, ipteş, yoldaş gibi kelimeler kullanılmaktadır.
"Azdı ve saptı" diye verilen hüküm, azdırma, saptırma.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri