3. Tansiyon ilacını her gün aynı saatte alın. Ve en fazla 24 saat etkili olabilirler. O yüzden ilacınızı düzenli hep aynı saatte almak gerekir. İlaç saati gecikirse, ilacın etkisi geçeceğinden tansiyonunuz yükselecektir.
Ölçüm sırasında manşon kalp seviyesinde tutulmalı. Ölçüm cihazının manşonu uygun boyutta olmalı. Stetoskopun ucu manşonun altına sokulmamalı. Mümkünse 1-2 dakika ara ile 2 ölçüm alınmalı.
Günümüzde tansiyon hastaları şanslıdır çünkü tansiyon ilaçlarının çoğunun günde bir kez alınması yeterlidir. Ben hastalarıma aksi bir durum yoksa ilaçlarını sabah aç karnına almalarını öneriyorum. Tansiyon ilaçlarının çoğunun aç veya tok alınması fark etmez, lütfen ilacın prospektüsünden kontrol ediniz.
Bu konuyu özellikle doktorunuza sorunuz, ancak genel olarak tansiyon ilaçları sabah kalkınca hemen alınır. Özel bazı durumlarda hastaların kan basıncı gece beklendiği şekilde gündüze kıyasla daha düşük olmayabilir, bu durumda doktorunuzun da önerisiyle ilaç(lar) akşam da alınabilir.
Günün saati: Tansiyonunuz genellikle uyanma ve uyku saatleri arasında yükselir ve düşer. Genellikle uyku sırasında en düşüktür, gün boyunca yükselir ve öğleden sonra tekrar düşmeye başlar. Sıcaklık: Tansiyon genellikle soğukta daha yüksek ve sıcakta daha düşüktür.
İlgili 23 soru bulundu
Tansiyonun 14'e 10 ve daha yüksek olması durumu hipertansiyon olarak kabul edilir. Bu yükseklik evde uygulanacak doğal yöntemlerle tedavi edilebilir ancak tedavi edilmediği takdirde yüksek tansiyon kalp hastalıkları, beyin hasarı ve felç gibi tehlikeli durumlara sebebiyet verebilir.
Her kan basıncı yüksekliğinde dilaltı hapı çiğnenmemelidir. Dilaltı hapının sadece baş ağrısı, göğüs ağrısı, nefes darlığı gibi şikayetlerde ve büyük tansiyonun sıklıkla 180 değerini aştığı acil durumlarda kullanılması gerekir.
2. Avrupa Hipertansiyon Birliği doktora gitmeden önce 1 hafta kan basıncı takibi önermektedir. 1 haftalık kan basıncı ölçümü yaparken dikkat edilmesi gereken noktalar: Kan basıncı sabah ve akşam 1-2 dakika ara ile ikişer kez ölçülmelidir yani günde 4 ölçüm yapılmalıdır.
Sabah ölçülen tansiyon aç karna ve tansiyon ilacını almadan ölçülmeli. Ana öğünlerden önce ya da en az 2 saat sonra, kahve veya sigara içiminden en az yarım saat sonrasında tansiyon ölçülmeli. Yemekten ya da egzersizden sonra ölçülen tansiyon normalden düşük çıkabilir.
İlk muayenedeki ölçümler her iki koldan yapılmalı, yüksek olan koldaki kan basıncı hastanın kan basıncı olarak kabul edilmelidir. İzlemelerdeki kan basıncı ölçümleri tercihen sağ koldan yapılmalıdır.
Eğer düşmezse, bu durum kalp krizi ve felç riskini artırır. Yapılan çalışmaya göre, ilacı akşamları almak yüksek tansiyon tanısı konan hastaların kan basıncını gece boyu kontrol altında tutmaya yardımcı oldu.
C vitamini özelliği ile şifalı olmaya devam eden limon, yüksek kan basıncını önler. Tansiyon hastalarının gün içinde limonlu su veya içecekler tüketmesi, sağlık açısından etkili olacaktır. Yüksek tansiyona ne iyi gelir ne düşürür diyorsanız evde pratik çözüm arıyorsanız limonlu suyu deneyebilirsiniz.
SBÜ Gıda Teknolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Bölek, "Tansiyonu yükselten besinlerden uzak durmak, hareketli bir yaşam biçimi tercih etmek, bol su içmek, tansiyon seviyesini dengede tutmaya yardımcı olur." dedi.
Tansiyon değerlerinin olması gerekenden yüksek olması ise başta kalp ve damar hastalıkları olmak üzere pek çok sağlık sorununun gelişmesine zemin hazırlar. Bu nedenle tansiyonun düzenli olarak ölçülmesi önemlidir.
Manşonu yaklaşık 180 mm.Hg'ya ("180 milimetre-civa" diye okunur) kadar şişiriniz. Bu basınç çoğu kimsede damarlardaki basıncı yenmeye yetecektir. Eğer bu seviyede nabız atışına benzeyen hiçbir ses duymuyorsanız 30 mmHg. kadar daha şişirip yine nabız atışı şeklinde hiçbir ses duymadığınızdan emin olunuz.
Kan basıncı değişken bir değer
Gündüz daha yüksek, gece daha düşüktür. Yazın düşük, kışın daha yüksektir. Kan basıncı, özellikle de sistolik basınç (büyük tansiyon) yaşla yükselir.
Genel kanı koldan ölçümün daha doğru sonuçlar verdiği üzerinedir. Günümüzde dijital tansiyon aletleri kullanım kolaylığı bakımından daha çok tercih edilmektedir. Kaliteli ve güvenilir bir marka olduğu sürece bilekten veya koldan ölçüm yapan cihazlar için her ikisi de güvenlidir.
Tansiyon gibi düzenli olarak nabzınızı da ölçün
Normalde kalp atış hızı 60 ile 100 arasındadır. Düzenli spor ya da sürekli egzersiz yapanlarda kalp atış hızı bir dakikada 60'ın altında olabilir. Ancak 50'nin altı kabul edilmez bir durumdur. Ancak 100'ün üzerindeki değer normal dışıdır.
Aslında her iki koldan da eşit ölçülür. Yarıya yakın kişi de her iki kol arasındaki ölçümde küçük bir fark olabilir. Bu nedenle başlangıçta her iki koldan da ölçüm alınması gerekir. Daha sonra yüksek ölçülen koldan tansiyon ölçümü yapılmalıdır.
Tansiyonunuzu her gün aynı saatte, örneğin her sabah ve akşam aç karnına ve tansiyon ilaçlarını almadan önce ölçün. Ölçümden önce 5 dakika dinlenin. Rahatsız, tedirgin, stresli olduğunuzda, üşüdüğünüzde veya ağrınız olduğunda tansiyonunuzu ölçmeyin.
16/10 mm Hg tansiyon değeri, yüksek tansiyonun belirgin bir işareti olarak kabul edilir. Normal tansiyon değeri 120/80 mm Hg iken, 16/10 mm Hg değeri tansiyonun yükseldiğini gösterir. Bu yüksek tansiyon değeri, hipertansiyonun bir işareti olabilir ve sağlık riskleri taşıyabilir.
Tansiyon ölçümünde sistolik (büyük) ve diyastolik (küçük) kan basınçlarına bakılır. Tansiyon yüksekliğine hipertansiyon denir. İdeal tansiyon, kişiden kişiye göre değişebilir. Ortalama olarak büyük tansiyonun 120-130, küçük tansiyonun ise 70-90 arasında olması normal kabul edilir.
İlaçlı tedaviye başlama sınırı ise sağlıklı yaşam önerilerine uyulmasına rağmen 140/90 ve altına inmeyen kan basıncı durumudur. Bazı özel riskleri taşıyan hastalarda ise hekim daha düşük kan basıncında da kalp ve böbrek gibi hedef organları korumak üzere ilaç tedavisi başlayabilecektir.
Birden fazla dil altının birlikte kullanılması da kişiye oldukça fazla zarar vermektedir. Dil altı hapları belli aralıklarda ve birer birer alındığı takdirde bir sakınca bulunmamaktadır. Birden fazla dil altı hapının aralık vermeden kullanılması ciddi problemlere yol açmaktadır.
KAPTORİL yemeklerden 1 saat önce alınmalıdır. Hipertansiyonda: Tedaviye günde 2 veya 3 defa 25 mg KAPTORİL verilerek başlanır. 2 hafta içinde yeterli cevap alınamazsa bu doz günde 100 - 150 mg'a çıkartılmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri